mandag 26. september 2022

Iran – med Robotstemmen direkte fra Gud – eh, Allah og profeten?

På NRK Nyheter i dag får vi høre et opptak der en talsmann for myndighetene sier følgende om de pågående opptøyene eller oppstanden i Iran, oversatt til norsk:

«Vi ser den globale arrogansen som motstander i konflikten. Det er Amerika som er hovedårsaken til disse forbrytelsene. De er ansvarlige for hva disse oppviglerne har gjort, for menneskers liv, eiendom og (tro?). Amerika og sionistenes regime og de underutviklede styresmaktene i regionen er ansvarlige».

Hvem er det som leser denne oversettelsen? Jo, det er den kaldeste aa alle kalde stemmer, Robotstemmen, som jeg omtaler blant annet her:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/01/den-kaldeste-av-alle-kalde-stemmer.html

https://neitilislam.blogspot.com/2022/04/robotstemmen-som-overstyrte-opprret-mot.html

Folk som kanskje ikke har reflektert noe særlig om hvordan robotstemmen kan virke på folk, tar opplesingen som en tørr oppramsing av fakta, og «dett var dett», helt uten å ta i betraktning den konstaterende kulde robotsemmen legger for dagen, en stemme helt uten innlevelse, en absoluttert byråkratstemme, en stemme som like godt kunne ha vært brukt som en representativ oppleser håndplukket fra det Iranske regimet selv. Stemmen i seg selv oppfordrer til likegyldighet, den skremmer folk fra å tenke ansvar.  

Regimets hensikt synes da å være at folk skal høre Gud stemme direkte, dvs Allah’s nøytrale og objektivt sanne stemme.

Stemmen, som altså her brukes av NRK, skal formidle at regimet har rett, fordi det handler på Allah’s vegne og utsier Allah’s vilje så klart, tydelig og følelsesløst – og religiøst saklig - som mulig, (slik det hør seg og bør seg fra et diktatorisk ot totalitært regime).

Jeg grøsser av denne stemmen, og det ville også protestanten på Irans gater også gjøre, vil jeg tro. De hører det iskalde gufs også i den virkelige stemmen, som ble oversatt og opplest på NRK.

NRK sender samme sekvens mist en gang til, i tillegg til den første, som jeg siterte for over. Andre gang NRK sender frekvensen og andre jeg hørte samme sekvens, var Stemmen tatt bort og lytterne fikk bare høre talsmannens stemme direkte, på arabisk eller persisk, uten oversettelse, altså.  Jeg kvakk nesten til: Kunne det være at NRK nå plutselig hadde forstått at Stemmen i seg selv kunne virke altfor overbevisende, så «faktafokusert», «normativt og kaldt korrekt og blindt siterende» og bekreftende som den kan virke på folk? Og NRK nå ikke vill gi folk og lyttere inntrykk at det var selve sannheten Stemmen presenterte?

Jeg vet ikke. Men mirakler kan fortsatt skje, også i NRK. Saken er den at retorikk virker på folk; og her er stemmen, ikke bare ordene, av den største viktighet. Sammen bestemmer de om de sagte skal oppfattes som sannhet eller ikke. Stemmen her er antakelig ment å være overbevisende, eller den kan oppfattes slik at mange lyttere, ikke sannheten. Er det dette NRK plutselig innså og var det dette som var den virkelige grunnen til at den autentiske stemmen til regimets talsmann ble sendt uten at Robotstemmen ble lagt over?

Hvis ja,-  et visst håp. Et aldri så lite håp. Fir NRK og alle oss andre som kan lytte og vil lytte, til sannheten, ikke akkurat denne stemmen. Sannheten ville ha kommet mye bedre til sin rett hvis oversettelsen ble lest opp av en ekte stemme og ikke en robotstemme. Da ville innholdet lettere kunne komme til sin rett, frett og slett fordi den ville ha vært mer menneskelig og derfor mer sant gjenkjennelig overfor både fakta og sannhet.

Fra Fransk 24 hører vi stemmen til eksperten og kvinnesaksforkjemperen Sussan Thamasebi si: Det er første gang folk kommer ut og krever støtte til kvinner og deres rettigheter, i flere byer, for å kreve forandringer som har med kvinners rettigheter å gjøre. Dette har vi ikke sett før. Det skjedde ikke i 2009 og 2019. Vi har protester hele tiden, arbeidere lærere hver for seg, osv, men dette er annerledes.  

Internett er stengt ned og dette skaper mye frykt for oss, og dette fører til at myndighetspersoner kan begå forbrytelser uten at dette kan rapporteres internasjonalt, men jeg er ikke sikker på om protestene nå kan skape kreative løsninger, vi håper at vi skal lykkes å få fjernet påbudene om å bruke hijab. Det vil bety et vendepunkt fordi det vil være første gang de iranske myndigheten har svart på protestene fra befolkningen, de har aldri tatt hensyn til hintene fra befolkningen, og alle anmodninger og forslag til endringer, men jeg tviler på at de vil etterkomme kravene.

Kommentar: Eksperten never selvsagt ikke at påbudene er gitt av Allah som evige, uforanderlige forordninger og påbud. «Gud» er helt ute av bildet. Hva har kvinnene å tjene på denne unnlatelsen, denne fortielsen og forskjønningen av islam som religion pr se?

Videre: NRK lar også en politisk kommentator slippe til. Han er, som kvinnesakskvinnen over, skeptisk til om hvorvidt oppstanden vil lykkes. Han lukter, for å si det litt upresist, kristenmanns blod. Han nevner gašt-e eršād, se under.

Han peker på at det iranske regimet har en bedre vaksine mot opprør og oppstand enn f eks Sisi hadde for noen år siden i Egypt, under og etter «den arabiske våren», nemlig i det guddommelig oppnevnte moralpolitiet. Det kunne ikke Sisi støtte seg til og han måtte derfor gi tapt for militærmakten i landet som siden har sittet ved makten.  

Se her om Den arabiske våren og hvorfor den feilet:

https://neitilislam.blogspot.com/2022/09/opprret-i-iran-vare-emosjoner-og-vart.html

https://neitilislam.blogspot.com/2022/09/om-svikte-sine-sstre-i-iran.html

https://neitilislam.blogspot.com/2022/09/erdogan-i-fn-islamofobi-er.html

Dette er hva vi har å holde oss til, nemlig Allah’s (skremmende) stemme «pur og ren»:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_religious_police

The practice is generally justified with reference to the doctrine of hisba, which is based on the Quranic injunction of enjoining good and forbidding evil, and refers to the duty of Muslims to promote moral rectitude and intervene when another Muslim is acting wrongly.

(al-amr bi-l-maʿrūf wa-n-nahy ʿani-l-munkar) are two important duties imposed by God in Islam, as revealed in the Quran and hadith.[1]

  • Let there arise out of you a band of people inviting to all that is good, enjoining what is right, and forbidding what is wrong: They are the ones to attain felicity. -- Quran 3:104 translated by Abdullah Yusuf Ali[Note 1]
  • Ye are the best of peoples, evolved for mankind, enjoining what is right, forbidding what is wrong, and believing in Allah. If only the People of the Book had faith, it were best for them: among them are some who have faith, but most of them are transgressors. -- Quran 3:110 translated by Abdullah Yusuf Ali[Note 2]
  • The believers, both men and women, are guardians of one another. They encourage good and forbid evil, establish prayer and pay alms-tax, and obey Allah and His Messenger... (Q.9:71)[1][Note 3]
  • ˹It is the believers˺ who repent, who are devoted to worship, who praise ˹their Lord˺, who fast, who bow down and prostrate themselves, who encourage good and forbid evil, and who observe the limits set by Allah... (Q.9:112)[1][Note 4]
  • “O people! Establish prayer, encourage what is good and forbid what is evil, and endure patiently whatever befalls you. (Q.31:17)[1][Note 5]
  • rightly guided. (Q.5:105)[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/Enjoining_good_and_forbidding_wrong#Quran

Guidance Patrol (Persian: گشت ارشاد, romanizedgašt-e eršād), widely known the morality police,

https://en.wikipedia.org/wiki/Guidance_Patrol

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar