fredag 24. september 2021

Jan-Aage Torp intervjuer biskop Atle Sommerfeldt

 På en tv-kanal nå i slutten av september 2021, ser jeg et intervju med avtroppende biskop Atle Sommerfelt. Han intervjues av Jan-Aage Torp og temaet er bl a Taliban og Midt-Østen. Sommerfeldt og Torp befinner seg på hver sin ytterkant i det kristen-landskapet, bl a i spørsmålet om forholdet til Israel og hvor Sommerfeldt er sterkt imot å begrunne Israels og våre egne politiske disposisjoner ut fra Det gamle Testamenter, (den hebraiske Bibelen, som Sommerfelt kaller det). Han peker på det «faktum» at folket Israel jo vil forsvinne hvis f eks Harmageddon nå skulle inntreffe, som følge av at Israel skulle «ta» Iran, slik mange kristensionister synes å gå inn for, i den tro at dette nettopp vil bevare Israel og jødene som folk i landet Israel. (Israelfolket vil forsvinne, mener Sommerfeldt, hvis kristensionistene skal få det som de vil). Torp får i løpet av denne samtalen kort inn at han ikke er «enig» med Sommerfelt her, men uten å fortelle seerne hvorfor – det er Sommerfeldt som person Torp her er ute for å få en prat med, gewiss. 

For å begynne med begynnelsen av intervjuet, som er et «skue» i seg selv.

-Vi satser på å ha en god samtale, bedyrer Sommerfeldt … kampen er i gang, første runde går allerede her til biskopen, for Torp tvinges her til å være enig, det er det første slaget som går rett inn, her legges det mentale startpunkt for utviklingen av resten av samtalen, Sommerfeldt kan føle seg nokså sikker på at velviljen fra Torps side vil følge det mønster som her er etablert, Sommerfeldts innledning eller normative innbydelse, er en meget hendig psykologisk diplomat verdig …

-Det viktigste er å få lære deg å kjenne, fortsetter Torp, med det beste smilet han kan sette opp, og det er ikke lite …

Sommerfeldt forteller så litt om seg selv. Han er vokst opp i en kristent praktiserende familie i Asker … han har vært flere år i Kibbuts i Israel, og der lærte han hvor viktig det er å stille spørsmål og om at å samtale om alt er viktig, at man stiller spørsmål også om hellige tekster. Slike ting betyr mye hvis man vil bli klokere … Begge sier seg enig i at landet må bygges på samtaler og bispen trekker inn bobler, og der er det ikke sunt å befinne seg, for noen …

Ja, det er viktig, innrømmer Torp og får slengt inn et par setninger, om kristne som f eks er mot abort og som ikke ønsker å snakke med andre mennesker om dette. Torp lurer på da på hvor menneskeverdet er …

Sommerfeldt hadde i sin pure ungdom tanker om å bli jurist, for han er jo stadig et diskuterende menneske, sier han. Men han ble jo altså prest, men første begynte han å studere sosiologi og litteratur på UiO, og så tok han gresk og hebraisk, for å studere teologi proper og bli prest …

-Betyr Jesus alt for deg, spør Torp.

Hva skal biskopen svare? Jo, han svarer faktisk ja, på en måte, hør lydfilen lagt inn under. Sommerfeldt trekker frem den treenige Gud, Skaperguden og Den hellige Ånd – dåpsproblematikken nevnes i et lite pust – jeg har jo tillit til Jesus, at også jeg er skapt i Guds bilde. Det sentrale punkt er Jesu død på korset og Jesu oppstandelse, og at alle er skapt i Guds bilde, også hinduer, muslimer og det som ikke tror på Gud, sier Sommerfeldt, og at Guds nåde gjelder også for meg.

Kommentar: så hva skal man si? Jeg legger merke til at Sommerfeldt velger å si at han er vokst opp i en «kristen praktiserende familie». Jeg tror ikke dette er tilfeldig. Sommerfeldt vet at samtalen vil komme inn på islam og hva sier muslimer – ja, hva elsker de å si, for å markere seg mot kristentroende? Jo, de sier at islam er «ortopraxis», ikke «ortodoxi», islam er noe man praktiserer, ikke noe man «spekulerer» i eller om, med andre ord. Sommerfeldt synes det er naturlig å snakke om sin familie som praktiserende og med dette markerer han en avstand til Torp, som jo først og fremst er rettroende, og ikke «rett-praktiserende».

Sommerfeldt får her frem et skille mellom ham selv og Torp. Torp plasseres faktisk i en bås hvor de troende på Torps side blir oppfattet som altfor følelsesladde og overtroiske, dvs altfor lite intellektuelt funderte, og derfor mer ustabile, ja, kanskje altfor mye karismatiske, i forhold til den båsen Sommerfeldt liker å plassere seg. i selv, en bås hvor man er mindre forførende … se under.

Torp skjønner faktisk ikke at dette er en nedlatende strategi fra Sommerfeldts side, vil jeg tro og ikke mange vil la seg merke med dette, riktig nok, men her kommer like vel Sommerfeldts behov for å «stå over» entusiastene til syne – nok et poeng for Sommerfeldt, altså, i Sommerfeldts selvbilde, som forresten er like fremtredende som kjakebeina. Sommerfeldt frem stiller det som mer forbilledlig å være fornuftig, og kanskje er «realistiske» og praktiserende, slik muslimene er, enn karismatiske. (Jeg lar nå teologien og menneskesynet ligge, for denne gang, men se noe enda mer dramatisk under, om gudsbildet, som Sommerfeldt tror ha klarer å klistre på islam som sådan, hvilket er ganske frekt og lite kunnskapsrikt og lite klokt).

Dessuten: Bispen har vært i Israel og lært mye, noe Torp kanskje burde ha noe å lære av, av Sommerfeldt, selvsagt. Spesielt fremhever Sommerfeldt det faktum at Sommerfeldt har lært mye om hvordan man kan diskutere alt, også de hellige tekstene. Torp, på si side, er også svært opptatt av de Biblenes hellig skrifter, ja, så mye at han tror på Bibelens bokstav, forankret i det høye, når det kommer til stanes Israels skjebne fremover.  Sommerfeldt minner Torp på at det kanskje er på tide for Torp å komme seg ned på jorden og begynne å kritisere Skriften på Sommerfeldts premisser og tankemønstre.

Heldig vis, får jeg vel si, dropper de dette temaet, men et ligger altså under. Sommerfeldt lar ikke en mulighet for å belære gå fra seg … noe som i seg selv setter ut Torp, som må bøye seg for autoriteten, ved å bli taus om denne saken … Torp frykter kanskje at Sommerfeldts teologi virkelig er overlegen, eller at hans argumenter eventuelt ville virke mer overbevisende på seerne.

For å angi en ramme rundt det hele, kan det kanskje være «sunt» å ta en kikk på følgende posteringer her på bloggen, men intet press, her, selvsagt, saken er så komplisert, faktisk, at det kan ta både utpusten og innpusten fra noen og enhver:

https://neitilislam.blogspot.com/2017/12/nade-i-islam-id-eid-og-jule-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2017/06/allahs-kjrlighet-allahs-nade-grace.html

 https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/allah-hvem-sier-du-han-er-allah-skapt.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/04/allah-er-ikke-hellig.html

https://neitilislam.blogspot.com/2017/11/hvis-gud-vil-eller-allah-hjernen-bak.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/01/allah-is-dead.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/10/profeten-muhammed-skjnt-profet.html

https://neitilislam.blogspot.com/2014/10/nar-ikke-hate-blir-en-synd-mot-allah.html

https://neitilislam.blogspot.com/2014/07/allah-hu-achbar.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/05/merete-hodne-vare-domtstoler-vare.html

http://neitilislam.blogspot.com/2018/04/bevilgninger-til-og-promotering-av.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/07/turistbrosjyre-for-allah-tankekors-for.html

https://neitilislam.blogspot.com/2011/02/biskop-allah-kan-vre-gud.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/11/noen-sannheter-i-en-fantastisk.html

https://neitilislam.blogspot.com/2010/11/islamiseringen-av-kirken.html

https://neitilislam.blogspot.com/2011/01/hva-ville-jesus-ha-gjort.html

https://neitilislam.blogspot.com/2018/09/tankeforutsetninger-og-det-juridico.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/05/allah-gud-og-utvik.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/02/nar-kristne-professoreer-svikter.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/03/ble-muhammed-bedratt.html

https://neitilislam.blogspot.com/2010/12/gud-eller-allah-thats-solution.html

https://neitilislam.blogspot.com/2014/07/allah-hu-achbar.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/04/karen-armstrongs-illusjoner-om-oss-om.html

https://neitilislam.blogspot.com/2011/03/islam-er-ateisme.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/01/allah-hu-achbar-virkelig.html

På slutten av samtalen bringer Torp samtalen inn på Taliban, med referanse til dagens aktuelle situasjon, vil vi tro, og maktovertakelsen der, med NATOS ynkelige sorti, en situasjon hvor Taliban nå stenger ned mange muligheter for kvinner der i landet, muligheter til å utvikle sine potensialer, som det heter, i form av bl a skolegang og deltakelse i det politiske liv, både på lokal og riksplanet. Pikeskoler er i særs fokus og delte klasser er allerede et dokumentert og filmet faktum. Taliban vil ha orden i «sysakene».

Det ser ut for, helt fra begynnelsen av intervjuet, at Torp her tror at Sommerfeldt skal bli en lett match, i stedet er det Torp som nærmest bringes til taushet: Han får ikke inn sine kjepphester, men lar gladelig, og for å være -over-høflig, ser det ut som - biskopen legge premissene for samtalen. Biskopen skårer, for å si det kort, alle poengene, noe Torp ser ut til å være svært glad og takknemlig for, tross alt, i denne sammenhengen. For mener Torp at han selv egentlig ikke har noe å fare med, når han viser til bibelske profetier for å begrunne sitt syn på erstatningsteologien?

Hvor om allting er: Sommerfeldt klarer det mesterstykke å få Torp til å si høyt og tydelig at han er enig med biskopen, på biskopens initiativ, dvs enig om i hvert fall én ting, nemlig at både han selv og biskopen er «skapt i Guds bilde (og likhet)!

Det hele utvikler seg imidlertid til en flau og farlig farse når biskopen insinuerer at også Taliban tror at alle mennesker er skapt i Guds bilde. Biskopen vil selvsagt ha fram – og innprente i befolkningen, særlig hos de kristne - at også islam tror at Gud har skapt mennesket i sitt bilde og til sin likhet – hvilket i seg selv er et grovt forsøk på å forføre seerne og lytterne på tv-kanalen, (som ikke er NRK). Jeg kommer tilbake til dette med å forføre om litt.

Biskopen kommer her med en like enorm som frekk tilsnikelse på mange plan, dype plan, mentale plan – tros-plan, eller ikke-tros plan.  Her er det snakk om forsøk på manipulering; bispen er didaktisk og pedagogisk, folk skal læres opp i den tro at Allah og Gud er den samme gud. (Torp bare kanskje forstår dette, bare kanskje).

Sommerfeldt tror antakelig, nei, han er nok overbevist om, at han er heidundrende flink og effektiv som demagog, i mildeste fall. Sommerfeldt er imidlertid mer politisk enn kristen, vil jeg si. Han kristensosialist. Torp er kristensionist.

Han er overbevist om at det han selv sier er sant og at folk bør holde seg til hva han sier, og absolutt ikke til det Torp tror og sier. Han lar ikke et sekund gå fra seg til å forfekte hvor prektig han er, - egentlig er han det jeg kaller servilt betinget emosjonelt korrekt, pluss politisk korrekt. Han er dessuten en klar hypermagiker – om dette har jeg skrevet flust og mye generelt om her på bloggen.

Det Sommerfelt faktisk håper å oppnå, og som han i ikke liten grad faktisk oppnår, vil jeg tro, er å få «intetanende» folk til å tro at de såkalt islamofobe – dvs de som til og med kritiserer islam som teologi – er farligere enn islam selv, for å si det poengtert, og med den presisering at dette ville biskopen nok aldri få seg til å si og innrømme, med det samme ord, selv.

Sommerfeldt er i samme båt som de andre statskirkeklerkene. De er fullstendig innlullet i liberalteologien og kommer seg i hvert fall ikke ut av den på denne siden av århundreskiftet.

https://neitilislam.blogspot.com/2019/04/den-norske-kirke-og-de-sakalte.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/02/liberalisme-og-hypermagi.html

Hvorfor uttrykker Sommerfeldt seg slik han gjør? Jo, fordi det passer det politiske klima best, og fordi listen hans sikrer Sommerfelt selv en plass i solen, både hos muslimene og de kristne, tror og håper han. Hvilken gid er det Sommerfeldt tror på? Den sosialdemokratiske eller sosialistiske overgud? Den gud som nå også Høyre tilber? Det inntrykk jeg her, er at Sommerfeldt faktisk mener at han er «politiker først, og kristen så».

Se her om SAP og om hvorfor det går så galt, Sommerfeldt befinner seg lang inne i SAP, etter min mening, eller for å si det kort: Sommerfeldt tenker og handler faktisk juridico mer enn religico. Torp tenker og handler mest ut fra «det religico». Ingen av dem synes helt å kunne balansere - eller integrere eller organ-isere eller levendegjøre - disse to paradigmene og agensene til fordel for dem begge.  

https://neitilislam.blogspot.com/2015/01/om-hvorfor-det-gar-sa-galt-om-islam-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/hodne-saken-er-islam-et-politisk-parti.html

http://neitilislam.blogspot.com/2020/01/avradikalisere-radikaliserte-om-vestlig.html

https://neitilislam.blogspot.com/2018/09/handhilsing-til-guddommelig-besvr.html

https://neitilislam.blogspot.com/2018/12/ytterligere-klargjring-av-hypermagi-og.html

Sommerfeldts store og listige grep om samtalen, er at han får fortalt seerne at islam og kristentro i det grunnleggende er nokså like, prinsipielt-teologisk, for ikke å si identiske, når det kommer til guds- og menneskebilde.

Biskopen sikrer seg imidlertid mot det han frykter vil skape misforståelser her, ved å presisere at han som forhandler med Taliban jo bare hadde et humanistisk mandat …

Sommerfeldt er en venstre-kristen, og politisk rettet i all sin hu, og hjemmelen finner han altså hos Jesus selv når Jesus sier at «det dere gjør for de minste …. osv». Hvordan kan Torp være uenig i dette? Og hvordan vil Torp takle påstander fra bispen om at Taliban tror at mennesket er skapt i Guds bilde?

Bakgrunn:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/10/gyrid-gunnes-sionismen-apartheid-her-og.html

Terror ikke mulig i islam, sier Sommerfeldt:

https://neitilislam.blogspot.com/2015/03/norsk-occidentialisme-et-skuebrd-og-et.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/10/jagland-listhaug-og-sommerfelt-helt.html

http://neitilislam.blogspot.com/2019/08/hvem-er-tolleren-og-hvem-er-fariseeren.html

http://neitilislam.blogspot.com/2019/08/nordmenn-som-tror-pa-allah.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/12/angrep-bispene-kristensionister-eller.html

Sommerfeldt er som alle vet en dyktig, for ikke å si slu, forhandler. Av og til kan man tro at han er like interessert i å snikislamisere som å kristne her i verden. Torp lar ham dure på. Det geniale er at Sommerfeldt får Torp til å bli enig med seg, sik at intervjuet faktisk fremstår som en generell forsoningsavtale, hvor selvsagt Kirken og bispen får det siste ord. Torp må krype til korset, så å si, og biskopen sier at vi ikke kan komme her og komme her med korset, som frontsymbol, i forhandlinger og møter rundt omkring, selv om han er klar på at vi jo ikke kan skjule hva vi tror på.

Om Torp har sett for seg muligheten for å måtte bøye kne for biskopen på den måten dette nå engang skjer på, kan vi ikke vite. Men Torp virker i utgangspunktet altfor naiv. Han vet ikke hvilket erfarent kaliber han har satt seg ned med, for å få frem hvor et genuint menneske Sommereldet er, som Torp selv sier, for å smigre, servilt. Han får dermed ikke sluppet til med egne synspunkter på sakene. Bispen «takes it all» og smiler bredt som «takk».

Bispen peker nemlig på at Jesus jo sier at det er viktigere å gjøre noe godt for mennesker her på jorden, enn å spekulere i hva som skjer «der oppe», og om tider og kommende begivenheter og kan vel Torp være uenig i dette?

Selvsagt ikke. Torp får på innpust si at han er enig i dette og med har vel Torp avskåret seg fra å legge gammeltestamentlige perspektiver på endetiden, og spekulasjoner om hva som kommer til å hende, nå i den korte tiden menneskene har, før Jesus kommer tilbake og skal rykke opp sine i skyene.

Jeg nevnte «forføre» over. Sommerfeldt kommer med harde skyts mot at noen kristne tror de er bedre enn andre kristne, dvs at noen kristne forkynnere hevder at man må være døpt i Den hellige Ånd for å komme til himmelen. Dette er å forføre, mener bispen, og en styggedom å påstå eller lære, forteller han. Det er nemlig ikke opp til oss å forføre folk til å tro at de kommer til himmelen …

He, he, vil jeg bare si.

Det mest oppsiktsvekkende kunststykke Sommerfeldt synes å klare, med brillians, er at han får Torp til å tro – skal vi vurdere på ansiktsuttrykk og stemme – at det virkelig er et sant og holdbart grunnlag å tro at ikke bare kristne, men også Taliban tror – i henhold til islam proper - at mennesket er skapt i Guds bilde.

Verre kan det ikke bli, for dette stemmer ikke. Se vedlagte linker.

Hele intervjuet kan høres her:

https://hovedstaden.tv/hovedstaden/les1/biskopatlesommerfeldt0

Vi har skrevet av en del av intervjuet, for eget formål her; det er spesielt interessant:

Torp: Så du snakket med Taliban i dine dager …

Sommerfeldt: Ja, Kirkens nødhjelp hadde et stort program i Pakistan først på 80-tallet og så beveget man seg inn i Afghanistan, og det var jo veldig krevende og arbeidet startet fra Pakistan, men da Taliban fikk makten, forrige gang, så ble det mulig for Kirkens nødhjelp å etablere kontor i Kabul, og da var jo jeg generalsekretær, og forholdet til Taliban skjedde jo på to måter, - det ene var at vi som organisasjon hadde et riktig forhold til de som hadde den politiske og administrative makten, og det var vanskelig, men det var fullt mulig, og ikke på noen måten uten store vanskeligheter, og så ble det slik at man ønsket – fra norske myndigheter – å etablere en pikeskole eller jenteskole i Kabal – det var litt krevende – og da ble man enig om at Kirkens nødhjelp skulle forhandle om dette, med Taliban, og jeg som generalsekretær, da, hadde en samtale på topplanet i Taliban-regjeringen om dette, og det var jo en veldig interessant samtale, for det at jeg begynte jo da med Skapelsesberetningen, - vi er jo skjønt enige om, ikke sant … at det er Gud som har skapt verden og vi er jo enige om at han har skapt mannen og kvinnen i sitt bilde, og da kan og vi er jo da egentlig enige om at vi ikke kan legge hindringer i veien for utfoldelsen for menn og kvinner – og det var vi jo også enig om, så vi sluttet da med en samtale at dette måtte vi ta opp igjen som en videre samtale, og det lå i kortene – og dette var på våren i 2001, og da, i september,  var denne ikke mulig å fortsette, - dette var jo det humanitære mandatet, kombinert med en veldig … og dette betyr jo at vi kan bruke den kristne troens språk i møte med …. regimer … og det samme gjorde jeg i samtaler med Hamas hvor jeg fremholdt at de måtte slutte med antisemittismen, og punkt to …  og promoteringen av Sions Vise protokoller, … jeg får ikke noe gjennomslag for det, som du vet, med Hamas, men jeg har en sånn grunnleggende oppfatning, at vi som kirke og som kristne ikke må skjule hva vi tror på … for vi hadde store diskusjoner i Kirkens nødhjelp om vi skulle hete noe annet når vi var i kommunistiske diktatur og hvor det nå skulle være … men det har jeg hevdet, at det kan vi ikke … vi trenger jo ikke ha korset som merke, … for det er jo Norwegian Church-aid, og vi driver ikke med dette for å kunne bidra til konvertering, det ligger ikke i det humanitære mandatet …

Gud skapte menneske i sitt bilde:

1 Mos 26-27 Og Gud sa: La oss gjøre mennesker i vårt bilde, efter vår lignelse, og de skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over feet og over all jorden og over alt kryp som rører sig på jorden.

Det fins ingen tilsvarende lære i Islam.

https://neitilislam.blogspot.com/2011/03/den-fataleog-evige-forskjellen.html

Litt om gudsbildet her:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/07/5-synden-og-syndene-i-islam-og.html

Sokrates, Heraklit, Parmenides, grekerne: 

https://neitilislam.blogspot.com/2019/11/11-synden-og-syndene-i-kristendom-og.html

Chapman, hvor solen aldri går ned, Sina, al Arabi og mange flere:

https://neitilislam.blogspot.com/2016/01/allah-hu-achbar-virkelig.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/08/6-synden-og-syndene-i-islam-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/allah-hvem-sier-du-han-er-allah-skapt.html

Chapman, bildet om solen og skyene:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/08/7-synden-og-syndene-i-kristendommen-og.html

Kreeft, Geisler:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/11/er-alle-troer-like-tolerante-eller-like.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/11/forvirring-om-den-sanne-gud-i-koranen.html

https://neitilislam.blogspot.com/2015/05/hun-tajik-hun-gud-sant.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/11/de-finale-arsaker-skapt-i-guds-bilde-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/11/er-alle-troer-like-tolerante-eller-like.html

Moucarry nevnt:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/11/heksebrenniing-og-koran-brenning.html

Om Moucarry, men ikke mye om gudsbildet akkurat her :

https://neitilislam.blogspot.com/2019/10/9-synden-og-syndene-i-kristendom-og.html

Mer fra Moucarry:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/08/7-synden-og-syndene-i-kristendommen-og.html

Mer Moucarry, ordet, Gabriel:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/07/synden-og-syndene.html

Forvirring i Koranen om den sanne gud:

https://neitilislam.blogspot.com/2012/11/forvirring-om-den-sanne-gud-i-koranen.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/04/allah-er-ikke-hellig.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/03/ble-muhammed-bedratt.html

https://neitilislam.blogspot.com/2018/05/naden-i-islam-og-i-kristendommen-en.html

Teigen, Piper m fl:

https://neitilislam.blogspot.com/2019/11/11-synden-og-syndene-i-islam-og.html

Intervjuet:

https://hovedstaden.tv/hovedstaden/les1/biskopatlesommerfeldt0

 

https://hovedstaden.tv/aktuelt/les1/hvorfor-biskopsommerfeldt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar