tirsdag 25. mai 2021

Morken for væpnet forsvar eller angrep? Og Gilje som refser kristne stråmenn

Ops: Oppdatert og nødvendig supplert her:

http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/fob-redaktr-gilje-i-dagen.html

Jeg har lagt Dagen på hylle i noen uker. Men dagene går – men bare gud vet nå hvor Dagen går.

Jeg tar her for meg to artikler som gir grunn til bekymring, nå mer enn noen gang før.

I den første artikkelen påstår redaktør Gilje at noen skylder på muslimene for at kristne ikke gir mer akt på helligdager som f eks Kristi himmelfartsdag, i forbindelse med det to timers lange programmet om muslimens Id-feiring. http://neitilislam.blogspot.com/2017/12/nade-i-islam-id-eid-og-jule-og.html

Man kan spørre om Gilje er «rett på en flekk», for å bruke en eufemisme. Noen utdrag med mine kommentarer under.

Den andre artikkelen er av Johannes Morken. Han tar hjertelig imot en appell fra opprørere som tar til våpen i Myanmar. Om dette opprøret er berettiget, lovlig, overlater jeg til andre å avgjøre. På overflaten er konflikten uhyre komplisert, for å si det mildt, og midt in den, står en fredsprisvinner. Morken ser ut til å støtte muslimene i konflikten, i hvert fall indirekte.

På dybden dreier det seg om islam, vil jeg si: En påstand Gilje og Morken skjelver for og ikke vil ta i sin munn. De har på forhånd bestemt seg for at islam ikke har noe med nesten noe som helst å gjøre, fordi de ikke tør annet.

Artikkel 1 – av Gilje: Slik viser muslimene oss hvem vi er

SEKULARISERT: Det er ganske simpelt å gi muslimene skylden for at sekulariserte nordmenn ikke bryr seg med å feire sine egne kristne høytider, skriver Tarjei Gilje.

… Elevene ved Knarvik vidaregåande skule i Nordhordland fikk sms med ønske om en god id-feiring for alle muslimer. … Frp-leder Sylvi Listhaug på Facebook-siden sin at «Tydeligvis er det greit å ønske muslimer en god feiring, men å sende en hilsen på Kristi Himmelfartsdag er ikke politisk korrekt. Det må bli slutt på å viske ut vår egen kultur og tradisjoner!»

Og det var ikke alt, skriver Gilje videre:

Stortingsrepresentant og kommende statsforvalter Else-May Norderhus (Ap) bidro på sin Facebookside til litt folkeopplysning ved å forklare Kristi himmelfartsdagsplassering i kalenderen og at vi feirer dagen for å minnes at Jesus «for opp til himmelen», som vi sier det i Den apostoliske trosbekjennelsen. Så la hun til at det på NRK så ut som de hadde blitt muslimsk. ..

Se vår egen kommentar til eid-feiringen i NRK: http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/nrk-som-et-lydig-talerr-for-islamsk.html

NRK ønsket ikke først og fremst å grave seg dypt ned i den teologiske bakgrunnen for fasten og festen, men å tegne et bilde av hvordan muslimer i Norge feirer høytiden. …

Med til historien hører det også at NRK om kvelden Kristi himmelfartsdag sendte tre og en halv time med dokumentar om Jesus fra Nasaret. … (pluss, pluss).

… Gilje: Her er vi ved noe av sakens ubehagelige kjerne. Blant alle de kristne høytidsdagene vi har med i kalenderen vår, er vel ingen forbundet med så mye likegyldighet som Kristi himmelfartsdag.

Om man hadde gjort koronarestriksjoner med for eksempel maks oppmøte på 50 gjeldende permanent, er det neppe mange kirker i landet som hadde merket forskjell. Da blir det nokså hult å kritisere NRK. De som mener å forsvare kristen tro og kultur demonstrerer fra år til år at Kristi himmelfartsdag ikke er spesielt viktig for dem når de ikke gidder å gå til gudstjeneste.

Hvis realiteten er at man ikke liker islam, er det en ærlig sak. På samme måte som at noen ikke liker kristendommen. … Det er lite som tyder på at Kristi himmelfartsdag er en spesielt viktig høytidsdag for norske kristne.

Kommentar og spørsmål: Og derfor er det bra at NRK reklamerer for id? Snakk om indremisjonsiver. Skjønt misjon? Her driver Gilje det jeg vil kalle aktiv «dekonstruksjon», fordi han jo er en «servilt betinget emosjonell korrekt» apostel for Allah og profeten.

 Og så kommer det, altså: Og akkurat det kan vi ikke gi muslimene skylden for. Det er tvert imot ganske simpelt å gi muslimene skylden for at sekulariserte nordmenn ikke bryr seg med å feire sine egne kristne høytider.

Kommentar: Er det noen som har gjort det – altså hevdet at det er muslimens skyld? At Gilje tror han stiller et pregnant kreativt og informativt spørsmål, for nå være så. Det røper at Gilje ikke har bakkekontakt og nok engang at han er en «servilt betinget emosjonell korrekt» disippel.

For hva er Giljes botemiddel: Jo, se her: - Hvis man mener at feiringen av kristne høytider kommer i bakgrunnen, er det første man burde gjøre å oppsøke de mange kirkene som fortsatt feirer gudstjeneste disse dagene.

Kommentar: Er det ikke det man gjør da?

Gilje avslutter slik, og dette gir grunn til bekymring, fordi han jo ikke dokumenterer påstanden om at noen gir muslimene skylden for manglende deltakelse og aktelse: Hvis det sterkeste kristne engasjementet knyttet til Kristi himmelfartsdag handler om å markere avstand til islam, gir det grunn til selvransakelse.Tarjei Gilje, redaktør i Dagen, 190521

Kommentar: Gilje skjønner visst ikke termen «stråmann» eller så har han en uhyre snever forståelse av den. Han kan nok oppdage stråmenn hos ande, i diskursen, men i eget hode eksisterer visst ingen stråmann i det hele tatt.

Artikkel 2, av Morken:

Avisen Dagen vil ha væpnet opprør i Myanmar. Hvordan skal man ellers tolke en appell som sto i avisen for noen dager siden? Den lyder:

Til oss (i Stefanusalliansen) - er appellen: «Be for oss. Be om at dette må ta slutt. Situasjonen er ikkje til å bera. Be om tilgang på mat og vatn. Be om at det ikkje blir meir spille av blod og fleire drap.» Dei legg til: «Mange har mista håpet. Vi som trur på Gud, har lovnader og håp.»

Hvis noen skulle tro at dette ikke er en appell til væpnet opprør – våpenbruk - bør man lese utdrag fra en artikkel av redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen, gjengitt i utdrag under. Men selvsagt: Appellen kan tolkes som ren informasjon om at man vil ty til våpen. Fordi de har rett til å forsvare seg, også med militære midler, der «krigens regler «gjelder» og der Morkens «vener» dermed forsvarer seg legitimt og derfor ikke risikere senere å bli dømt i en internasjonal domstol som uberettigede angripere.

Morken oppfordrer selvsagt ikke direkte til våpenbruk, men han støtter  - i «bøn» - vil vi tro, opprørere som selv sier at de vil forsvare seg med våpen, ja, hva er vel et forsvar uten også et angrep? Og hva kan Morken gjøre med det – annet enn å gå i «bøn» og ta appellen til seg, som om den var hans egen.

Dermed velsigner Morken en opptrapping av konflikten og kampen mot Juntaen, som tok makten for en tide siden. Så vidt vi vet har Juntaen tatt freds- og nobelprisvinner Aung San Suu Kyinn Suan  i varetekt, i praksis muligens som regelrett et gissel i husarrest. (Men dette unnlater Morken å nevne, også om hun har akseptert Juntaen de facto – og dermed dens bruk av militærmakt mot opprørerne. Hun har i hvert fall fått sterkt internasjonal kritikk for ikke å ha støttet Rohingyaene nok. Fra 2016 har hun møtt økende kritikk fra utlandet, særlig på grunn av hennes rolle i behandlingen av rohingya-folket.[38][39][40] Denne etniske minoriteten har vært utsatt for forfølgelse i flere tiår, men overgrepene mot dem økte betydelig etter at hun tok over som landets de facto leder.[41][42]). https://no.wikipedia.org/wiki/Aung_San_Suu_Kyi

Morkens engasjement tjener til å styrke Rohingyane, den muslimske folkegruppen som mange mener har trengt ulovlig inn i landet, også med bruk av våpenmakt. Morkens engasjement medfører heller ingen prinsipiell motstand mot å bruke våpen mot buddhister som delvis støtter Juntaen. Appellen fra stiftelsens «vener» i Myanmar har lokket stiftelsen til å støtte drap ut fra venenes egen «narrativ». Sorry, men væpnet opprør medfører som regel også drap, et faktum Morkens selvsagt underslår eller neglisjerer). Det spørs om det er så lurt og kristelig. Det spørs om ikke Morken – i sin høyst servilt betinget emosjonelle korrekthet – her har falt selvvalgt ned i en kvikksand det kan bli svært vanskelig å få dratt ham ut av, men «ryet» i behold.

Så mye for fred og menneskerettigheter fra Stefanusalliansen, altså.  Morkens engasjement ligner den strategien radikale kommunistisk inspirerte kirkeleder tok i Afrika og Sør-Amerika på slutten av 1900 fra rundt 1970 fremover. Hvor langt vil Morken gå for å støtte menneskerettighetene og «trusfrodimen» i Norge og Norden? Vel, han har vist visse tendenser, som vi har omtalt ettertrykkelig her på bloggen tidligere. Nøff said.

http://neitilislam.blogspot.com/2020/01/johannes-morken-og-morten-horn-revisited.html

http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/faste-etter-festen-om-fobienes-erobring.html

http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/med-et-underlig-godt-nske-om-17-mai.html

http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/snakkes-det-om-gud-i-kristne.html

http://neitilislam.blogspot.com/2021/05/hva-de-totalitre-vil-ha-deg-til-fle-ved.html

Det lover ikke godt for verden. Og dette lover ikke godt for Dagen og kristendommens ry som et samfunn av hellige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar