mandag 27. juni 2022

Randi Rosenquist vs Basim Ghozlan

Før jeg kommer til saken, må jeg referere til saken slik vi så den her:

http://neitilislam.blogspot.com/2022/06/olso-pride-og-terror-i-allahs-navn.html

Vi siterte der bl a følgende, som kort, og godt, kan stå som kommentar til de uttalelsene som fremkom i Dagsnytt 18 i dag, 270622, og hvor det står:

Den dybere forståelse af Koranens logik kommer fra de mange selvmodsigelser, den indeholder. Overfladisk betragtet løser islam disse selvmodsigelser ved at falde tilbage på "abrogation". Dette betyder, at senere vers overtrumfer de tidligere vers.

Men i betragtning af at Koranen af muslimer anses for at være Allahs perfekte ord, så er begge vers hellige og sande. Det senere vers er "bedre", men det tidligere vers kan ikke være forkert, eftersom Allah er perfekt. Dette er dualismens fundament.
Begge vers er "rigtige". Begge sider af selvmodsigelsen er sande ifølge den dualistiske logik. Omstændighederne afgør, hvilke vers der skal anvendes.
For eksempel: Koran (Mekka) 73:10 "Lyt med tålmodighed til, hvad de [vantro] siger, og forlad dem med værdighed." Fra tolerance bevæger vi os til den ultimative intolerance - ikke engang Universets Herre kan udholde de vantro: Koran (Medina) 8:12 "Så talte jeres Herre til Sine engle og sagde: "Jeg er med jer. Giv styrke til de troende. Jeg vil plante rædsel i de vantros hjerter, hug hovederne af dem og også deres fingerspidser!"

Al vestlig logik er baseret på selvmodsigelsens lov - hvis to ting er selvmodsigende, så er mindst én af dem falsk. Men islamisk logik er dualistisk; to ting kan godt være selvmodsigende - og begge være sande.

Intet dualistisk system kan afgøres af ét svar. Det er forklaringen på, at argumenterne for, hvad der udgør "sand" islam, fortsætter i det uendelige - uden udsigt til afklaring. Et enkelt rigtigt svar findes ikke.

Før vi kommer til Dax 18, må jeg bare få si: Det blir nesten flaut å registrere at islam heller ikke denne gangen kommer opp som et seriøst tema. I stedet får man konsekvent utenomsnakk, ingen tør å gå rett på. Det varsler eller forespeiler i seg selv som en fantastisk naiv fremskrittsoptimisme, spesielt for godhetsposørene, og de servilt betinget emosjonelt korrekte, men samtidig viser denne sendingen hvor galt det kan gå, om bare noe år, selv om ankeret her er en svært dyktig journalist og en ressurs av de helt sjeldne, for NRK.

Men det hjelper bare ikke, samme hvor flinke de personene jeg siterer nedenfor er, og selv om de aldri mye sitter på vidder av innsikt i menneskers viderverdigheter og samfunnets omskiftligheter – i alt det stabilt eller kronisk demoniske som ligger under - og i og for seg brutale uvitenhet, eller frykt for … ja, du vet.

Vi kommer ikke nærmere islam, og det er det som er problemet. Islam forutsettes å være et vesen med så mange ansikter og hoder at det ikke vil nytte å kappe noen av dem av, i koselige diskusjoner som altså tillater at det blir sagt mye, men hvor det generelle publikum forbys å gå dypere inn i materien, selv om programmet får mange til å innta et mer opplyst syn på islam og muslimer, indirekte, enn det de hadde før de så programmet.

Det utrolig er at jo mer Rosequist legger ut, av blødmer og generaliteter, uten å få sagt noe relevant i det hele tatt, jo mer koser Ghozlan seg og boltrer som fisken i vannet: Islam er det mest tolerante fenomen som finnes på denne jord. Så hva skal en psykiater si? Sluker hun agn, snøre og stang, alt på en gang? Jeg bare spør. Paralyse er et ord som rinner en i hu. Rosenquist plasseres helt på sidelinjen som ekspert og som ekspert i psykiatri har hun intet å si om islam per se. Seerne får kanskje det inntrykk, og altså her og nå noe som blir bekreftet av ekspertisen, at islam og muslimer ikke er noe vi skal frykte, eller assosieres med sykdom. Jeg skrev om dette her:

http://neitilislam.blogspot.com/2022/06/olso-pride-og-terror-i-allahs-navn.html

Generelt, ankeret spør:-  Kan veien til hatkriminalitet og kanskje også terror være kortere for en som har alvorlig psykiske lidelser?

Randi Rosequist: -Tjaaa, du kan si at en som har en alvorlig psykisk lidelse kan handle ganske spontant og kaotisk i enkelte situasjoner, men det er jo ikke vanlig at folk med schizofreni f eks begår hatkriminalitet, eller terror, den type kriminalitet som noen med schizofrenidiagnose er jo gjerne vold i forhold til familie eller til naboen men ikke ute i det offentlige rom.

-Kan de som gjør noe slikt som terroristen gjorde virkelig være frisk?

-Det er jo mange mennesker som gjør ting som vi mener er helt sprøtt, men det er jo ikke det samme som å si at de er psykisk syke, og jeg, jeg, ah, jeg undres ikke lenger, jeg aksepterer at mennesker gjør de virkelig merkverdigiste ting og når det ble nevnt at terrorister opptrer rasjonelt, så er det jo ikke rasjonelt etter min måte å tenke rasjonelt på, men ut fra hva de ønsker å oppnå …

-Nettopp … spør en annen ekspert … psykososiale problemer er utbredt blant disse ...

-Kan man se for seg at hat og konspirasjonsteorier kan utløse psykose av noe slag?

(Kommentar: Antyder ankeret her noe om at det i islam og blant muslimer finnes mye hat og mange konspirasjonsterorier som kan knyttes direkte til islam? Svar: Det gjør hun nok ikke. Seernes tanker skal penses mot det man så feilaktig kaller det islamofobe miljøet, Noe annet er ikke å vente).

Rosenquist svarer: -Nei, jeg vil ikke si det, det er klart at hvis man går inn i disse boblene, hvor man hele tiden får bekreftet sine egne opplevelser av hat og konspirasjon så blir man mer og mer overbevist om det, men når vi snakker om alvorlig psykisk lidelse, så har det helt andre årsaksforhold, enn at man hisser seg opp og får bekreftet forstillinger om andre mennesker …

(Kommentar: Har hun her de relevante muslimske miljøene i tankene? Hun tenker nok på Breivik og dermed vet Basim at han kysten er klar: Han kan nå uten videre fortelle hvor prektig islam er og hvor fromme muslimene er, nærmest per definisjon, uten at Rosenquist får anledning til kontre eller suppelere).

-Hva er viktig å huske på når vi har disse samtalene?

-Det som jeg mener er viktig å huske på er ar det finnes noen mennesker som har en schizofrenidiagnose og de schizofrene går ikke rundt og er farlige, det er viktig å huske på, men samtidig må man tenke på at folk kan mene pg si og gjøre de merkverdigste ting, uten at det er bevis på at man er gal, eller utilregnelig, men naturligvis så kan også personer som ferdes i et IS-miljø være psykotiske, det ene utelukker ikke det andre men man må ha en veldig god og grundig utredning hvis man skal kunne gjøre seg opp en mening en tilstrekkelig mening, om det ene eller det andre …

Basim Ghozlan pluss medmuslim:

Jeg er veldig ofte enig med deg …, men denne gangen må jeg være en smule uenig med deg, fordi jeg har sagt akkurat det du etterlyser, … i alle årene, vi har vært veldig tidlig ute med en uttalelse som sier at vi støtter alles rett til å være trygge, til å leve slik de selv definerer seg, slik de lever med sin egen overbevisning, og at alle skal være liksom trygge og ingen får lov til å … skal være trakassert eller undertrykt, …

-Men hva sier dere om homofili da, i moskeene?

-Det sprøs om noen spør da, moskeen er satt for andre ting, da, det religiøse spørsmål, og da blir det diskusjoner frem og tilbake, og sånn, men i den offentlige debatten som vi egentlig snakker om … i de jeg kjenner, så har vi vært veldig klare på at alle, vi støtter alles rett til å velge for seg, til å definere seg selv, til å leve fritt slik de ønsker, innen lovens rammer, vi har vært klare på det, …

-Ja, nei, jeg har sto respekt for deg Basim, men 

-Dere sier en ting offentlig og hva dere sier i moskeene?

-Nei, dette er noe annet, nå sitter vi å diskutere en sak som nettopp har skjedd i samfunnet … i moskeene kan vi snakke om bønn og faste, på jobben min snakker vi om noe annet, og på skolen, det er litt sånn, det er forskjellige arenaer …

-Men nå har gjerningsmannen også vært innom deres moske … uten at han ga uttrykk for sånne holdninger … er det greit å være åpne om å være homofil i din moske for eksempel … ?

-Det stemmer, altså, moskeen er åpen for alle, vi har alle slags mennesker, man får ikke lov å få reaksjoner, hvis man får reaksjoner på noe fordi man er ett eller annet, så er ledelsen veldig klar på at, de må bare ta kontakt med ledelsen, ingen får lov å trakassere eller si eller se noe stygt, engang, for noen som helst, på grunn av hudfarge, annerledeshet, uansett hva det er, og så er homofile hjertelig velkommen, til å komme og be, i moskeen er det ikke lov å gjøre hva som helst annet, moskeen er satt for konkrete formål, … ja men, da er vi en utfordring da, vi har en plass for dametoalett og en toalett for menn, hvis det kommer en mann som mener at han er en dame, og må få gå lov å gå på dametoalettet, f eks, hva gjør vi da? Ikke sant, det er sånn diskusjon … den diskusjonen skal ikke tas her og nå, den diskusjonen tas i alle forskjellige trossamfunn, og på alle steder, også på treningssentrene, SATS, den diskusjonen blir tatt …

-Er du enig i at det ofte er mer hat mot homofil i de muslimske miljøene en ellers?

-Ja, jeg forstår at det er det …

-Hva gjør dere med det?

-Nei, vi må skille mellom to ting. Hva sier religionen om datt og ditt og sånn … er det greit f eks å drikke alkohol, jeg vil si nei, religionen sier at det ikke er lov å drikke alkohol, men så sier du, du har lyst til å drikke alkohol, og hva mener jeg om det, de er et helt annet spørsmål, hver og en har selv rett til å definere hva man har lyst til å gjøre, hva man definerer seg …

.Pride er ikke støtte til noe som helst, det er en folkefest …

-Får vi se deg dansende i gatene neste år, Ghozlan … ?

-he, he, jeg vil ikke utelukke for at jeg deltar i paraden, men den diskusjonen pågår på alle nivåer …

-Takk …

Viktige bakgrunnstoner:

 

Jeg er Israel:  

https://neitilislam.blogspot.com/2011/02/er-basim-ghozlan-antisemitt.html

https://neitilislam.blogspot.com/2012/10/oversettelse-som-ikke-er-noen.html

https://neitilislam.blogspot.com/2020/10/forsk-pa-dypdykk-modning-og-avmodning.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/hege-storhaug-lena-larsen-islamk.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/de-kristne-avisen-vart-land-et-moralsk.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/bertrand-russel-m-fl-parafrase-fiksjon.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/hverdagsintegrering-et-felsen.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/norsk-islam-fact-or-fake.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/hodne-enig-med-khomeini.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/pigment-eller-politikk-eller-begge-deler.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/der-narcissister-forgudes-kampanjen-mot.html

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/sogneprest-marie-hoeg.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/02/det-nye-viet-et-vi-av-tilskuere-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/02/nyformulering-av-rasismepragrafen-et.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/02/er-du-forsker-og-forskningsblind.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/01/statsrad-hies-tale.html

https://neitilislam.blogspot.com/2019/01/jihad-nar-far-vi-nok-av-det.html

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar