mandag 10. mai 2021

Snakkes det om Gud i kristne redaksjoner i dag?

Snakkes det om Gud i kristne aviser i dag? Diskuteres Gud? Konfronterer man Gud – eller Allah - med spørsmål Gud og Allah faktisk kunne tenke seg å lytte til? Og hvem vil man i så fall forholde seg til, av dem? Får man noen redaksjonell veiledning?

Vel, det kan redaksjonene si ikke er deres oppgave. Deres oppgave er å drive avis. He, he. Vårt anliggende og vårt oppdrag er å være så snille som mulig, og så dypt empatiske som mulig.

Men blir det mye avis av slikt?

Ser vi mot, fromodighet og dristighet i kristne aviser i dag? Lærer vi noe om Gud – eller Allah – eller begge eller ingen, i kristne aviser i dag?

Eller er redaksjonene så lite «fantasifulle» og «kreative» at de har falt for islamofobien og at det følgelig er mer eller mindre lammet, ikke bare av skrekk, men av egen indre trang til selvutslettelse - smilefjes?

Eller er det kanskje på grunn av indre selvgodhet - en selvgodhet de selv tolker som legitim selvsikkerhet, som selve bevist og kriteriet på et vellykket image?

Ta f eks Dagen. Vi ser på debattsidene visse tilløp til å forstå grunnlagsspørsmål, som f eks: Hva er forskjellen på Allah og den kristne Gud? Og ikke minst: Hvem er disse gudene, til forskjell fra hverndre? Er kanskje likhteen større enn ulikhetene?

Vi bringer her noen sitater fra de siste uker som kan kaste et visst lys over hvor landet og nivået ligger. Det er sant og si ikke mye å være imponert av, bortsett fra enkelttilfellene, de innsendere som stiller klare, konkrete spørsmål; disse er ofte veldig informative og nyttige. Brorparten av disse «aktørene» leverfeer stort sett bare drøvtyggeri og latsabforsøk på å være viktige og «emosjonelt korrekte». Det ser ut som om avisen vegrer seg for å ta inn andre innlegg enn de som klart tenderer mot det fullstendig platte, umodne og mindre informerte. Dagen ser ut til å ha lagt sin elsk på de med minst innsikt, minst frimodighet, minst vilje, evne og mot til å face realitetene. Det virker som om mange av drøvtyggerne og latsabben er mer selektivt opptatt å motarbeide den kristne tro mer enn «medarbeide» den.

Til sitatene. Vi begynner med et innlegg som må være på grensen for det tillatte og inntil det direkte truende for Dagen:

BOKOMTALE - Gud og Allah – et tankekors, Einar Kr. Holtet, journalist og forfatter:

Redaktør Tarjei Gilje i Dagen omtalte lørdag 17. april biskop Kari Veitebergs bok «Store spørsmål – korte svar». I sin omtale skriver redaktøren blant annet: «Men hun (Kari Veiteberg) svarer presist og godt på spørsmålet om hvorvidt muslimer og kristne tror på samme Gud.» Gilje utdyper dette slik: «Der anerkjenner hun fellestrekk mellom religionene, blant annet at man tror på en Gud og at Abraham er en sentral skikkelse for både muslimer og kristne.»

… det er uklart for meg hvorvidt Gilje som bokanmelder har oppfattet Veitebergs tekst dit hen at hun anerkjenner at muslimer og kristne deler troen på én og samme Gud, eller om de to trosretningene har det til felles at de tror på én gud, og ikke flere (monoteisme).

Hvis tolkningen skulle være at muslimer og kristne tror på én og samme Gud (men at Gud i Islam bare bærer et annet navn; Allah), oppstår virkelig et tankekors. For Veiteberg viser samtidig til at forståelsen av Jesus er en grunnleggende forskjell mellom de to trosretningene. Gitt at gudsbegrepet er tolket slik at vår Gud er felles for dem begge, må Jesus følgeriktig også være Allahs sønn!

… mens Islam tar avstand fra Jesus i denne helt sentrale rollen. Kan jeg ha kommet i skade for å feiltolke denne delen av Giljes bokomtale? Tirsdag  20. april 2021

Se vår egen postering om dette på Nei til islam: https://neitilislam.blogspot.com/2021/04/biskop-veiteberg-overrasker-og-dagen.html

Så til Dagen 060521: GUDS NAVN, Kven er «Gud»? Heidi Frich Andersen imøtegår i eit innlegg i «Dagen» 03.05.21 Torbjørn Greipslands meining om «Allah» som oversetjing av «Gud».

… Kven er « Gud »? Gjennom åra har eg fått kontakt med messianske jødar … Her er to døme:

« The Jewish New Testament » laga av David H Stern (Jewish New Testament Publications) brukar hebraiske ord for både «Gud» og andre sentrale begrep i den jødisk-kristne Bibelen.

… « Holy Scripture, Tree of Life Version » , (the Messianic Jewish Family Bible Society) … Denne omsetjinga har i tillegg den fordelen at bøkene i GT kjem i same rekkefylgja som opphavet den hebraiske Tanakh, noko våre Biblar ikkje tek omsyn til.

Begge desse bøkene har som mål å visa den tydelege forankringa Guds Ord har i sitt jødiske opphav, ei forankring som store delar av kyrkjehistoria og erstatningsteologien har gjort sitt beste for å viska ut.

… I den samanheng er omsetjinga av «Gud» («Elohim») med «Allah», jamgodt med «å banna i kyrkja »!  Inge Bjørnevoll, misjonær

TERROR: Gud eller Allah? Torbjørn Greipsland 290421, Askim:

Jeg er igjen skuffet over at Dagen oversetter «Allahu akbar» med «Gud er størst» i nettavisen. Det er feil. For når en leser av Dagen ser ordet Gud, tenker han på Bibelens Gud.

Når en islamist roper «Allahu Akbar» etter en terrorhandling, vil han ha fram at «Allah er størst, eller større som antagelig er mer riktig bøyningsform, slik Bergens Tidende forklarte i en artikkel i 2015 etter et terrorangrep.

Da fire NRK-journalister i en artikkel på nrk.no for litt siden skrev om en annen terrorhandling og at terroristen ropte «Allahu Akbar» og oversatte med «Gud er størst», gjorde jeg dem oppmerksomme på feilen. Det gikk bare noen få minutter før de hadde rettet til «Allah er stor».Men da jeg sendte samme henvendelse til Dagen, kom det ingen rettelse.

… Hvor galt det kan bli å ikke skille mellom Gud og Allah, viser nedenstående sitat fra Dagbladet.

I artikkelen «Hvem skal kaste den siste stein?» (Dagbladet 16.7.2013) refererer Warsan Ismail flere ganger til «Guds lov» i forbindelse med sharia, blant annet pisking som straff for alkoholkonsum og amputasjon som straff for tyveri. Det burde ha stått «Allahs lov» i stedet for «Guds lov» for det er ikke den Gud som Bibelen forteller om og som har en sønn, Jesus Kristus, som påbyr sharia, men Koranens Allah.

Det er forvirrende og et tilbakeskritt hva klarhet angår, at flere og flere medier ikke skiller her. Men fortsatt skilles det når det gjelder hinduenes Vishnu og Bibelens Gud.

Kommentar: Sant og godt sagt og observert. Ville Dagen underskrive på dette på lederplass, i tydelige ordelag og bilder? Svar: Neppe. Dagen synes å være halvfornøyd med at andre gjør litt av den jobben den selv burde gjøre.

Så til: 30521: GUDSNAVNET; Gud eller Allah? Heidi Frich Andersen, Sokneprest i Sømna

Torbjørn Greipsland gjentar i dagens avis (29.04) en forestilling jeg har hørt fra flere kristne – om at man ikke kan oversette «Allah» med «Gud».

Beklager, Greipsland, du tar feil – selv om vi gjerne skulle sett noe annet, når vi hører de muslimske fundamentalistene drepe mennesker i Allahs navn.

«Allah» er rett og slett det arabiske navnet på «Gud». Jeg har mange kristne bekjentskap i Midtøsten, de kaller alle Gud for Allah. De er like gode kristne som deg og meg, og har en av de lengste kristne tradisjonene i verden.

Tenk på en ting – ordet for «Gud» kan være så mye i forskjellige språk. «God» (engelsk), «Gott» (tysk), «Deus» (latin), «Jumala» (finsk), «Jubmel» (samisk) og så videre. Vi har i Norge ingen enerett på gudsnavnet.

Dessuten – «Allah» er jo en videreutvikling av det hebraiske ordet for Gud – «Elohim».

Så – til dere som gjerne skulle ønske at Gud og Allah ikke er samme ord, dessverre, det er nok det.

Dere får heller lære fundamentalistene om Jesus – han som viste at Gud er kjærlighet, ikke hevn og hat.

Kommentar: Dette innlegget vitner om en skremmende forståelse av ting, om manglende kunnskaper, men muligens også om et dypere ønske om å skade og å sverte kristentroende, ja, selve den kristne tro, samtidig som den støtter dagens politikk og elitens sneversyn på hva troen er og hva den innebærer.

Se vedlagte linker til andre steder her på bloggen under. At Dagen slipper til den sognepresten, gir grunn til stor bekymring. Vi kan lett se på det som en stilltiende eller uforbeholden enighet med presten.  Om fem villfarne prestet ... og  Redaktør gilje nekter prest - og sletter innlegg

Videre nå til: Hva islam står for: Liv Wergeland Sørbye:

Forfatter Ed Husain (f. 1974) har mastergrad i midtøstenstudier, og hans doktorgrad omhandlet vestlig filosofi og islam. Husain er professor ved Walsh School of Foreign Service, Georgetown University. Han arbeider som politisk rådgiver og har jobbet med ledere og regjeringer over hele ...

Boken «Islams hus» er godt pedagogisk tilrettelagt. Forfatteren hjelper leseren til å bli bedre kjent med islamsk historie og ulike retninger og verdivalg som har spredd seg etter Muhammeds død i 632.

Det gamle testamentet har dannet utgangspunktet både for jøder, kristne og muslimer. Til tross for felles grunnverdier har menneskelig makt og begjær forårsaket kriger, lidelser, tortur og drap både mellom religionene og innenfor samme tro.

Boken er delt opp i fire bolker. De første kapitlene handler om «Et årtusen med makt», de neste har overskriften «Vredens fremvekst», «Vestens fremvekst og muslimenes tap av selvtillit» og avslutter med «Islams globale styrke».

Undertrykkelse: For de av oss som ikke har studert islam utover det vi leser og hører gjennom media, er dette en god anledning til å bli bedre kjent med hva denne religionen står for.

Forfatteren er bekymret over utviklingen av maktmisbruk og undertrykkelse i den muslimske del av verden. Fattigdom og mangel på utdanning fører til vold og drap. I utgangspunktet var Muhammed en from leder som bygget sin lære på fem søyler. …

… Islamister: Det er stor forskjell på islamister og vanlige muslimer. Islamistenes agenda er å tvinge gjennom sin fortolkning av sharia gjennom statlige lover. Islamister mener at handlinger som er haram (forbud), burde straffes av staten i denne verden, og av Gud i den neste.

Forfatteren er bekymret for islams utvikling. …

… Karma: Verdighet, stolthet, selvfølelse, respekt er ikke fantasifull ønsketenkning, men en avgjørende del av arabisk, muslimsk – menneskelig – DNA. Følelsen av at karma (i betydningen menneskers verdighet og opphøydhet) krenkes, er helt sentralt for den eksistensielle angsten blant dagens arabiske muslimer. …

Forfatteren legger vekt på betydningen av å finne fram til de felles kjerneverdiene. Utdanning, evne til refleksjon og muligheter for arbeid er viktig for å kunne respektere andres verdier.-

Vår lille kaleidoskopiske undersøkelse fortsetter med denne:

Håpløs debatt med kristne: Elin Sebjørnsen: Jeg har skrevet mange debattinnlegg opp igjennom og vet at prisen for å stikke nesen frem, er stor. Jeg er hardhudet og tåler godt litt drit. …

Og, ja, jeg provoserer igjen, og det med fullt overlegg, for dette er mer som David mot Goliat. Det er jo ikke mulig å skape en debatt basert på fakta om at færre unge er kristne nå enn tidligere, når den andre parten først og fremst har et kristent livssyn. Alt jeg sier, vil jo da bli oppfattet og tolket som «feil» i kontrast til dine oppfatninger og det synet du som kristen har. Slik jeg ser det, treffer jeg derfor med mitt opprinnelige innlegg.

Kommentar: Allerede her bør man slutte å lese videre. Saken dreier seg om henne fordi saken er hennes selv. Hun er ute for å vise at hun har «de servilt betingede korrekte emosjoner», ikke stort mer:

Ut ifra alle motinnleggene og de sinte, sure kommentarene, får jeg jo rett i både at religion er gammeldags, fordi det er jo en gammeldags måte å forholde seg til en debatt på, og videre at kristenfolket i måten de angriper på, jo ikke først og fremst verken er tilgivende eller rause eller viser omtanke og nestekjærlighet, men det motsatte. Og da får jeg jo også rett i at det med å fremholde nevnte egenskaper som kristne også blir håpløst gammeldags i et samfunn der de fleste jo egentlig kun prøver å leve etter den gylne regel, uavhengig av religion.

Når det gjelder det jeg skriver om at når utdanningsnivået går opp synker antall religiøse, er jo det sant. Se på land som Canada, Norge, Danmark, etc. Altså sekulære stater. Det er en økning av kristne, først og fremst pentekostale, i fattige land. … Mange som skriver er jo helt på villspor. Én påstår at det er 4 millioner kristne i Norge, en annen at 9 av 10 nordmenn er kristne, andre motsier det faktum at Norge er sekulært og sier at vi har to folkeslag i Norge og ikke er multikulturelle.

Til sist, det er forskjell på å undervise i religion, som på koranskolene og i norsk skole før i tiden, og å undervise om religion, …

Kommentar: Mer det vel ikke å si. Forfatteren gjør seg umulig å diskutere med. Det hjelper ikke hva man ellers måtte komme med som motsvar eller i forsvar. Det er helt fåfengt å «angripe» med saklige argumenter og da vektige trosargumenter som må hentes utenfra den horisonten hun selv har begrenset seg selv innenfor. 

Hun synes å fykte å undervise i, men er mer enn fornøyd med å undervis om. Hun inntar da dypt inni sin sjel et utvendig forhold til troen. Hun legger tekstene under mikroskopet eller «opplysningstidens» skade fryd de den kristne tro ble undergravd og «utskammet» mest mulig, på «fornuftens» grunnlag. Selv mener hun kanskje at det er nå henne som står for alle fornuft og at å undervise i troen og ikke om den er det høyeste stadium i menneskehetens utvikling som kan nås?

Hva kan «berøre» en slik person hjerte? Skjønner hun sin eksistens grunnforhold? Skjønner hun behovet for frelse? Ser hun forskjell på Gud og Allah eller er poenget med hennes grunnholdning å skjerme seg mot selve spørsmålet, mot selve eksistensens absurditet ute sann gudtstro, sanne dogmer og sunn og legende lære? Er godhet – og ikke Gud – hennes høyeste mål og det man skal vente seg alt godt av? Se denne om å sette sin lit til: Og vente deg alt godt av

Om hypermagi, Gud og godhet og Godhet - det farligste opium?

Antakelig vil hun si at «dette er oppgaven min», «dette er slik jeg ser det», jeg vil ikke «påprakke noen en tro», «det er uhyre viktig å være nøytral og vise min toleranse» og «alle bør jo bli mer tolerante, og ikke mindre, ikke sant?». Jeg vil være pedagog, ikke forkynner. Altfor mye ondt har kommet ut av religioner.

 Se denne om en "demon-strasjon" og om den tragiske godhet og om dumheten og de gode (Bonhoefer), Om teser og godhet - oppdatert og Om tilbud og etterspøesel av godhet - et sosialøkonomisk perspektiv, pluss og Et farlig terreng - 7 grunnskader, realtivisme, toleranse

Og hvem ville vel i dag ikke være enig med henne, selv blant «innbarkede» kristne?

Slik jeg oppfatter det, vil dette menneske aldri forstå noe av det jeg sier når jeg snakker om «det servilt betinget emosjonelt korrekte menneske».

Vi det gjøre noe inntrykk på henne med dette:

Turkey: Hagia Sophia illuminated with lighted sign proclaiming ‘There is no god but Allah’

May 10, 2021 her

Er hun stand til å stille seg noen seriøse spørsmålet om følgende:

Austria: Muslim cleric preaches that it’s wrong to portray Islam as a religion of peace. her

One Mosque Is Erected Every 15 Days in France, While One Christian Building Is Destroyed At the Same Pace’ her

Saudi Crown Prince: ‘Constitution of Saudi Arabia is the Koran,’ but pledges some reforms

https://www.jihadwatch.org/2021/05/saudi-crown-prince-constitution-of-saudi-arabia-is-the-koran-but-pledges-some-reforms

Eller ta f eks denne: Islamic State calls for more jihad massacres, says jihad is doubly rewarded during Ramadan’s last ten days her

Kommentar: vil hun forså hvilke krefter vold under Ramadan springer ut av – både som en eksistensiell og logisk nødvendighet, for mange muslimer?

Eller denne: Nigeria: Muslims screaming ‘Allahu akbar’ murder 12 Christian farmers, pregnant woman, and three-year old child her

 Og så er forsøk på å redde seg over på noe som kanskje er bedre: BIBELEN:  Gudsbildet i GT og NT, Roald Øye, Kristiansand:

Den amerikanske forfatteren Rachel Held Evans oppfordrer … til ikke «å kaste ut barnet med badevannet». Boken … har fått bred omtale i de kristne dagsavisene, Vårt Land og Dagen.

Jesu liknelse om «Den fortapte sønn» i Lukas 15 handler om en Far som speidet etter sin «bortkomne sønn». … I ordtaket om «ikke å kaste ut barnet med badevannet», er barnet i denne sammenheng, en metafor for «Faderen, Sønnen og Den hellige ånd» i Det nye testamente, mens «badevannet» er et bilde på noen av bøkene i Det gamle testamente med sine mange grusomme skildringer.

Jesus var Guds sønn og kjente naturligvis godt sin egen Far. Vi kan stole på at Lukas‘ fremstilling av Faren og Sønnen, er riktig. …. Å kjenne en slik kjærlig og mektig himmelsk Far er ikke gitt alle.

… Jeg tenker på fortellingen i Genesis, der vår himmelske Far beordrer patriarken Abraham til å gå opp til Moriabergets topp for å ofre sin sønn Isak på et bål, etter å ha stukket ham i hjel med en kniv. Han fikk riktignok kontrabeskjed i siste liten om å spare Isaks liv, men en slik Gud, som noen kaller sin Far, ønsker mange ikke å ha et forhold til.

… For å utjevne den store forskjellen i fremstillingen av Faren i de to delene av Bibelen trengs det kyndige teologer, …

De to tilsynelatende motstridende fremstillinger i Bibelens to deler av vår himmelske Far er overkommelig å forene for dem som leser Det gamle testamente i lys av Det nye. …

Den amerikanske forfatter og teolog, Rachel Held Evans, gjorde i 2019 et forsøk på å finne et felles minste multiplum for de to delene av Bibelen, da hun ga ut en bok om hvem vår Far i Himmelen egentlig er.  ….  Roald Øye 290421

Kommentar: Ingen kommenter. Er. Antakelig. Best.

BØNNEAKSJON: Vi ber ikke mot muslimer. RAMADAN: Muslimske gutter studerer koranen på en skole i Kandahar i Afghanistan. Stig Magne Heitmann, seniorrådgiver i Åpne Dører.

Før man leser videre her, bør man for mangfoldighets skyld lese denne: om Ramadan, slik en ramadan virkelighet kan være

Ok, vi fortsetter spent: Det er vel ingen som synes at det er underlig at kristne ber om at muslimer skal komme til tro på Jesus Kristus. … Men er det rett å be om dette når muslimene har sin fastemåned, Ramadan, og de på en måte er ekstra sårbare?

… Og vi vet at Gud vil at alle mennesker skal få møte Jesus.

(Kommentar:  Med Morken i Vietnam, i Dagen.

Og se fra vår postering «Paulus forkynner heller intet evangelium om at alle skal bli frelst. Gud vil at alle skal bli frelst, ok, ja vel, «det vil si (alle av) de troende». Å oversette dette med «særlig for de troende» er for svakt, slik Bibelselskapet 2011 oversetter det. «Særlig» betyr «det vil si». Jeg sikter her til 1 Tim 4. 10. https://neitilislam.blogspot.com/2021/04/kristen-ramadanbnn-for-islam-allah-og.html). 

Heitman fortsatt: For det andre, kristne med muslimsk bakgrunn ber oss om å stå sammen med dem i bønn for deres familier, venner og samfunn. … Alle sier: Vær med oss i bønn. Mine venner i misjonsorganisasjonen Injil Ministries i Uganda sier: «Be inderlig til Gud i denne tiden om at muslimer som faster og ber, må møte Jesus!»

… En venn, Batyr, fra Turkmenistan som nå bor i Tyrkia, var muslim. Han sier: «Ja, vi trenger å be for muslimer over hele verden i disse dager at de skal komme til tro på Jesus Kristus.» Så siterer han flere bibelord om at ingen kan komme til Gud uten gjennom Jesus Kristus, før han minner om at Gud i sin kjærlighet ga sin egen Sønn for at alle skal bli frelst …

Og: «Hei kjære Stig Magne! Takk for bønnene dine. Jeg tror at Jesus kan møte muslimer slik han møtte meg. … Min venn Hamed fra Afghanistan skrev jeg om i boken «Konvertittene». Historien om hans møte med Jesus er betagende og sterk. Flere ganger møtte Jesus ham gjennom syner, for det var ikke mange andre måter det kunne skje på. Han skriver til meg fra Tyskland: «Jeg ber om at mine landsmenn må få møte Jesus slik jeg møtte ham.»

Pastor Jens Thoresen i Kristkyrkja på Stord … Gjennom forbønn blir mennesker helbredet og fysisk berørt på forskjellige måter. En dag ba han om helbredelse for en kurdisk kvinne som hadde begynt å tro på Jesus.  … Vil du be for meg også!» … Samtidig følger vi Bibelens oppfordring om å be om at de skal få møte Jesus og bli Guds barn.

NB, viktig: Når muslimer faster fra soloppgang til solnedgang, er det selvsagt at de også ber til Allah – ofte en «ukjent gud». De ber om alt det vi andre vil be om i våre bønner. Men fremfor alt ber mange om å få oppleve Allahs barmhjertighet og at han må tilgi deres synder. De lengter etter personlig kontakt med sin gud.  … Vi ønsker ikke å manipulere sårbare muslimer. … Stig Mange Heitmann 290421

Kommentar: Når vi nå har lest gjennom ovenstående, kan det kanskje være behov for ikke bar å løfte øyenbrynene, men også blikket mot det som ellers skjer i verden. Vi tar et lite, et bitte lite utsnitt av en større verden her:

Why France is losing one religious building every two weeks,” by Solène Tadié, Catholic News Agency, May 4, 2021: One religious building is disappearing in France every two weeks.

That is the conclusion of Edouard de Lamaze, president of the Observatoire du patrimoine religieux (Observatory of Religious Heritage) in Paris.

He is raising the alarm in the French media about the gradual disappearance of religious edifices in a country known as the “eldest daughter of the Church” because the Frankish King Clovis I embraced Catholicism in 496.

Lamaze’s appeal for increased awareness came after a fire destroyed the 16th-century Church of Saint-Pierre in Romilly-la-Puthenaye, Normandy, northern France. The fire, deemed accidental, took place on April 15, exactly two years after the blaze that devastated Notre-Dame Cathedral in Paris….

https://www.jihadwatch.org/2021/05/france-one-mosque-is-erected-every-15-days-while-one-christian-building-is-destroyed-at-the-same-pace

For den som trenger supplement og eventuell korrigering, i all den vakre forvirring vi er vitne til rundt omkring, og all den åndelig latskap vi ser, bade her og der, legger vi her med en del lenker til artikler på bloggen her som kanskje kan bidra til å redusere forvirringen og øke «beredskapen» til vår eksistens generelt her. (Visse overlappinger er ikke å komme bort fra):

Hallgrim Berg om svar fra Riksaasen Dahl, (Den norske kirke), pluss Caner og ”khudu”, som er navnet mange arabiske, hvis ikke alle, eller de aller fleste, bruker som term på den kristne Gud, og de hjelper det ikke om de «offetnlig» nærmest kan tvinges til å operere med Allah, en betegnelsen som kom i bruk i store deler av MØ fra like etter de store islamske røvertoktene eller erobringene, som det også heter: https://neitilislam.blogspot.com/2016/01/allah-hu-achbar-virkelig.html

Forfatteren Åsne Seierstad, om å være «rusa» på frihet:

https://neitilislam.blogspot.com/2011/07/muslimer-rusa-pa-frihet.html

Biskop: Allah kan være gud: https://neitilislam.blogspot.com/2011/02/biskop-allah-kan-vre-gud.html

Anfindsen – synkretisme, lumen gentile og norstra etate:

https://neitilislam.blogspot.com/2016/03/favntak-og-anfindsens-forsk-pa.html

Om liberalteologiens fundamentale eller fundamentalistiske bomskudd:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/04/den-norske-kirke-og-de-sakalte.html

Tror du ikke på Jesus, tror du ikke på Gud:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/04/tror-du-ikke-pa-jesus-tro-du-ikke-pa.html

Om den evige og fatale forskjellen:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/08/7-synden-og-syndene-i-kristendommen-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2010/12/allah-vs-gus-den-avgjrende-forskjellen.html

Er islam egentlig ateisme?

https://neitilislam.blogspot.com/2011/03/islam-er-ateisme.html

Historieløs Historie?

https://neitilislam.blogspot.com/2011/06/historiels-historie.html

Forvirring om gud i koranen:

https://neitilislam.blogspot.com/2012/11/forvirring-om-den-sanne-gud-i-koranen.html

Én gud for alle?

https://neitilislam.blogspot.com/2015/07/en-gud-for-alle.html

Jesus som gud i Koranen:

http://neitilislam.blogspot.com/2010/12/jesus-som-gud-i-koranen.html

islamisering av ekteskapet:

https://neitilislam.blogspot.com/2012/07/islamiseringen-av-ekteskapet.html

  se her om Visdommens hus, mutazilitene og Koranen som skapt eller uskapt og Allah skapt av Muhammed? Og se her om forvirring om gud i Koranen - er Jesus Gud i Koranen? Og se her om Gud og Allah på Urix - i fovirringens tegn og Allah's kjærlighet og Allah's nåde? Og Når demonisering blir en vane - kirken, staten og rådene og Jesus som Gud i Koranen - ? Og Hvem sier du at Allah er?

Se her om en annen vestlig religionsviter, om Nasir Khan og islam som et politiske parti,

Spesielt denne, om bl a khudu, Armstrong og lydbildet i Allah fordrer nytt gudskonsept, muslimer må skape Allah:

http://neitilislam.blogspot.com/2016/11/allah-hvem-sier-du-han-er-allah-skapt.html

Når kristne professorer svikter, lønning-brødre og «semper major».

https://neitilislam.blogspot.com/2012/02/nar-kristne-professoreer-svikter.html

Se om synden og syndene i islam og kristendom, en innledning:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/06/synden-og-syndene-i-kristendommen-og.html

Alle troer like tolerante?

https://neitilislam.blogspot.com/2020/11/er-alle-troer-like-tolerante-eller-like.html

Synden og syndene:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/07/synden-og-syndene.html

NB, NB: Reza Aslan «oversetter» det bibelske budskap om bl a Jesus, slik islam kan se ham og slik Aslan vil at kristne skal se ham:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/10/9-synden-og-syndene-i-kristendom-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/10/reza-aslan-keiseren-og-jesus-kristus.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/01/no-god-but-god-sant.html

Veldig bra resyme omkring Reza Aslan her:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/10/9-synden-og-syndene-i-kristendom-og.html

Se her om en utrolig beskrivelse av gud, - Allah - , og om katharsis, tragedien, samvittighetens mulighet og umulighet:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/07/3-syndene-og-synden-islam-kristendom.html

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar