søndag 30. mai 2021

Redaktør Tarjei Gilje "dobbelt korrekt"?

Mennesker har selvsagt full adgang til å tro på de vil og formulere troen sin på den måten de synes best. Man får tolke og utlegge tekster, mennesker og ting som man vil og så kan man enten bli eller forlate kirken eller menigheten, når tolkningene ikke lenger stemmer med den enkelte troendes virkelighets- og verbalforståelse og verdisyn og psykologi for øvrig.

Slik bør det i hvert fall være.

Hver menighet og hver kirke har sine egne koder og spilleregler for sosial adferd. Man lystrer ord og befalinger og disse utformes gjerne som korte fyndord, slagord og trosregler og trosformularer. Mye er underforstått og aldri helt ut tilfredsstillende forklart, så klart.

Enhver organisasjon har sine egne symbolhandlinger og sitt «eget språk». En menighet eller en kirke – eller en sekt eller en cult for den del – har sitt eget språk som går utenpå det «vanlige» og «dagligdagse» språket kulturen rundt fører.

Når det kommer til Gud, kan det være vanskelig å forklare hva og hvem man mener er Gud. Det er derfor nødvendig med dogmer og doktriner som skal tilfredsstille de som har en hang mot tankeklarhet og logikk. I kristendommen sier man at man har Den Hellige Ånd at denne kommer den troende og hans forsamlingen til hjelp.

Ikke noe å si på dette, selvsagt. Det skulle bare mangle. Problemet oppstår når man begynner å  «reifisere» eller objektivere ånden og lager den til en husgud eller husguder eller symboler som gjør det lettere å få tilgang til selve budskapet. Sakramentene er slik sett – men bare slik sett - synlige ting oppfattet og trodd på som tegn på en usynlig virkelighet, hvor troens objekt befinner seg, før den påkalles og den selv innfinner seg, fordi den selv har lovet og befalt det, og for Han vil det. Ikke nødvendigvis fordi den troende selv befaler det, uavhengig av behovets styrke.

Slik er det også med Den Hellige Ånd for mange. Man snakker om den – DHÅ – som om den var en ting eller en substans man kunne nær sagt ta og føle på. De mer følsomme eller følsomt troende, som gjerne vil fremstå som lærde og dype, vil si at de selv, i egen person, noen ganger kan høre «suset av ånden» og dermed få et bevis på at den er «til stede» (fordi den jo flyr hvor den vil!).

DHÅ er med andre ord en «størrelse» som enten viser seg eller ikke viser seg, som lar seg høre eller ikke lar seg høre, nærmest på måfå, men like vel alltid etter mye bønn og påkallelse, skal vi tro noen troende. Tungetale bringer den troende i direktekontakt med Ånden, sies det.

Og ofte vil det da komme an på om den troende kan bekrefte dette besøket, på akkurat det og det tidspunktet, blant de og de mennesker – som gjør alt rett og som tilrettelegger alt helt korrekt, for slik å gjøre det lettere for DHÅ å virkelig komme på besøk.

Mange troende vil imidlertid aldri høre «suset» fra DHÅ, uansett forberedelser, uansett hvilke påkallelser eller bønner man retter til Ham, for Han er Gud, akkurat som DHÅ er det, ifølge troens dogmer og doktriner – og skriften selv. Det virker som om de som ber om «suset» ønsker å fremstå som mer hellige enn andre kristne, som hverken tror på tungetale eller «Åndens» sus, men som like fullt er kristne fullt ut og troende like fullt.

Redaktør Tarjei Gilje hører til dem som enten «hører suset» eller ønsker at flere skal bli i stand til å høre det. Se Dagen lørdag 29. mai d a. s35.

Det virker imidlertid som om Gilje selv ønsker å utgjøre susen. Han viser til et par mennesker han tydelig har stor respekt for, og det er disse som har gjort ham oppmerksom på at vi trenger mer ånd og at vi trenger å høre «susen». En av dem sier: «Det er ikke misbruk som er det største problemet (i den pinsekarismatiske bevegelsen), - det er manglende bruk». (Han må her mene «bruk» av Den hellige Ånd).

Gilje siterer også en pioner i Filadelfia Kristiansand i 1910: «Det høres en susen av pinsen på ny».

Men han advarer: DHÅ må aldri reduseres til en slags DJ (discjockey?), en trubadur eller en selvhjelpsguru. Se vår artikkel om selvhjelp ... her. Hans oppgaver er ikke å skape god stemning, skriver Gilje.

I en annen sammenheng skriver Gilje: om når Gud blir en sekundant. Vi skrev der følgende om Giljes oppfatning av DHÅ som sekundant, her i et lite utdrag:

… Gilje bruker altså «sekundant» om Talsmannen, trøsteren, den som forsvarer oss, ja, Talsmannen er faktisk Gud selv, og så synes Gilje at det er fantastisk med en sekundant, som et lødig bilde på Den Hellige Ånd! Joda, ja men sa jeg fantastisk. Jeg tenker på et fantom, en nifs illusjon, kanskje i form av en høyst legemlig sekundant. En hjelper, en beundrer. En endimensjonal homo adorans.

Og så tenker jeg: Trenger Gilje en som står der og teller sekundene for ham og heier ham frem fra sidelinjen? Vel, i så tilfelle: Fantastisk. Gilje tenker vel helst at det er andre som trener sekundanter, ikke ham selv, selv om noen burde ta mot til seg å hjelpe ham litt frem, mot et høyere mål enn å skaffe seg en sekundant, en som bistår ved dueller, og som helst ser sin helt bli et offer, fordi jo offeret selv valgte å bli et – mulig – offer.

Har du en sekundant, trenger du ikke Den Hellige Ånd, Parakleten, selve hjelperen, nåde-begunstigeren. Her trår Gilje inn som en høyst uelegant, frekk og nærmeste bevisstløs sekundant, kanskje i selvpåført sjokk, for anledningen, et sjokk han antakelig opplever som et kall, fra sin sekundant. Han mener også at du trenger en sekundant, men trenger du Den Hellige Ånd?

Gilje skriver nå videre, rivende ferskt, i Dagen 29.05.21, altså: 

Jeg er ikke sikker på hvordan denne susen høres ut, den kan kanskje høres ulik ut på ulike steder og til ulike tider. Men i hvert fall skulle det være en naturlig bønn for oss at en sluk susen skulle kunne høres også her. At Den Hellige Ånds skulle få så fritt spillerom blant oss at vi fikk bekjenne vår manglende tillit til Gud og vår menneskefrykt, og at vi i stedet kunne bli fylt med nye frimodighet på vegne av evangeliet om Jesus Kristus, tolleres og synderes venn.

… Og frimodighet, det kan trenges – ikke minst hos oss, hvor forlegenhet og frykt ser ut til å kunne lamme mer og mer kristent engasjement.

Vel, frimodighet og frimodighet, fru Blom, sier vi.  Gilje ville kvitte seg med en prest fra sine spalter, en prest som refererte til «det skrevne ord». Før lyset går, i Dagen? Ikke mye frimodighet å spore der, nei, hjeller mye menneskefrykt.

I samme utgave av Dagen som nevnt ovenfor, finner vi noen andre og kanskje oppklarende uttalelser relevante for Giljes behandling av «presten» vi nevnte over over.

Gilje skriver: «Men de som kaller seg konservative trenger opplagt å utvikle både en tilnærming og et språk som gjør dem bedre i stand til å kommunisere med sin egen samtid uten å gå på akkord med det kirken gjennom historie har sett på som gudegitte rammer».

Her ser Gilje ut til å sanksjonere den presten han har skydd som pesten, for å si det pent, ved å slette et innlegg, hvor presten jo tenker konservativ og nettopp ikke går på akkord med det kirken til nå har forfektet og trodd på, ut fra Biblenes egne ord. Presten er med andre ord satt på index samtidig som han oppfordres til å stå på sitt konservative standpunkt. Det mangler bare at presten innynder seg ved å søke om syndsforlatelse og gjøre bot overfor «papa» Gilje, «little big man», for at han ikke «har utviklet en tilnærming og et språk som gjør ham bedre i stand til å kommunisere …. «.

Vi ser her nok en gang at det er «etiketten», estetikken og prosessene Gilje er opptatt av. For meg fremstår Gilje like mye som en posør som en dekoratør. For han tør ikke annet. Han rir to ville hester samtidig; hester han forsøker å blidgjøre ved å innynde seg like mye med begge. Det kan lett føre til at man får en uvane med å snakke alle bak ryggen. Mest trolig ender det med at han gir helt etter for feigheten og lar fromodigheten fare, selv om han må foregi å bli bare mer og mer frimodig og mindre og mindre servil. Og mindre redd. En ganske uspiselig, men selvpålagt skvis eller tilstand å befinne seg i, må jeg si. En mer eller mindre delikat «delt personlighet» - på grunn av feighet og frykt, og manglende frimodighet (som han etterlyser, så sårt, så sårt)? 

Han skriver at «stemmeleiet i debatten kan være avgjørende»! Han er interessert å lodde «samtaleklimaet», som han skriver.

Selv stiller han seg som en skygge av en journalist – utenfor. Han foretrekker et «utvendig» forhold til det hele og ser ut til å være vel tilfreds nettopp i den rollen, den meste intetsigende rollen han kan innta, som kristen.

Han skriver også: «Teologien er lite verdt hvis den ikke tåler møtet med et levende menneske!».

Hva i all verden er det han mener, mon tro?For øvrig ser det ut til at Gilje både liker og ikke liker å skrive, og å mene det han mener ved ikke å mene det han mener, så hvor står han? Sitat: «I den aktive kristenheten for øvrig er det et stort flertall for å opprettholde forståelsen av ekteskapet mellom mann og kvinne som en gudgitt ramme for samlivet».

Er Dagen blitt helt schizofren? Fra en leder i avisen 26. mai 21 finner vi følgende kraftsalver, og lederen er som kjent anonym, men antakelig ikke skrevet av Gilje:

Med sin nye bok tar pinsevennen Terje Hegertun det endelige steget over i liberalteologenes rekker.

Vi har hørt det før, alt sammen. Den teologiske debatten om homofile ekteskap er full av denne typen argumentasjon. Devalueringen av bibelordene. …

… ingenting av det Terje Hegertun skriver i boken «Det trofaste samlivet» verken nytt eller originalt. Vi har etter hvert blitt vant til alle disse som vrir og vender på Skriften for å få den til å passe med sine egne forhåndsdefinerte liberale meninger.

… Det eneste som er en smule oppsiktsvekkende er altså hvem det er som skriver alt dette …

… I takt med klatringen i den akademiske karrierestigen har Hegertun imidlertid beveget seg stadig lengre bort fra sitt teologiske utgangspunkt.

… Den utviklingen har vært tydelig en stund, men det er altså med sin nye bok at han utvetydig plasserer seg i den liberalteologiske leiren.

Hegertuns teologiske havari er likevel et forvarsel om at neste slag om samlivsteologien kommer til å stå i norsk frikirkelighet.

Vi tror ikke Hegertuns bok vil få noen særlig betydning verken for pinsebevegelsens eller Frikirke-Norges posisjon i disse teologiske spørsmålene. Hegertun har i dag ingen verv i bevegelsen og hans posisjon er altfor perifer.

I tillegg er pinsebevegelsens ledelse med Øystein Gjerme i spissen altfor tydelig i sitt ståsted. De holder fortsatt oppe det som har vært selve adelsmerket for Pinsebevegelsen helt fra grunnleggeren T.B. Barratts tid, nemlig at Skriften skal betraktes som den høyeste og eneste autoritet for kristen lære og liv.

Hegertuns teologiske havari er likevel et forvarsel om noe vi har hevdet lenge: Neste slag om samlivsteologien kommer til å stå i norsk frikirkelighet. Man må ikke tro at utydelighet i disse spørsmålene er et særproblem som kun gjelder det som tidligere var statens kirke, de som angivelig må tilpasse seg den til enhver til gangbare folkemeningen for å sikre sin finansiering.

Om manglende frimodighet og mye frykt, for øvrig, legger vi her nå ved et tidligere innlegg, skrevet av en navngitt person hvis navn ikke er tatt med her. Innlegget skulle tyde på at frimodigheten faktisk er en mangelvare, slik Gilje antyder, men uten å nevne sin egen manglende frimodighet, og sin egen frykt i forhold til f eks islam og hvor forholdet her blir alt annet enn frimodig, forholdet baserer seg selvsagt på menneskefrykt og manglende forståelse av hva det betyr å «prøve åndene», 1 Johannes 4:1: Mine kjære! Tro ikke enhver ånd, men prøv åndene om de er av Gud! For mange falske profeter er gått ut i verden.

Noen lærdom å trekke av dette? Vel, der man lider under menneskefrykt, følger det et inderlig behov for å innynde seg – det ser ut til å ligge en naturlov i dette. Sagt på en annen måte: Er man først opportunist nok – objektivt sett – til å servilisere seg for å opptre emosjonelt korrekt, da er man et «servilt betinget emosjonelt korrekt menneske» og jeg kan også tillegge: En hypermagiker, en term jeg har forklart andre steder på bloggen.

Jeg ser konturene av menneskefrykt og behovet for å innynde seg innad i redaksjonen i Dagen. Den som innynder seg mest tydelig og konkret overfor den liberale fløyen av «kjønnsdebatten», er antakelig da Gilje. Samtidig innynder han seg også overfor den andre fløyen.

Dette gjør redaktør Gilje til «dobbelt-korrekt» - en stor innynder, med andre ord. En hypermagiere som snakker med to tunger.

Så over til en litt eldre sak, hvor alderen ikke skjemmer «noen», fordi her snakker man om noe nær dette å være evig ung, eller blåøyd, overfor islam og islamkritikke:

Lar norske, kristne, redaksjoner seg presse av islam?

Hvor dypt stikker frykten for islam i norske redaksjoner? Mer presist: Hvor dypt stikker uroen i visse kristne redaksjoner? Og hvilket utslag gjør så denne frykten og denne uroen? Vel, i noen sammenhenger medfører den svært ubehagelige konsekvenser for de som står utenfor, men som blir invitert inn på redaksjonenes debattsider, jeg tenker her på Vårt Land og på Dagen.

Det viser seg at det foregår en durabelig og heller ufin maktkamp i disse redaksjonene om hva som kan tillates og hva man forkaster, om hvem disse vil ha «innafor» - i den tilsynelatende «varmen» -  og de som støtes ut i kulden. Og her vises ingen nåde, ja, man lar seg til og med presse utenfra, for at man selv skal kunne fremstå som moralsk høyverdige og uangripelige, både utad og innad. Bunner det hele i frykt, kort og godt? Og hva bærer i så fall denne frykten bud om for fremtiden? 

Det synes å være etablerte visse koder eller rammer som ikke må overskrides, dette til tross for at invitasjonene til å skrive innbyr til «åpent ordskifte», eller hvordan man nå enn formulerer det. Man vil så gjerne fremstå som romslige demokrater, som veldig liberale og forståelsesfulle, man bedyrer å forsvare ytringsfriheten og mangfoldet, ja, man fremstiller seg selv som toleransens sanne beskyttere. Eller toleransens apostler.

Men «toleranse» da bare med store forbehold, forbehold som viser seg i praksis ved at man nettopp ikke tåler toleransen, mangfoldet, liberaliteten og meningsulikheten. Det viser seg imidlertid at redaksjonene er mer interessert i å beskytte sine egne interesser og mer eller mindre gode både individuelle preferanser og preferanser knyttet til den «gruppe» man står i, gruppepreferanser. Man foretrekker å la seg styre av «gruppepress» fremfor å åpne for og uredd ønske velkommen mangfoldet og reelle meningsulikheter.

Det går ofte slem prestisje i dette alltid å måtte å forsvare sin egen «godhet», ens egne posisjoner i diskursen, posisjoner som er alt annet enn liberale, men som fremstilles som nettopp det: Liberale. Man vil ikke besudle seg med meninger, temaer og innfallsvinkler som de frykter kan undergrave den moralske høyborg de selv tror de sitter i og føler seg «utvalgt» til å forsvare, så å si med alle midler. Noen vil simpelthen ikke se poenget i at de som ivrigst påstår at de er tolerante ofte ender i intoleranse, at de som sverger til det liberale ofte blir totalitært illiberale. 

Redaksjonene kan med andre ord beskyldes for å innta posisjoner som står i direkte motstrid på hvordan de beskriver seg selv i sin prektighet. Og dette kommer for fullt til uttrykk på alt som kan lukte av islamkritikk, og da mener jeg saklig og betimelig islamkritikk.

Det synes å ha etablert seg en underforstått felles lojalitet mellom redaksjoner om hvor grensen for «det akseptable» kan gå, redaktørene serviliserer seg overfor hverandre, og skjermer og verner hverandre mer eller mindre bevisst. Det virker som om de har inngått en usynlig og hemmelig pakt om hvem de skal like og hvem de skal forkaste. Det er som om de har etablert et laug eller et kartell, et slags godhetskartell hvor bare de som følger den rette linjen kan aksepteres eller støttes.

Redaksjonene foregir selvsagt å stå fritt i forhold til hverandre, i praksis relaterer de til en felles tilsynelatende vanntett moralsk plattform, en helt spesifikk etikk som ikke tåler å bli motsagt eller utfordret. Som oftest gjør de seg helt unødige bekymringer. De reagerer på instinkt, ikke bare overfor selve innholdet i artikler og innlegg de finner farlige eller ubehagelige, nei, de synes å kunne registrere «støy» der det intet støye er å høre, kritikkverdige intensjoner der de ikke finnes. Ja, de synes å være utstyrt med en egen evne til også å se farlig motstand også i selve utformingen av eller estetikken i det som skrives. Slik sett kan det som er over middels godt formulert ses på en trussel. Det kan skyldes genreblindhet, men bunner mistenkelig mye i en «jeg er bedre og mer høyverdig enn deg» tilnærming.

Spesielt og tydeligst kommer gruppedynamikken til syne når saken gjelder viktige og pr-kåte samfunnstopper på en eller annen måte er involvert i saken som analyseres og beskrives. Da spisser redaksjonene ørene. Det har vist seg at når det gjelder spesielt én samfunnstopp, så er man så til de grader oppsatt på å beskytte denne personen at de til og med ikke tar høyde for at denne personen selv ikke har bedt om spesialbehandling. Og spesielt ingen særbeskyttelse. Etter min mening inkriminerer da redaksjonene seg selv og det mandat de selv har satt seg, bl a å drive folkeopplysning og invitere til «åpen» debatt og slik bidra til å styrke demokratiet på prinsipielt grunnlag. I stedet lukker de seg inne i seg selv i den tro at de handler mer etisk høyverdig enn dem de stenger ut og knebler – for alltid.

Redaksjonene tror i slike tilfeller at de er i sin fulle rett når de avstår fra å gi gode begrunnelser for sine utestenginger eller avvisninger av artikler eller innlegg som er klart aktuelle og helt klart relevante i angjeldende situasjoner. Redaksjonene vet at de kan regjere – herse - suverent. Og: Det hjelper nemlig ikke å ta slike saker opp med pressens eget «faglige utvalg», hvis oppgave det er å fatte vedtak om brudd på Vær Varsom Plakaten som skal beskytte publikum fra misbruk fra pressens og medias side. Og dette vet redaksjonene. De kan derfor ture frem som de vil uten å måtte tåle det ubehag det er å bli konfrontert med helt urimelig og dårlig behandling fra folk som mener seg misforstått eller angrepet på uriktig grunnlag. PFU behandler ikke saker om ufin behandling på avisenes nettfora, det ligger utenfor PFU’s «jurisdiksjon».

Når redaksjonene så nedlater seg til å begrunne sine handlinger og meninger rasjonelt og i den utstrekning de finner grunn til å begrunne sine beslutninger i det hele tatt, så kan disse begrunnelsene ta form av direkte personangrep på «klageren» uten at klageren har mulighet for å bruke den tilsvarsrett som media ellers ser seg bundet av. Slike begrunnelser kan komme i form av ville påstander og beskyldninger som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver, part i «saken» eller ikke. Her er det «redaktørens» subjektive meninger i full prakt som slår igjennom, han kan ikke stilles til ansvar, han kan gi seg selv rett om han aldri så mye tar helt feil. Den utestengte sitter igjen forsvarsløs og med et stempel på seg som han ikke engang får mulighet til å forsvare seg imot. Særlig ille er jo dette hvis «redaktøren» så lar personangrep blir stående på avisens forum uten at den utestengte har noen mulighet for å forsvare seg.

I eksemplene nedenfor vil det også fremgå at redaksjoner kan la seg presse av individer som gjerne vil fremstå som «godhetsapostler» til å ta beslutninger redaksjonen selv ikke ville ta. Når det er kommet så langt, er det neppe en overdrivelse å si at redaksjonen har latt seg styre av et slags klamt «godhetstyranni» som de selv ikke er i stand til å gjennomskue funksjonen av.

Det lover ikke godt når redaksjonen selv påstår seg å holde ytringsfriheten «hellig» og når de forsøker å overbevise om at de selv ser på det som sin primære oppgave å beskytte denne mot autoritære strømninger og krefter. Som vi er blitt gjort oppmerksom på av professor Terje Tvedt, ser denne linjen og dette bevisste valget ut for å hjulpet frem nettopp ekstremistiske, islamske krefter, ved å underkommunisere analyser og kritikk av islam, ironisk eller tragisk nok som et forsøk på å drive folkeopplysning som et bidra til forsvare av den judeokristne og greske tradisjon vi sogner til her i landet. Om dette kan skyldes islamofobi, - en forskrudd og antikvert term, for øvrig - skal jeg ikke si noe om, men at redaksjonene i all for stor grad har latt seg forme av frykt enten for aktivt å risikere å fornærme noen eller for selv å bli fornærmet, synes nokså opplagt. I seg selv er dette urovekkende, særlig for kristne redaksjoner som slik risikerer å bli oppfattet som feige apologeter for en annen tro enn den de selv hevder å fremme, ut fra irrasjonell frykt.

Nå kan redaksjonene pukke på sin rett og hevde – med rette – at det er redaksjonens absolutte og ukrenkelige rett til selv bestemme hva som kan komme på trykk på redaksjonene debattsider, og da bare redaksjonene selv, ingen andre.

I og for seg er jo dette et prima prinsipp, men går det etiske grenser for hva man kan tillate seg å foreta seg overfor deltakere som deltakere på debattsidene, hvis deltakerne ikke på noen måte kan siers å ha brutt hverken folkeskikk eller debattforumets egne retningslinjer?

Går det f eks an å utestenge på livstid enn aktør som ikke på noen som helst slags måte hverken kan mistenkes for eller anklages for å ha brutt vanlig etikette eller på noen måte kan fordømmes, utfryses eller straffes for å ha kommet med hatefulle, ærekrenkende, sårende eller diskriminerende ytringer?

Joda, dét går an og det blir gjort og intensjonen med denne artikkelen er nettopp å vise at det ikke bare går an som en muligheten, men at det også skjer i virkeligheten. Og at det ikke bare gjelder Vårt Land, men også Dagen. (Står vi her overfor det jeg kan kalle et "menings og holdningskartell? Et dydskartell?)

Innlegget her vil forhåpentlig vise at når det kommer til kritikk av islam, så er det ikke lite frykt og irrasjonalitet ute og går. Det råder en indre usikkerhet, ser det ut for, man mangler elementært nok klare standarder for god og produktiv oppførsel, man klarer ikke å tolke det nye nasjonale og kontinentale paradigme som er i ferd med å forme seg i Vesten i dag, som en følge av … ja vi vet hva.

Det virker som om redaksjonene lever på en nåde utenfra, ikke «ovenfra», fra den noe spesielle og snevre nåde som konsensusen i samfunnsdiskursen i de mest toneangivende redaksjonene pro tempo - og gjerne helt ad hoc - trekker på og lever av. Dette kommer jo da også frem i professors Terje Tvedts bøker. Han peker på at redaksjonen i Vårt Land har vært svært så sparsommelig hva angår islam og kritikk av islam.

Det må her også nevnes at det begynner å bli flere eksempler på at «redaksjoner» av ulike slag ellers i samfunnet og nærings- og arbeidslivet sensurer bort stemmer ved å si opp arbeidsforhold på svært tynt grunnlag. Jeg skal ikke nevne navn, men det fins flere konkrete eksempler på skremmende holdninger fra visse arbeidsgiveres side. Næringslivet og organisasjonene synes å gå i takt når det gjelder ikke bare å være på vakt over «alternative» stemmer. Man synes å ha synkronisert seg i en slags kollektiv angst og utrygghetsfølelse for å slippe til og integrere disse stemmene. I stedet venter utestengelse og forsøk på isolering, ja, dehumanisering. 

Hva skyldes det? Det synes å ha vært bestemt fra toppen av det politiske og kulturelle hierarki at det eneste gode er minst mulig islamkritikk, ikke mest mulig berettiget og lettforståelig islamkritikk. Det synes som om det er ut fra ideologiske føringer fra toppen av og ned som konstituerer redaksjonene tanke- og holdningsunivers. I seg selv vitner dette om liten selvstendighet, liten vilje til kreativ tekning og manglende mot til å se realiteter, egenskaper som den frie presse alltid har strukket seg mot og tøyd seg langt for å virkeliggjøre, i sann demokratisk ånd. Men altså ikke nå. Nå skjer det omvendte. Redaksjonene ser ut for frivillig å velge å servilisere seg fremfor å bringe nye og gjerne utfordrende synspunkter og vinkler på tingene og alt det nye og ukjente som bringes til torgs. Man ser ut for å være mer redd for å miste sitt moralske ferniss, og dermed sin tradisjonelle maktposisjon tidligere generasjoner har kjempet frem, enn på fritt og selvstendig grunnlag forsøke å gi folk og lesere et bredere både teoretisk og praktisk grunnlag for best å kunne velge og tenke selv. Det sier seg vel selv at dette er et tapsprosjekt og sterkt kontraproduktivt sett i relasjonen til det levende demokratiet vi til nå har villet ha og som generasjonene før oss har jobbet for å realisere.

For det kan ikke flyte av kristendommen selv at islam skal skånes for saklig rimelig kritikk. Det må ligge politiske prioriteringer i mosen her, ikke religiøse, og dette kan så i sin tur resultere i sterke negative og demokrati-innsnevrende bidrag som kun tjener til å svekke kristendommen og den judeokristne tradisjon, til fordel for islam, (se under).

Man skulle ikke tro at dette var redaksjonenes primærhensikt, men i praksis, viser det seg, at altså redaksjonene faktisk går inn for å stryke islam på kristentroens bekostning. Det skumle med dette er at redaksjonene henger seg på en trend de ikke så lett kan vri seg unna, fordi det går prestisje i dette å ville gå i bresjen for «den rette og høye moral», slik redaksjonene i høye ordelag forsøker å beskrive seg selv.

Menneskelig angst og forfengelighet kan fort bli den eneste standard man har å rette seg etter, og da gjenstår at makt blir rett, og at sunn fornuft på sikt bare må oppgis. Resultatet er at man bidrar til å spre mistenksomhet og hat og nøre opp under konstruerte motsetninger og ytringer man gjør til stråmenn selv om ingen »stråmann» fins. Jeg tror det er lett å finne eksempler på dette, men må nøye seg med det jeg beskriver her artikkelen med 2 eksempler som utfyller hverandre og som kan bidra til å styrke de påstandene jeg nettopp er kommet med.

Jeg – her altså anonym - begynner med et innlegg jeg sendte til Dagens «åpen debatt». Innlegget ble umiddelbart slettet:

Jeg ser at Vårt Land nevnes som en av de avisene professor Terje Tvedt har kommentert. Tvedt går, som Vebjørn Selbekk nevner, igjennom omtalen av islam i lederartiklene i bl a fire norske aviser, blant annet Vårt Land i perioden 2002-2015. I Vårt Land finner han ikke på disse 13 årene en eneste lederartikkel med kritikk av islam som religion eller politisk ideologi, som Selbekk skriver.

I seg selv er jo dette besynderlig, fordi avisen jo skilter seg selv som en kristen avis. I stedet er hovedinntrykket at avisen driver islam-apologi i stor stil og nærmest på prinsipiell eller generell basis, til fortrengsel for saklig og fleksibel islamkritikk.

Jeg vil her bare trekke frem ett spesifikt og konkret eksempel fra Vårt Lands redaksjon på hvor hårsår diskursen på dette området er, og kan være, og hvor uheldig reaksjoner på i og for seg helt kurante eller bagatellmessige forhold kan utvikle seg til pinlige eksempler på overreaksjon og dårlig behandling av enkelte aktører på denne arenaen. Eksempelet er ett lite et, blant mange, mange andre analoge tilfeller rundt omkring, en miniatyr av hva som skjer og hva vi har i vente.

Eksemplet kan tjene som kan bidra til å belyse hvordan en diskusjon relatert til islam kan utarte og hvor man da tyr til metoder for å isolere og ydmyke folk man ikke er enig med og hvordan man kan forsøke å styre debatten ut fra fryktbaserte motiver, dvs frykt for ikke å handle politisk korrekt.

Saken begynner med at nestformann i AP Hadja Tajik skriver en kronikk på avisens debattforum og hvor en aktør skriver et innlegg som tar for seg en del kritiske momenter i kronikken.

Dette innlegget ble etter kort tid slettet og reaksjonene fra avisens side illustrerte godt hvor irrasjonell, opphetet, uprofesjonelt, umodent og patetisk redaksjonen reagerte, dette desto mer som avisens Verdidebatt på ganske kort tid etter starten ble en yndet magnet og en tumleplass for mange typer debattanter, spesielt humanister og ateister. Disse benyttet anledningen for alt hva den var verdt til å kritiser spesielt kristendommen. 

Kjente personligheter, som f eks ateisten og terrorforskeren Lars Gule, var flittige bidragsytere til denne utviklingen.  En av de mest aktive var avisens egen «yndling», legen, forskeren og ateisten Morten Horn, som man ut fra aktivitetsnivåets omfang skulle tro hadde fri og uforbeholden tilgang til spalteplass når det måtte være og om hvilke saker eller agendaer det så enn gjaldt.

Tajiks kronikk gikk i korthet ut på at hun møter en kristen eldre, norsk dame og forklarer denne kristne hva hun selv tror på, dvs på hva Koranen dikterer om hvem Jesus er, om hva islam mener om oppstandelsen og treenigheten osv.

Som vi vet, tror ikke muslimer hverken på Jesu oppstandelse eller Guds treenigheten, snarere tvert imot. Treenigheten anses som et uttrykk for flerguderi, den største synd i islam. Tajik fremstiller den muslimsk Jesus som overlegen den kristne Jesus, og dette er det så et innlegg med kritikk av Tajiks kronikk tar opp.

Avisen erklærte selv uoppfordret og offentlig og på selve forumet, at kritikken av Tajiks kronikk lå «innenfor» det tillatelige. Moderator fant altså i utgangspunktet ikke noe å bemerke om innholdet i kritikken av Tajiks kronikk.

Men så kommer altså Horn inn på banen og skriver en bitende kritikk av personen og forfatteren av kritikken av Tajiks kronikk, et «tilsvar» som lett kunne oppfattes som ren mobbing spekket med direkte uredelighet og løgn, idet han konstruerer påstander som aldri ble hevdet i kritikken og da som grunnlag for å få forfatteren utestengt. «Tilsvaret» var sterkt subjektivistisk formet og fokuserte ikke på selve innholdet i kritikken. Kritikken var imidlertid rent teologisk fundert og kunne vanskelig oppfattes som noe personangrep på Tajik, selv om Tajiks personlige vri og måte å fremlegge sitt anliggende på ble berørt.

Hele «saken» illustrerte hvor betent og ampert atmosfæren kan bli nær sagt i alle miljøer hvor islam og saklig islamkritikk blir trukket inn i bildet, ikke bare i kirkelige miljøer, men også i redaksjoner og ellers i mange andre sammenhenger.

Det ligger en amperhet i tiden som lever sitt eget liv og som synes å tilta i takt med behovet for å etablere en individuell følelse av overlegenhet og selvsikkerhet – falsk eller ikke – og for å tilhøre «de god»e i kampen mot «de onde».

Det ble i flukt med dette, etter det jeg kan se, rett og slett foretatt et karakterdrap på forfatteren av kritikken. Horn truet dessuten – i avsky, og i åpne innlegg, med at han vil slutte å skrive i avisen hvis ikke forfatterens innlegg ble slettet og vedkommende utestengt for godt.

Horn mente at forfatteren hadde krenket Tajik personlig, til og med på det groveste, fordi han – merkelig nok og uten empiri – selv, personlig, mente at hun burde føle seg krenket. (Et klart sirkelargument og en like grov som usaklig bruk av «stråmann» og ikke noe som akkurat styrker tiltroen til Horns kvaliteter som lege og forsker).

Tajik selv, derimot, kom aldri med noe tilsvar til kritikken, hvor hun eventuelt kunne ha ytret seg om hvorvidt hun følte seg krenket eller ikke, hverken personlig eller for hennes meninger og utlegninger om kristendommen i hennes kronikk.

Horn kunne da heller ikke på sin side vise til noen uttalelse fra Tajik om hvorvidt hun føle seg krenket eller ikke. Moderator i avisen – Johannes Morken - kom da heller aldri med noen antydning om at kritikken i seg selv skulle gi grunn for Tajik til å føle seg krenket.

Johannes Morken etterkommer imidlertid Morten Andreas Horns krav og forfatteren av kritikken blir dermed utestengt på livstid fra å delta på avisens debattforum.

Det som er verdt å merke seg er at utestengelsen ikke kommer av avisens egne vurderinger angående innholdet i kritikken, men som en direkte følge av Horns utpressing, en «prosess» som i seg selv er et brudd på redaktørplakaten som forbyr redaktører å la seg presse.

Eksemplet over kan tjene til å illustrere og underbygge professor Terje Tvedt og redaktør Selbekk observasjoner og analyser.

Man kan trygt si at Selbekk har sine ord i behold når han skriver:

«Han (Tvedt) oppdager faktisk ikke et negativt ord om verken Koranen, islamske trossetninger eller muslimske tradisjoner. Tvedt legger lakonisk til at «innenfor et slikt perspektiv ble det for avisen naturlig ikke å drøfte det uomtvistelige faktum at islam var den religionen i hvis navn kristendommen og kristne ble drevet ut av Midtøsten».

Tvedt sier: «– Kirkens dominerende analyse av islamisme var at den ikke hadde noe med islam å gjøre, og at islam og kristendommen ble oppfattet som to alen av samme stykke, og hvor kritikk av religionen, også teologisk kritikk av islam, ble oppfattet som islamofobi, forteller historikeren til Dagen».

Det som her sies om DnK kan for så vidt også gjelde avisen Vårt Land, men da mer intenst og uforsonlig, og i bare mye større grad, en påstand dette innlegget skulle kunne bidra til å underbygge. Avisen utviste en klar tendens mot ikke bare å betrakte islam og kristendommen som to alen av samme stykke, men tvert imot slik at islam og islam-apologi ble gitt forrang fremfor forsvar for kristentroen i det store og hele, noe som var kritikkens hovedhensikt, ikke dette å krenke personen Hadja Tajik.

Avisen Vårt Land skulle derfor ha god grunn til å gå i seg selv, ta selvkritikk, innrømme sine flauser og sin mobbing og begynne på ny frisk, den morra den dag. Spesielt når avisen nå innrømmer at dens debattforum, Verdidebatt, nå har klart det «mesterstykke» å gjøre seg så irrelevant den siste tiden at debattredaktøren, Gjøsund, her forleden måtte utlove spesialpremier til kvinner som vil delta med å «heve stemmen» og skrive innlegg på forumet. Grunnen blir oppgitt til å være at forumet er blitt for mannsdominert og at henstillingen derfor er et forsøk på å heve debattnivået. Ateister og humanister som f eks Lars Gule m fl har trukket seg ut, ser det ut for, antakelig fordi de selv ikke har klart å bidra til å gjøre Verdidebatt til et attraktivt forum med plass for større bredde og dypere innsikt i hva diskursen bør fokusere på og dreier seg om.

En annen renommert aktør var Jørgen Anfindsen, som driver et eget nettsted og som riktig nok tror på Gud, men samtidig at Allah og den kristne Gud er identiske, i det han henviser til sin private tolkning pro tempo av den katolske lære.

Avisen behov for å fremstå som politisk korrekt og for unngå vesentlige problemstillinger - og sannheter så vel som løgn -  i dagens samfunnsdebatt, har med andre ord slått tilbake på den selv og blitt kontraproduktiv. Det tjener ikke avisen til særlig ære eller godt ettermæle. (forfattet av her anonymisert).

Ovenstånde tekst ble sent til Dagen og intensjonen var å få den inn på Dagens debattforum. Redaktør Tarjei Gilje avviste imidlertid innlegget. Slik fikk han vist sin store frimodighet.

Ikke rart at han ber om at DHÅ skal begynne «å suse for ham».

Det er ut fra dette ikke helt av veien å påstå at norske, kristne, redaksjoner lar seg presse av islam og islams misjon og at de gjør seg til redskaper for islam.

PS: Innlegget med kritikk av Tajiks kronikk i Vårt Land er blitt forelagt til vurdering fra en professor i filosofi ved UiO, fra en høyskolelektor i juss og fra en psykolog og fra en ingeniør fra Trondheim tekniske høyskole.

Ingen av dem finner at kritikken av Tajiks kronikk på noen måte kan være uegnet for publisering eller at kritikken kunne bli betraktet som krenkende eller sårende overfor Tajik. Høyskolelektoren sier sogar eksplisitt at det foreligger dårlig behandling fra VL’s side. De to andre sier det samme implisitt.

lørdag 29. mai 2021

Kan "de korrekte" vinne en krig?

Det fins en rekke emosjoner, men det er lenge siden Gordon H Bower og Paul Ekman.

Bower, f 1932, så og tenkte: Hendelser og emosjoner blir lagret i hukommelsen sammen. Når vi er nedstemte eller ikke så lykkelige, er det lettere å hente frem minner fra en ulykkelig tid, Og omvendt.

Ekman, d 1934, fant frem til seks urformer fro emosjoner, slik som f eks sinne, forakt, frykt, lykkefølelse, tristhet og – surprise – overraskelse. Disse var universelle kom Ekman frem til, etter mange og lange undersøkelser.

Han så at emosjoner kom i sving ofte før vi er bevisst dem. Det er derfor svært vanskelig å kontrollere hva vi bli emosjonelle av, eller hva vi – på dybdenivå - blir emosjonelle om.

Generell kommentar: Merkelig at emosjoner som stolthet og skam ikke nevnes i populærlitteraturen rundt disse forskerne. Ærefølelse nevnes heller ikke. Vel, på slutten av 1800-tallet var duellene på liv og død falt ut av «bildet». Nasjonalfølelse kan vel knappest kalles enemosjon. Anstendighetsfølelse burde oppfattes som en motgift mot «det servilt betingede emosjonelt korrekte». Anstendigheten burde komme naturlig, mens «den korrekte» er snevert gruppediktert, utstudert, påtatt og overflatisk – og servilt betinget.

Og hva med god eller dårlig samvittighet? Fins samvittigheten overhodet i hodene på de som skriver så flott om emosjoner – og om hvordan vi skal bli kvitt dem, eller forandre dem, mekke med dem eller administrere dem?

Og hva med «skyldfølelse»? Syndserkjennelse? Nei, dette blir visst for høytflyvende og spekulativ; slike ord passer ikke inn i «emokratiet» og blant de «servilt betingede emosjonelt korrekte».

Begge disse forskerne – over - har hatt stor innflytelse, tro det eller ei. Jeg har selv nevnt en viss nyere forskning: https://neitilislam.blogspot.com/2020/11/emosjoner-er-kanskje-mer-eller-mindre.html

om bla Sapolsky: https://neitilislam.blogspot.com/2019/04/treenigheten-nkkelen-til-vestens.html

Vi må også nevne Gordon Allport, 1897-1967. Han skriver om personlighet og typer.

Typer eksisterer ikke i folk, eller i og med folk, eller i naturen, men heller i «the eye of the observer». Det kommer altså an på øyet som ser. Jeg vil tilføye: Det kommer an på øyet som vil og makter å se – og forstå – typene. Typer er noe man tror, ser og føler eksistere, eller ikke.

I Allports «tese» ligger det en implikasjon om at det ikke kan detekteres noe formål i naturen. Utsagnet kan derfor ses som en underskrift på eksistensialistenes «eksistensen går forut for essensen», en setning som har medført større tildekking enn avsløring av hva som foregår både i sinn og skinn. Slike folk benekter gjerne at det fins noen «final årsak2 eller at naturen har et innebygd formål. Eller et transcendent formål. I et slik klima blir det umulig å tro på Gud.

Han mener like vel at personligheten kan overstyres av «passions» eller formes av «altruisme», men at dette ikke er alle forunt. Vanlige felles personlighetstrekk er former for aggresjon og ærlighet. Disse «trer i kraft» der det han kaller «cardinal traits» er fraværende, så å si.

Sekundære personlighetstrekk vekkes i spesifikke omstendigheter, slik som nervøsitet og dette å «le på feil sted».

Vi kom inn på Allport i denne «omfattende» posteringen om «ANGSTEN for osv … «

https://neitilislam.blogspot.com/2018/04/angsten-for-demokratiet-og.html

Som vi ser, har ikke de nyss nevnte prominenser noen term for «servilt betinget emosjonell korrekthet, som vi selv har myntet. Men så opererte de nyss nevnte da heller ikke i vår konkrete situasjon, en situasjon som ingen kunne ha forstilt seg, bortsett fra noen få romanforfattere, som vi skal ligge her. Vi har bl a nevnt Kafka og Nietzsche, som faktisk har mye med dette å gjøre. Pluss Sartre, som snakket om «mauveau foi». – ond tro, den er aktuell, selv om Sartre var selve ikonet for eksistensialistene, en bevegelse som de fleste nå ikke engang vil se på «lit de prade».

Termer som antipati, sympati, empati og solidaritet holder jeg stort sett borte fra fokus, men de inngår underforstått eller implisitt som viktige komponenter i alle forestillinger om emosjoner jeg serverer. Vi kan imidlertid ikke snakke om «servilt betinget korrekt empati» eller «servilt betinget antipati» eller «servilt betinget korrekt solidaritet» uten å forkludre og komplisere poengene og undergrave egen argumentasjon og analyse. Hvis dette studiet da ikke skal dreie seg om de helt fantastiske mytomane personligheter, eller de mest genialt kompliserte kunstnere, i alle disipliner.

Se vårt store panorama her, der vi slipper store tenkere til:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/06/synden-og-syndene-i-kristendommen-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/04/nietzsche-on-islam.html

Men ingen av disse forskerne kunne vite hvilke enorm sprengkraft emosjonene og typene – for den saks skyld - ville få i dag. Og de var ikke alene. Til og med i dag nevnes emosjoner sjelden i samme åndedrag som «realpolitikk». Den synes å være om å gjøre å holde emosjonene unna politiske bevegelser, ulike religioner og i debatter på «det mørke nettet» etc. Emosjonene har hatt status av noe vi ikke kan tukle med, noe som tilhører privatsfæren, omtrent som med «troen» og trosfriheten.

Individets ukrenkelighet ble ansett som en absolutt overstyrende rett eller rettighet, paret med en plikt til å høyakte den. Det personlige skulle holdes utenfor og toleranse for dette – i nær sagt alle varianter - var en hellig plikt, og et tabu, samtidig selvsagt, en plikt man med så å si med absolutt flertall hadde vedtatt skulle være en ukrenkelig konstitusjon over alle andre konstitusjoner universelt, en konstitusjon som skulle styre – de mentale konstitusjonene.

Under eksistensialismen ble det f eks forbudt å snakke om noen mental eller psykisk konstitusjon, fordi mennesket jo ikke hadde noen «natur» med innebygde finale årsaker, siden det jo ikke var skapt av Gud, «en størrelse» som ikke eksisterte, fordi Gud ikke lot seg bevise! (Snakk om naivisme).

Det endte med absolutt emosjonalisme og det emotivistiske som livets legitimitet, fundament og mening og mål.

En stund var forskningen dominert av IQ. Den ble fort mistenkeliggjort, latterliggjort og hatet. Den kunne brukes til å kategorisere mennesker, og det ble fort oppfattet som rasisme. Så kom EQ’en, den emosjonelle intelligens, på moten, men den ble behandlet stemoderlig, for å si det mildt. Like vel har akkurat den hatt enorm betydning og mer hell med seg, se oversikten under.

EQ’en ble så supplert med AQ’en, hvor alle kunne finne ut om de var mer tilpasningsdyktige enn andre. Hele tiden tilbys vi nå metoder for å bli bedre – enn andre, (men dette tør vi ikke å innrømme). I dag er det få som skilter med høy IQ. Høy IQ’en i dag er en «egenskap» man helst skulle være foruten. Høy EQ, derimot, vel, det er noe annet. Men høy EQ, slik den «måles» i dag, er ikke den emosjonalitet jeg snakker om, og den servilt betingede emosjonelt korrekte», snarer tvert imot. De emosjonene jeg snakker om, kan umulig tiltrekke seg godtfolks sympati og bli et must alle må ha, hvis man blir klar over implikasjonene. Det kan kanskje gå med EQ-testing som med IQ-testing, at de begge blir noe man helst vil slippe å forholde seg til. Men menneskenaturer er og forblir den samme, som Sigrid Undseth sa. Det var en observasjon og en uttalelse å legge seg på minne.

Det liggere for øvrig et stort mysterium og et paradoks i dette at det er blitt så om å gjøre for folk å vise empati og gode eller mest mulig humane emosjoner, ja, korrekte emosjoner, dessuten. Folk streber etter det man innbiller seg er en høy EQ – for en høy EQ kan man ikke argumentere mot, i motsetning til en høy IQ. Emosjon trumfer her som tidstypisk kognisjon. Vi bør ikke annet enn undres.

Det generelle inntrykk er at «de korrekte» og servile er adskillig mer tilbøyelig til å la seg underlegge de mer nedrige menneskelige drifter, behov, egenskaper og ferdigheter enn de som ikke underlegger seg og som bevarer en moral, et selvbilde og en grunnholdning som samsvarer med det som tradisjonelt har gått under betegnelsen «De ti bud».  https://neitilislam.blogspot.com/2010/12/nonie-darwish-modig-exmuslim.html

http://neitilislam.blogspot.com/2018/06/tilfyelser-om-hypermagi-og-hypermoral.html

Om Nonie Darwish og de ti bud: https://neitilislam.blogspot.com/2015/01/the-killer-apps-og-apps-of-survival.html

Jeg har tidligere nevnt Paul Bloom og hans Against emphaty i denne posteringen her eller trykk her:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/08/mellomkirkelig-rad-et-rad-besatt-av.html

Når de gode må produsere sine ofre og om bl a hypermagi   

Litt mer michelanious: Hva sier vitenskapen?: Fra forskningens verden kan vi lese, (allerede nevnt over):

To be sure, there is substantial evidence that our brains are biologically predisposed to distinguish “Us” from “Them”—and this applies, for example, to our perception of race. Stanford University biology professor Robert Sapolsky. https://neitilislam.blogspot.com/2019/04/treenigheten-nkkelen-til-vestens.html

Den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt mener at det fins seks grunnlag for grunnleggende moraloppfatning. De servilt betinget emosjonelt korrekte vektlegger helt tre av dem: Forestillinger om individets rett til å uttrykke seg, økonomisk og sosial rettferdig fordeling og retten – og plikten - til omsorg.

I dette inngår frihet til å uttrykke seg via «reelle» markører som kjønn og legning. Og alt dette skal skje via utjevning og omfordeling - i regi av Staten!

Haidt tilføyer at konservative mennesker gjerne i tillegg baserer seg på gruppelojalitet, respekt for autoriteter og enkelte ukrenkelige verdier.

Ukrenkelig verdier omfatter vel da også «sans», respekt og tro på noe hellig, noe transcendent, noe eller noen som overskrider immanensen, noe eller noen som så å si går utover og utenpå metafysikken, kort sagt «gudstroen».

Haidt: De liberale kunne overhodet ikke se om en gjerning var god eller dårlig (ond) på de 3 sistnevnte. Det handlet altså om at de totalt savnet forståelse om at andre mennesker legger moralske aspekter på en viss gjerning innenfor de sistnevnte dimensjonene.

For min del ser jeg emosjoner i et litt annet perspektiv. Jeg anser dem som agensielle, - de har entelechy, dvs de opererer aktivt – agensielt - på egne naturgitte, iboende premisser, som vil utløse sitt potensiale i kraft av sin essens eller natur, pluss noe vi kan gjøre noe med, eller la være, noe vi kan legge til eller trekke fra og «noe» som derfor er i bevegelse. I dette skjemaet ligger i utgangspunktet Selvet øverst, det mer eller mindre uendelig punkt i sjelen hvor man kan «se» det meste, mens det samtidig kan ligge under eller «underst», som en slags bærebjelke man trygt kan stå på, men som man for all del ikke må falle gjennom eller utenfor. Det foregår et samspill mellom høyt og lavt her. Utviklingen her er på en måte genetisk bestemt; det gjelder like vel en slags dialektikk, mellom det rent sjelelige eller åndelige og det materielle og biologiske, akkurat som det nå forutsettes i forskningen at vi faktisk kan operere med epigenetiske fakta, dette at genene påvirkes og endres via miljøet. Det eksogene og endogene møtes, på en måte og dette går det altså nå an å bekrefte vitenskapelig – selv om utviklingen videre alltid er underveis, selvsagt. Poenget kan være at epigenietikk kan falsifiseres. Å falsifisere «uttrykket eller beskrivelsen «de servilt betingende korrekt emosjonelle» er en betegnelse som ikke kan falsifiseres. Den er derfor ikke vitenskapelig fundert, den er mer litterært bestemt, som nå man leser Shakespear eller Ibsen med «kunstnerøyne og kunstner hjerte» og virkelig får noe å tenke på, lære av, lære bort og samtidig nyte, i et fellesskap av likesinnede eller «peers». Man må et visst «eureka-talent». Man ser det, eller ikke. Man kan riktig nok lære å se og forstå et stykke på vei – men det store spranget dikteres eller forløses av et visst høyere talent. (Hermeneutikk kan være lærerikt!). Jeg mener selv at jeg har talent for å se «cluet» i og med det jeg kaller «det servilt betinget emosjonelt korrekte». Men uten en viss forutgående eller iboende sans for ironi, duger det ikke. Jeg ser at visse undersøkelser viser at studenter i dag ofte mangler sans for det ironiske. Horisonten ble gjerne deretter.

I seg selv kan dette produsere flere «korrekte», ikke færre, fordi naiviteten må forventes å stige der ironien ikke lett og uanstrengt rett og slett kan fly inn, som et befriende friskt pust. Man kan heller ikke studere seg til å bli mester i autentisk intuisjon. De fleste av oss er riktig nok født med evner for å se og forholde seg til grunnleggende dramatikk. Tragedieforståelse henger litt høyere på treet.  

For meg synes det ganske klart: De som klarer å få flest mulig mennesker som så å si er disponert for å bli «servilt betinget emosjonelt korrekte», kan relativt lett vinne en krig, og lykkes bedre enn mange andre i sine strategier for «social engineering». Så alvorlig, er det faktisk. Jeg tuller ikke.

Det er ikke primært media som kan vinne kriger. Det er «oss» og våre tilbøyeligheter og vår villighet eller trang og hang til å la oss forme og påvirke på godt og ondt det dreier seg om. Vi trenger mer selvstendighet og mer tro, med andre ord, skal vi unngå altfor store skader av det «de korrekte» kan stelle i stand. 

Jeg skiller – foreløpig uten å ha sagt det eksplisitt - mellom horisontal emovering vs vertikal emovering og dette har en sterkt analogi til ganske kjente og for så vidt banale fenomener som «snobbing oppover» eller «snobbing nedover», det avtegner seg visse linjer og konturer her; man skal på en måte være en slags kunstner for å se det og ta det inn over seg; «prosessen» foregår via og inni det jeg kaller flate vs bratte påvirkningslinjer, og/eller påvirkelighetslinjer, både-og, og  hvor premissgrunnlagene underliggende er mer eller mindre statiske eller dynamisk «dikterte» eller konstituerte.

Vi har tidligere skrevet om Big Teck bl a her:

https://neitilislam.blogspot.com/2021/01/big-tech-hypermagi-og-en-fortsettelse.html og her:

https://neitilislam.blogspot.com/2021/01/big-tech-hypemagi-makt-avmakt-og-klare.html

Men:

«Big» - som i BigTeck -  er én ting, emosjoner er for så vidt en annen ting og vi trenger ikke Big – å skylde på, for å bli servilt betinget – emosjonelt - korrekt. «Vi skjer hele tiden i oss og mellom oss» - vi tar imot og sender ut og her kommer samvittigheten inn, og loven som er skrevet på hjertene: Begge kan tapes eller fortapes hvis vi forgaper oss for mye eller for lite. Eller går i østers-mood, frivillig eller mer eller mindre tvunget, pga emosjoner!

Noen vil fokusere på opportunisme, egoisme eller kynisme som selve drivkraften i og bak den «emosjonenes fenomenologi» jeg har forsøkt og alltid vil forsøke å skildre her på bloggen. Dem om det. Slike tradisjonelle klisjeer forteller ikke mye og inspirerer ikke til ny innsikt og dypere forståelse, enn si medvirkning og en mer kreativ og mindre rigid tilnærming; de virker snarere mer tildekkende, forstokkende og nevrotiske og derfor mer stagnerende og ufrihetskapende langt mer enn vakkert forklarende og – faktisk – fleksibelt dialogskapende.

Jeg forsøker å se scenarioet, som langt fra dreier seg kun om abstraksjoner, spekulasjoner og ren fantasi. Jeg tro fenomenene taler for seg selv idet jeg sette dem inn i det jeg anser som en «åndskamp» i dag. Jeg forutsetter med andre ord at det fines et liv utover Selvet eller Egoet og menneskets biologiske funksjoner. Jeg liker, i motsetning til mange servilt betingede korrekt emosjonell en god «karikatur» med sjel og personlighetsforsterker fremfor et platt fotografi stort sett uten andre kvaliteter enn de velkjente 3 dimensjonene. (Men ikke for det: Et foto kan frembringe de beste kvaliteter!). 

Kortfattet, men viktig: Jeg ønsker ikke å fremstille mine teorier og fremstillinger om «de korrekt emosjonelle» som en teori om at alt henger på emosjoner, at mennesket kan forklare nærmet uttømmende ut fra det emosjonelle. Sagt med andre ord: Jeg ønsker ingen «reduksjonisme». Akkurat som de færreste i dag vil forklare mennesket ut fra psykologien alene; i så fall begår man det samme mistaket. Psykologisering er en form for reduksjonisme som ikke holder. 

At det er alvor det jeg driver med, står like vel klart for meg. Jeg ser det bl a i følgende utsagn, varsku-rop eller rop om hjelp, faktisk:

Quick note: Tech giants are snuffing us out. You know this. Twitter, LinkedIn, Google Adsense permenently banned us. Facebook, Twitter, Google search et al have shadowbanned, suspended and deleted us from your news feeds. They are disappearing us. But we are here. Help us fight.

https://gellerreport.com/2021/05/stop-jew-hate-end-islamist-immigration.html/

Og i disse ord:

“Censorship and de-platforming are radical changes from our past of freedom of speech and expression. My life has totally changed after censorship for the worst. This is not an accident, but a planned program to drive people such as me out of the marketplace of ideas and out of business. Instead of facts, reason and discussion, we have descended into insults, name-calling and hatred. We are being trained to self censor. Censorship is viewed as a virtue and there is no debate of ideas. Without debate, we will make irrational decisions that can doom our civilization to failure.” Bill Warner

Fra den strikte vitenskaps verden: https://sciencenorway.no/a/1633809

At Big Tech må bære hele skylden er feilaktig. At frykten for at Big har hele skylden, er misforstått. Big styres av folk med emosjoner som frykter både egne og Big’s egne – kollektive og ideologisk administrativt institusjonaliserte - emosjoner, dvs korrekte emosjoner. Men dette blir en «kategori» for seg. (Vi kan også snakke om «verdisyn» her).

Sier man at man frykter ideologier, prinsipper eller relasjoner og strukturer, politiske eller mentale eller sosiologiske - er det utilstrekkelig, disse fenomenene er først forankret i de mer eller mindre flyktige og mer eller mindre misforståtte og fortrengte emosjoner. Emosjoner skaper frykt samtidig som frykten skaper emosjoner, selvsagt … 

Det kan være en trøst. Hvem vil ikke bli dyktigere, hvem vil ikke ha bedre selvkontroll- for ikke å tabbe seg ut for ofte og da gjerne i feil sammenhenger overfor feil personer? Hvem vil vel ikke bli mer sikker på seg selv – og på andre – uten å bli for selvsikker?

Vi har ikke noe hemmelig politi i dag, det var bare noe som hendt engang, det var bare noe DDR hadde eller sovjet; aldri oss (dette til tross for at vi i virkeligheten hadde et overvåkingspoliti). I dag har vi bare en statlig sikkerhetstjeneste, og det er, emosjonelt selvsagt, noe helt annet.

«Vi’et» i dag har derimot en åpen presse som skal beskytte alle i et åpnet demokrati som skal være like åpent for alle, tror vi. Men aldri før har frykten vært større – frykten for egne og andres emosjoner. Vi lar oss betinge til å bli emosjonelt korrekte og vi gjøre det via «over-jeget» som ikke dreier seg om noe annet enn tjenlige eller ikke-tjenlige emosjoner, for å bruke en modell som mange antar er utgått på dato.

Vi kan ikke falsifisere emosjoner - emosjoner er derfor ikke vitenskapelige. I samme grøft faller psykologiseringer – uten kyndig formål og dypere innsikt.

Emosjoner oppleves imidlertid som absolutte eller absolutte sanne av den mer eller mindre stadig emoverende. Emosjoner blir da gjort til en gitt objektiv standard, - som enhver positivist kan misunne den - , til noe som ikke kan betviles og til et «mentalt» rom som ikke kan angripes, motsies eller argumenteres mot. Noen av oss gjør emosjonene til husguder, i bokstavelig forstand. Men også «forstanden» kan gi emosjoner status som noe mer prisverdig og forbilledlig. De menes da å tilligge menneskeverdet som en absolutt målestokk for alt som er menneskelig og derfor som uskyldige i seg selv. (Mange pro-choisere her, bare for å ha sagt det).

De blir for andre en kunst for kunstens skyld – helt uten omtanke for konsekvenser, politiske konsekvenser. De utropes på forhånd til seierherrer i den såkalte kulturkampen. De som målbærer denne vanvittigheten virkeligheten, er de jeg med en samlebetegnelse – og uten å kategorisere - kaller «de servilt betingede emosjonelt korrekte».

Emosjonene erstatter sannheter som bygger på empiri og verifikasjon. Emosjoner brukt i en servilt betinget korrekt emosjonell strategi er farligere, mer nedbrytende og undergravende enn noen rasjonelt fundert religiøs tro, enn noen religion som lar emosjon og kognisjoner gå hånd i hånd, i skjønn harmoni og uten for store indre spenningsforhold, eller kort og godt: gudstro, dvs kristen gudstro. Hvem kan forsvare seg mot beskyldninger om ikke å «føle riktig» eller være ufølsom?

Islam stimulerer og fremelsker frykt og en av dens funksjoner blir da å rasjonalisere, kanalisere og sublimert ved å konstruere sin egen emosjonelle virkelighet og – påståtte - eksistensiell berettigelse, dvs emosjonelt begrunnede berettigelse. Mange muslimer blir servilt betinget emosjonelt korrekte i forhold til – og på vegne av – sin egen tro, en tro de mener er mer rasjonell enn kristentroen og derfor langt mer å frykte enn islam per se, islam proper, islam i sin agens og essens.

Den gang visste de altfor lite om slikt; i dag vet vi faktisk altfor mye. (Jeg tenker f eks på mellomkrigstiden, da folk ikke visste mye om nazismens og fascismens «skjulte» og overbrutale og direkte inhumane skyggesider.

Vi klarer derfor – i dag - ikke byrdene ved den frihet som ligger foran oss og den friheten som bys oss.

Etter wwi og wwii kunne Vesten la en underliggende fornuft arbeide så å si gratis for seg. I dag er denne underliggende og den gang så homogent betingede forutsetningen fordufte og vi forstår det alle sammen, men uten å våge å sette ord på det. Vi lever i slags mellomverden, et purgatoar eller en skjærsild, uten mulighet for «parole», og med liten utsikt for at det som venter på den andre siden er fornuft, klar tanke, rasjonalitet og mindre avhengighet av emosjonenes dystopiske tyranni, et tyranni som mer og mer blir diktert av den destruktive « totalitære lengsel», en lengsel som jo springer ut av det virvar av emosjonell forvirring vi nå dikteres av. Vi lever i Oppløsningstiden og ikke i Opplysningstiden. Se her om hva de totalitære vil ha deg til å føle eller emovere: http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/hva-de-totalitre-vil-ha-deg-til-fle-ved.html

 Fornuften vil imidlertid ikke komme løpende til for å redde oss nå, nok en gang.

Vi makter ikke å ta reelle etiske valg, hvis de ikke er metavalg og legger seg over selve problemkomplekset, som en slags «metamoral» som Nina Karin Monsen og andre snakker om.  Vi tvinges til – og ser det som helt naturlig – at andre tar valgene for oss. Og det er lenger feil å skofte jobben, fordi all etikk kan være like god som annen. Metamoralen overskygger og overkjører nå all virkelig moral og etikk. Den er «emosjonenes» vaskekte lekestue for de akademikere og mediafolk

Som ennå ikke skjønner at de lever på lånt tid, med sine servilt betingede korrekte emosjoner.

Vi er etter hvert blitt en kultur som er gal etter selvhjelpsbøker. Det sier noe om befolkningens nød, om en viss uro for uår i landet, men individuelt også noe om folk behov for å bli bedre, prestere mer, lykkes mest.

Et viktig aspekt i dette bildet er emosjonene. Det er tydelig at folk forutsetter at emosjoner er noe som kan læres eller avlæres.  Man trenger «idealer» å leve opp til, og manualer som kan få en på rett spor. Man føler seg med andre ord langt fra ideell. Det gjelder om å kvitte seg med dårlige emosjoner, motstridene emosjoner, bipolære tilstander, eksistensiell kamper i det indre.  Og å tilegne seg de gode, de man vil lykkes med og føle seg bedre med, når de etter mye strev kan regnes som oppnådde.

Man kan kanskje kalle denne tilstanden et gigantisk marked for det man helst bør anse som illusjonsskaping, Genuine modeller for genuin selvrealisering (av de edle dyder) leter man lenge etter, for å si det slik – alt kommer an på den skepsisen og de motforestillinger man makter å mobilisere.  Sjelden opplever man å høre at noen er blitt mindre hovmodige og mer ydmyke, etter mye svette over selvhjelpshjelperne. Hovmod og ydmykhet er «tabu», områder utenfor «comfort-zoon».

Det same gjelder diagnoser som schizofreni eller vedvarende hallusinasjoner, depresjoner, maniske lidelser, sadisme, sadomasochisme, psykopati (som ikke lar seg helbrede), angst (til en viss grad) etc. Hensikten med denne litteraturen er ikke å helbrede i medisinsk forstand, man nøyer seg med «hjelp» eller støtte som kan bidra til å lindre – eller skjule – symptomer på …. You name it.

Skulle man si noe ut fra det allmenne behov for og den allmenn tendens til å være og virke mer «servilt betinget emosjonelt korrekt» enn man er, pussig nok og ironisk ment, skulle man tro at de fleste «som betyr noe» i dagens diskurs hadde studert seg frem til sine superiore kvalifikasjoner i selvhjelpslitteraturen.

Her litt ymse om hva markedet kan tilby:

So: Want to Build Self Confidence?  Looking to Learn How to Control Your Emotions? Want to Find Long Last Success?

If you answered "YES" to any of the above questions than you'll want to learn about the important role emotional intelligence plays in your everyday life. What is emotional intelligence. Well, emotional intelligence is defined as "our capacity to control, be aware of, and express our emotions, while handling our interpersonal relationships both empathetically and judiciously. Emotional intelligence also allows us to recognize other people's emotions and how to use that information to guide both our behavior and thinking."

This book will teach you what you'll need to do to become more emotionally intelligent and therefore improve your interpersonal connections both at work and home. It will increase your sense of self awareness and allow you to be in control of your emotional state letting you making smarter more informed choices instead of being clouded or negatively affected by your feelings. Inside You Will Learn: An Introduction to Emotional Intelligence

https://www.bookdepository.com/Emotional-Intelligence-Kevin-Moore/9781532712876?ref=grid-view&qid=1622145988778&sr=1-93

-

"Calming the Emotional Storm is a reader-friendly manual that will teach readers how to manage difficult emotions. Each chapter prepares readers for helpful exercises on noticing and validating emotions. The dialectical behavior therapy (DBT) skills taught here are effective tools for improving self-esteem and work and personal relationships that will undoubtedly help readers gain a healthy balance in their lives, even in moments of crisis or stress. Calming the Emotional Storm will be a valuable asset to my clients and help them improve their overall well-being."
--Barbara L. Anschuetz, EdD, CTS, certified trauma specialist and traumatologist

https://www.bookdepository.com/Calming-Emotional-Storm-Sheri-Van-Dijk/9781608820870?ref=pd_detail_2_sims_cat_bs_1

-

Is your heart fluttering in anticipation? Is your stomach tight with nerves? Are you falling in love? Feeling a bit miffed? Are you curious (perhaps about this book)? Do you have the heebie-jeebies? Are you antsy with iktsuarpok? Or giddy with depaysement?

The Book of Human Emotions is a gleeful, thoughtful collection of 156 feelings, both rare and familiar. Each has its own story, and reveals the strange forces which shape our rich and varied internal worlds. In reading it, you'll discover feelings you never knew you had (like basorexia, the sudden urge to kiss someone), uncover the secret histories of boredom and confidence, and gain unexpected insights into why we feel the way we do.
Published in partnership with the Wellcome Collection.
Wellcome Collection is a free museum and library that aims to challenge how we think and feel about health. Inspired by the medical objects and curiosities collected by Henry Wellcome, it connects science, medicine, life and art. Wellcome Collection exhibitions, events and books explore a diverse range of subjects, including consciousness, forensic medicine, emotions, sexology, identity and death.
Wellcome Collection is part of Wellcome, a global charitable foundation that exists to improve health for everyone by helping great ideas to thrive, funding over 14,000 researchers and projects in more than 70 countries.

https://www.bookdepository.com/Book-Human-Emotions-Tiffany-Watt-Smith/9781781251300?ref=pd_detail_2_sims_cat_bs_1

In this newly revised and expanded edition of The Emotion Code, renowned holistic physician and lecturer Dr. Bradley Nelson skillfully lays bare the inner workings of the subconscious mind. He reveals how emotionally-charged events from your past can still be haunting you in the form of 'trapped emotions' - emotional energies that literally inhabit your body. These trapped emotions can fester in your life and body, creating pain, malfunction and eventual disease. They can also extract a heavy mental and emotional toll on you, impacting how you think, the choices that you make, and the level of success and abundance you are able to achieve. Perhaps most damaging of all, trapped emotional energies can gather around your heart, cutting off your ability to give and receive love.

The Emotion Code is a powerful and simple way to rid yourself of this unseen baggage. Dr. Nelson's method gives you the tools to identify and release the trapped emotions in your life, eliminating your 'emotional baggage', and opening your heart and body to the positive energies of the world. Filled with real-world examples from many years of clinical practice, The Emotion Code is a distinct and authoritative work that has become a classic on self-healing.

https://www.bookdepository.com/Emotion-Code-Bradley-Nelson/9781785042874?ref=pd_detail_2_sims_cat_bs_1

-

Emotional Intelligence is a collection of 7 short, straight to the point books that are designed to help you with every aspect of emotional development, interpersonal relationships, becoming more charismatic and influential, improving your communication skills, and gaining confidence. It is a combination of the following seven books that will help you achieve success and happiness in life.

Emotional Intelligence: Why it is Crucial for Success in Life and Business - 7 Simple Ways to Raise Your EQ, Make Friends with Your Emotions, and Improve Your Relationships Social Anxiety: Easy Daily Strategies for Overcoming Social Anxiety and Shyness, Build Successful Relationships, and Increase Happiness Dating Secrets for Introverts: How to Eliminate Dating Fear, Anxiety and Shyness by Instantly Raising Your Charm and Confidence with These Simple Techniques Public Speaking: 10 Simple Methods to Build Confidence, Overcome Shyness, Increase Persuasion and Become Great at Public Speaking Confidence: Simple, Proven Methods to Manage Anxiety and Shyness, and Transform Your Personal and Professional Life How to Talk to Anyone: 51 Easy Conversation Topics You Can Use to Talk to Anyone Effortlessly Social Skills: Simple Techniques to Manage Your Shyness, Improve Conversations, Develop Your Charisma and Make Friends in No Time

Each book is packed with simple, very effective strategies delivered to you in a straight to the point approach so that you can start implementing in your life today.

https://www.bookdepository.com/Emotional-Intelligence-James-W-Williams/9781951429195?ref=grid-view&qid=1622145899191&sr=1-73

Emotional Intelligence: The Emotional Intelligence Book -- Emotional Intelligence at Work and Emotional Intelligence Leadership This Emotional Intelligence Book will answer the question: what is emotional intelligence (also referred to as EI.) As the book works to define emotional intelligence through the four main branches, it dives deeper into explaining each branch in hopes of bringing about a higher self-awareness in the reader. Most people walk around with low emotional intelligence out of ignorance. They do not know because they have never been taught. Some crowds believe that the emotionally intelligent are as smart as those with high IQ's. People in positions of leadership show a higher aptitude of EI for being able to help others, to calm the crowd and to work well under pressure without cracking. Each of the four branches of the emotional intelligence theory is explained in full detail. The first branch is emotional perception. The second branch is emotional reasoning.

https://www.bookdepository.com/Emotional-Intelligence-John-C-Allen/9781631876059?ref=grid-view&qid=1622145818080&sr=1-73

-

It's Time To Completely Master Your Thoughts, Emotional And Life In General! Free Audio version of this book at the end! A Lot Of What Happens In Your Life Is Mostly Determined By What You Are Thinking. Your State Of Mind Clearly Gives Way To The Realization Of Capabilities, Opportunities, And Goals. The Work That You Will Exert Towards The Attainment Of Life's Goals Is Affected By How Tough Your Mind Is And How You Will Use Its Powers. Even If Many Of Us Realize How Important It Is To Work Towards The Development Of Mental Power Through Training, Only A Few Gets Real Results. The Fault Is Obviously On The Fact That They Don't Know The Ways And Means Of Proper Mental Training. There Are Many Approaches When It Comes To Mental Training. It Will Depend On Many Factors Such As Your Purpose, Availability Of Materials And Help, Personal Upbringing, And Many Other Related Things. There Is No Reason To Worry Now! This Book Was Put Together To Bring You All The Things That You Will Need For A Simple Yet Effective Mental Training. There Are No Complicated Additional Things To Buy Or Commitments To Get Involved In If You Will Choose This Book. The Best Approaches On Mental Training As Well As Effective Ways To Achieve Goals Have Been Condensed On Every Chapter Of This Information "Treasure Box". You Have The Power To Initiate Positive Changes In Your Life. Let This Book Lead You To It In This Book You'll Learn.... - How To Master Your Thoughts - How To Recognize Your Higher Self - How To Eliminate Stress Completely! - How To Destroy Addictions ( such as smoking ) - How To Focus - How To Visualize properly - How To Stop Worrying! - How To Communicate With The Others ( Many tips and Techniques ) And much more..... Press "Buy now with 1-Click" to receive this life changing information for just $2.99! Now available on all platforms: PC, Mac, Tablet, Kindle or Smart Phone I'm Extremely Grateful For EVERY Download! Thank You. Together We WILL Make The Difference tags: spirituality without religion, astrotheology, spirituality for dummies, pineal gland, third eye awakening, how to master your life, conspiracy theories, spirituality without religion, astrotheology, spirituality for dummies, pineal gland, third eye awakening, how to master your life, conspiracy theories ... 

https://www.bookdepository.com/Emotional-Intelligence-Robert-Daudish/9781516899012?ref=grid-view&qid=1622145734890&sr=1-63

If you want to learn how to skyrocket your Emotional Intelligence and Overcome anxiety for good then keep reading ...

Do you want to improve every area of your life? Do you want to learn how to overcome Anxiety? Do you want to learn the keys to success in life?

Fortunately, if you answered yes to any of the questions you are actually in luck. In fact, you are more than lucky as I know the exact struggles you have been through.

Others don't always quite get it. They don't understand the crippling anxious feeling you get just by being in an environment you aren't familiar with, heck it can even occur when around your best friends. But, it doesn't have to be like that.

In terms of Emotional Intelligence, learning to develop my EQ has allowed me to thrive in not just social situations, but pressure situations and enabled me to actually thrive and no longer am I simply a slave to my emotions.

Wouldn't you like both of these things too? Well in this 2 in 1 bundle you get not only Emotional Intelligence Mastery but the Social Anxiety Solution as well!

It's time to take back control in your life, don't let Anxiety and your emotions ruin your life any longer.

Here is just a slither of what you will discover...

-The 3 must know techniques to supercharge your EQ

-Think IQ is the biggest proponent of success? Think again!

-What the most successful people in the world do to utilise EQ that you don't

-Discover the revolutionary power of acceptance

-Learn the 1 proven, yet simple, technique to deal with all negative emotions!

-The 7 Strategies to implementing EQ in the workplace

-How to listen to someone in a way that actually makes them appreciate you!

-10 Essential strategies to experience more rewarding and fulfilling strategies starting today!

-The essential traits of an Emotionally Intelligent person

-What the happiest people in the world do that you don't!

-5 Powerful EQ boosting strategies to take your leadership to the next level

-How to let go of the past once and for all!

-The EASIEST technique to remove all stress from your life!

-Exactly how to never care what anybody thinks about you ever again!

-The Essential Step-by-step guide to overcoming Panic Attacks forever!

-What doctors won't tell you about Anxiety treatments

-4 Proven techniques to get the better of shyness once and for all!

-7 Must know strategies to overcome Social Anxiety!

-The simple everyday habit to deal with all kinds of Anxiety!

-How you can flourish and finally come out of your comfort zone

-The most beneficial technique for dealing with all Social Anxiety! And that is only scratching the surface!

Even if you've tried every solution for anxiety and read all the theory on Emotional Intelligence, this book provides PRACTICAL solutions that will actually affect your life in so many ways!

So, if you're ready to conquer your Anxiety and master your Emotions, then scroll up and click "Add to cart."

https://www.bookdepository.com/Emotional-Intelligence-Mastery-2-Manuscripts-1-Kevin-Rhodes/9781989638354?ref=grid-view&qid=1622169353448&sr=1-22