mandag 5. november 2018

Ytterhorn rasist?


Mange gratulerte Kamzy Gunaratman (Ap) med utnevnelsen – som formann i 17. mai komiteen i Oslo - etter at den ble gjort kjent på Facebook lørdag formiddag, skriver Aftenposten. Men en av dem som reagerte kom ikke med gratulasjoner.

    – Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?, lød innlegget til Inger-Marie Ytterhorn.
Varaordføreren sier at utsagnet fra Ytterhorn er rasistisk:
    – Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme.

Det kan ikke utelukkes at Ytterhorn intensjon er å være litt ironisk når hun skriver det hun gjør. (Semantikken kan forvirre, bevisst misforstås og bevisst brukes for å legitimere mobbing i «det godes» tjeneste)..
Ytterhorn vet selvsagt at dette å ha «en kronisk norsk bakgrunn» ikke automatisk kvalifiserer for bedre egnethet, som er forskjellig fra «skikket». «Kronisk» er en medisinsk term som Ytterhorn bruker. Selvsagt mener Ytterhorn ikke at en medisinsk term kan bestemme hvem som er kronisk eller etnisk norsk. (Noe annet vill være latterlig).
Hva hvis Ytterhorn hadde brukt «innsikt» i stedet for «skikket»?   
Det tør vel være ganske opplagt at en etnisk norsk faktisk har større innsikt i hva 17. mai egentlig dreier seg om enn ikke-nordmenn sett i forhold til tradisjon. Nordmenn i dag har en annen tilknytning til Norges historie enn de som ikke – tradisjonelt sett - er norske. Nordmenn av i dag bæres oppe av et langt og dypt narrativ som har gått i arv i generasjoner og som smalet har bidratt til å løfte oss alle. Dette setter seg i personligheten. Men dette betyr ikke at personene med denne tradisjonen ser på seg selv som kvalifisert «bedre» generelt. Snarere vil denne tradisjon fortelle de fleste at vi bør være ydmyke og ikke tro at vi er noe større enn andre bare fordi vi feirer nasjonaldag.

De som nå angriper Ytterhorn, forsøker å stjele denne tradisjonelle tilknytning til landet de etnisk, «kroniske norske» har, for å bruke Ytterhorn ord.  De ønsker tydeligvis å frata dem det fortrinn de har i egenskap av å være etnisk og historisk nordmann, og ikke bare nyankommet norsk. Det bør de nyankommede selv være de først til å respektere og forstå.  I stedet oppfordrer Ytterhorns kritikere til det motsatt, nemlig til å forakte de selvinnlysende riktige oppfatninger Ytterhorn og så mange andre gir uttrykk for, (ennå uten frykt for eventuelle spioner utnevnt av Sentralkomiteen).

Disse riktige oppfatningene blir nå altså kalt rasisme av varaordføreren i Oslo. Det er uhørt. Det er vandalisme både på språket, verdien og feiringen i seg selv og selve meningen i det hele.

Skal så denne «skikketheten» i seg selv diskvalifisere for den kjensgjerning at en nordmann i utgangspunktet må forventes å ha en bedre skikkethet i form av større innsikt i hva feiringen dreier seg om?
Varaordføreren som kaller Ytterhorn rasistisk, kan for alt det jeg vet ha bedre karakterer i historiefaget enn hva Ytterhorn har. Ja, hun kan for så vidt være dobbelt så mye boklært om dette som Ytterhorn: Dette vil imidlertid ikke forandre på det faktum at f eks Ytterhorn både kan være mer skikket og virkelig ha bedre innsikt i hva feiringen innebærer (og hvilken betydning den har – og bør ha -for alle), enn det varaordføreren har.  

Ytterhorn ytring strider i hvert fall ikke mot ytringsfriheten. Den er ikke rasistisk, og å skulle mene noe annet, er kun en illustrasjon og et bevis på hvor langt dumheten nå får være med på å danne premissene for diskursen i det hele her i landet. Det lover ikke godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar