onsdag 26. januar 2022

Afghanistan - gratis tur retur?

Som alle vet, trakk USA seg ut av Afghanistan i fjor. Det skulle komme til å koste oss mye, hele Vesten må nå betale. For fremtiden. Amerikanerne etterlot seg en hel mengde våpen. Helt gratis.

Og det kostet oss dyrt: Mange soldater døde i landet. Mange etterlatte føler harme, noen er fortvilt, noen sitter igjen i forvirring.

Spørsmålet oppstår: Kan vi stole på oss selv, fra nå av? Kan noe menneske som er villig til å ofre livet for vår tro og våre tradisjoner, vårt verdens og virkelighetsbilde, og ikke minst vårt menneskesyn – kan altså noen overhodet, av oss, fortsatt ønske og ville stå opp for alt dette, og stå opp for friheten?

Hvorfor skulle alle som egentlig er villig til å ofre livet for Vesten og demokratiet nå virkelig være villig til å gjøre det, og ikke bare ønske det? Hvordan skal de som er villige nå kunne stole på at vi i fremtiden ikke vil svikte og i stedet for å bekjempe ondskapen nå gir fienden all den mulig hjelp og støtte fienden nå ber om, ja, truer seg til, fordi fienden selv ikke klarer seg uten denne støtten, denne enorme støtten, som gis nærmest uten motkrav?

Det underlige er at denne hjelpen gis for å gi afghanerne menneskerettigheter, mer likhet, mer rettferdighet – prinsipper, altså. Menneskerettighetene er det som skal redde landet og sette afghanerne fri, spesielt kvinnene. Vi betaler den fiende vi skulle bekjempe penger for å innføre våre menneskerettigheter, rettigheter fienden ikke vil gi sin egen befolkning, ikke bare fordi fienden ikke har råd, men også fordi den ikke vil. Fienden tror nemlig at de har et bedre system enn det vi kan tilby, og det system som faktisk praktiseres i Vesten. Fienden mener de har et bedre menneskesyn, at de har bedre menneskerettigheter. Og hvorfor? Jo, fordi fiendens virkelighetsoppfatning, verdensanskuelse eller verdisyn som er komplett, og som ikke kan forandre – fordi disse tingene er gitt dem av Allah – ikke Gud. Fienden tror dessuten at det var Allah’s vilje at USA og NATO skulle tape i Afghanistan. Allah gir dem dessuten rett til å forakte Vesten, ja, å hate Vesten, for Allah pålegger faktisk muslimer å ha, for Allah’s skyld. Vi skal derfor være klar over hva fienden, som nå trygler oss om hjelp, og som vi er mer enn villig til å hjelpe både med finanser og på bakken, virkelig mener om oss. Og ikke minst: At de har en plikt til å hate oss – fordi vi er hedninger. Og fordi Allah pålegger dem å gjøre det som er rett.

Det skrekkelige er at ingen vestlig politiker synes å forstå hva som foregår og hvorfor det foregår. Det er som om de ikke kan fatte at det virkelig kan finnes en gud som vil dem vondt og som vil at de skal tape, og lide så store tap som mulig. Det skyldes selvsagt at disse politikerne selv ikke tror på Gud, ikke på noen gud, og i hvert fall ikke på Allah. Like vel er det nettopp Allah de betjener. De skjønner ikke at de faktisk driver misjon for Allah – ved å bistå fienden med då bli sterkere og mer slagkraftig, på sikt. De forstår ikke at de bistandsmidler de nå bevilger for alle praktiske formål intet annet er en misjon for Allah og islam. Og pengene går rett i lomme til dem du vet … med små humanitære midler dryppende her og der. Tror de virkelig at fienden vil imøtekomme alle de krav og betingelser som vi setter? At gutter og jenter skal ha lik rett på alle nivåer? At kvinner skal være likestilt med menn? Tror vi virkelig at de tenker og tror på samme måte om moral og mennesker som dem?

Tror de at fienden kan trumfe Allah? Tror de at fienden nå er blitt en sann venn, ja, at vi fra nå av egentlig ikke ønsker annet enn å fremme Allah’s sak av et helt og udelt hjerte?

Hva skal de som døde og deres pårørende nå tro? Hva skal fremtidens frihetskjempere forholde seg til? En ny omgang med sikre tap både under selve krigen og etter, en fremtidig forsvarskrig vi faktisk selv har undertegnet på at vi vil tape?  

Vi forstår ikke at fienden ikke kan imøtekomme de krav og betingelser vi setter, annet enn helt overflatisk, og i beste fall helt midlertidig. Vi forstår ikke at fienden fortsatt har tiden på sin side, mens Vesten bare har klokka å rette seg etter. Vi forstår ikke at fienden faktisk har en gud, fordi vi selv ikke forstår og tror at vi har Gud, hvis vi bare hadde innrømmet det og gått i oss selv, og erkjent våre synder og omvendt oss.

For det må en omvendelse til, enn omvendelse bygget på åpenbaring og en ny fødsel. En mirakuløs fødsel ovenfra, den fødsel våre forgjengere følte i sitt sinn og i sine hjerter. Den gang vi hadde Gud.

Med andre ord: En fornyelse av sann gudstro på den sanne Gud. Av nåde. Ren og fri nåde. Bare slik kan våre fremtidige styrker, våre soldater og forsvarere av ulike slag, stille opp og forsvare seg med livet som innsats i full visshet om at det demokratier de elsker ikke svikter dem og overlater dem til fiendes tiggende og slue forakt, en forakt våre myndigheter og folkevalgte i dag mistar for respekt og ære, så «servilt betinget emosjonelt korrekte» som de nå engang er og fortsatt kommer til å være i lang tid fremover. Helt til vi ikke lenger har råd til å flotte oss med de helt store bistandsbudsjetter, for å kunne skinne på det globale dumhetsmarkedet, som en humanitær stormakt, som de aller fleste for lengst har sett før eller senere ikke bare vil vakle, men bryte sammen en gang for alle.

Underst her, har vi har samlet en bukett med utdrag fra siste dagers uttalelser fra vår prominente elite, utdrag og sitater som sitt, ja, det hele. Ikke et sted ser vi noen si: jo, da, vi ser og hører lidelsene dere har påført landet. Vi lytter til skrikene. Vi registrerer sulten. Vi ser frykten i folks øyne. Vi kjenner den på kroppen. Men vi hjelper dere nå, fordi Gud vil det, Den allmektige skaper, Jesus Kristus, i dag, i går og i morgen, alltid den samme. Amen.

Vi hører ikke våre representanter nevner gud med ett ensete ord, hverken gud eller Allah. Det kan ikke betyr noe annet enn at «de» har full kontroll, det kan ikke bety noe annet at de ikke forstår at vi taper, at vi selv dømmer oss til å tape, hver gang. Og at folk ikke lenger kan stole på dem.

De forstår ikke at folk gjennomskuer dem. De forstår ikke at folk skjønner hvor dumme de er. De forstår ikke at fienden er bundet av Allah, med sitt liv. At de virkelig er bundet, fordi de vil være bundet, fordi islam er deres religion og Allah deres gud.

De forstår ikke at fienden har forpliktet seg overfor Allah, at deres Allah-tro er doksologisk, selvinnlysende, for dem, og at den ikke kan fravikes ved å motta stadig mer hjelp og støtte.

Det motsatte vil skje: Jo mer hjelp vi gir, jo mer Taliban får vi, og jo mer Allah, ikke mindre. Å tro noe annet er vanvidd.

Talibanene forstår: Jo mer vi gir, jo mer innrømmer vi at det var Allah’s vilje at vi vant og de – dvs vi - tapte og at det derfor bare er rettferdig at vi vestlige, hele Vesen, nå betaler, for at vi selv tapte. Fordi vi tapte. Det er helt etter islams oppskrift. Den som ikke vil omvende seg til islam og motsetter seg at islam overtar, med vold, må betale prisen. For slik er Allah’s løfte og befaling, forordninger som ikke ser på klokka og lar pengemaskinene telle opp sedlene, men som i stedet lytter til Allah, som har lovet enhver martyr en ekstra fin plass i sitt salige allahianske himmelrike, og med på kjøpet: et helvete, hvor Allah selv faktisk til tider kan oppholde seg, for å kunne gå rundt å betrakte …  

Fra nå av vil det bli skrint med vestlige martyrer. Og ingen av de potensielle, tror lenger på en salighet i Guds himmel. Vi kommer derfor bare til å tape mer og mer fremover. Vi kommer til å måtte punge ut med mer og mer beskyttelsespenger. Og det kommer vi til å gjøre, selv helt uten at noen vil avkreve av oss at vi gjøre nettopp det: Ber om beskyttelse og gjør hva som helst for å få den, selv om vi må betale for beskyttelsen med våre liv og vår frihet for all fremtid.

Det underlige eller fascinerende i det store bildet her er at Vi – i vår hjelpeiver – forutsetter at «de» er som «oss». Taliban vil jo det samme som oss: At mennesket skal utvikle seg til det bedre, at samfunnet skal blomstre at friheten skal være fri. Mennesket har krav på lykke, på trygghet og alle andre gode tilstander og egenskaper, ferdigheter og evner. Og alle vil det, på våre premisser!

At det skal skje på våre premisser, for at vi kan utbre vårt syn, våre holdninger vårt verdensbilde, det må oppfattes som en fornærmelse i seg selv, for Taliban. Selv om vi på vår side tror og forkynner at vi har dukket den gamle Adam i oss: Imperialismen, kolonialismen. Taliban vil oppfatte det slik at imperialismen fortsetter, nå i form av almisser, nærmest, men bare «nærmest», for det stilles jo krav, ikke sant? Jo, da, krav om motytelser for at hjelpen skal kunne effektueres.

Ja men sa jeg smør: Hjelpen vil fortsette, akkurat som Taliban vil fortsette, i samme en gang for alltid opptrukne spor.  

At Afghanistan nå ligger i ruiner, er derfor vår skyld. Vi har jo forsøkt å undertrykke Taliban, vi har forfulgt dem, vi har sluppet bomber, vi har overvåket med droner. Derfor har vi plikt til å hjelpe dem med å bygge opp landet igjen. Bare at nå gjelder det å gi bort mest mulig «midler». Det faller ingen inn at vi faktisk kan gi oss selv bort til fant.

Hele krigen har vært unødvendig. Vi har krenket islam. Derfor skal Vi nå innta samaritanenes rolle, fordi det ligger et kategorisk imperativ på oss til å hjelpe, koste hva det koste vil. Det viktige for oss kuffar blir da å skape en følelse av å ha de mest mulig korrekte emosjoner. Derfor må vår elite sørge for at vi ikke-muslimer føler riktig til enhver tid. Det satses mye på å sikre at folket tenker riktig, at de ha de riktig moralske holdningene. Derfor snakker ikke eliten om islam per se. Derfor lyser alle media av frykt, irrasjonell frykt?

De snakker og tenker at muslimene i Afghanistan egentlig er som oss. Vi er jo alle mennesker. Men ingen blant eliten nevner at det er forbudt i islam å tenke at mennesket er født i Guds bilde. Ingen nevner at det er forbudt å tenke at mennesket er født i Guds bilde, for mennesket er ikke født i Allah’s bilde, i islam. Man forsøker bare å få folk til å tro eller innbille seg det, at også muslimene er født i Guds bilde. Ja, jeg tror at mange kristne også tror akkurat dette, at også Allah har skapt oss i sitt bilde.

Ifølge eliten, som ikke tror på Gud, er vi selvsagt ikke født i guds bilde. Like vel forutsetter man at vi alle er født i Guds bilde. Eliten approprierer her kristendommen; de parasitterer på kristentroen. Fordi dette er mest beleilig. De kan jo ikke tro at muslimer mangler dette gudsbildet. Det ville blitt oppfattet som en avskyelig tanke. Hvis de hadde sagt at muslimer ikke er født i Guds bilde, ville det ha blitt ramaskrik. De gode hjelpere ville da ha gjort forskjell på folk, og tenkt at mennesker er ulike fra grunnen av, at de grunnleggende er ulike og absolutt ikke like. Å si at vi ikke er like, er noe som er forbudt i Vesten. Ingen vestlig kan finne på å tenke slik. I islam er det imidlertid ikke slik. I islam heter det at muslimer er det beste folket. En muslims menneskeverd er større enn en kuffars islamske menneskeverd. Men hvis noen blant de vestlige kuffar skulle påpeke dette i forhandlinger med Taliban, ville alle de andre vestlig beskylde denne kaffir for å være islamofob eller rasistisk. Derfor er islamofobien i full blomst blant de som forhandler med Taliban. Og Taliban vet det. De vet at den feige vestlige elite skjelver for islam, og sin egen befolkning, som denne eliten må holde nede i uvitenhet, så langt det går, koste hva det koste vil.

Jo mindre folk vet om islam og Taliban, og jo mindre vesentlig denne kunnskapen er, desto bedre. For jo mindre befolkningen vet, jo lettere er den å manipulere, dreie og vri, slik at eliten like vel får sin vilje gjennom, dvs slik at den kan fortsette å spille samaritan. De vil være samaritan, selv om folket i Afghanistan vil betakke seg.  Afghanere flest vil selvsagt si ja til hjelp i dag, men på sikt er de ikke interessert å gi samaratitanene fullmakt til å hjelpe Taliban. Afghanerne vil se og forstå at samaritanen egentlig er en hypermagiker som arbeider ut fra «false proxy», for å kunne tilrane seg mer magisk moralsk overlegenhet.  De vet at jo mer samaritanen eller hjelper støtter Taliban-styret, jo færre muligheter for frihet, ja, mindre vestlig menneskeverd.

Afghanerne tvinges dermed til å leve under en dobbeltsidig ydmykelse. De vil føle seg foraktet både fra talibanenes side og fra Vesten side. Damed if you do, damned if you don’t. Folket lider uansett. De sitter I saksa. Ett er sikkert: Folket har ingen sjanse hvis de skulle gjøre opprør nå, til det er de for utarmet, og jo mer samaritanen hjelper, jo mindre sannsynlighet for et legitimt opprør. For Taliban vil jo si: Se hvor flinke vi er, så mye godt vi gjør. In sha Allah. Samaritanene frykter talibanene og skjønner ikke at det er islam selv, per se, de har en irrasjonell angst eller frykt for. Det eneste samaritanen eventuelt kan kritisere Taliban for, er at Taliban misbruker islam!

Det spørs om talibanene ser det slik. De ser det vel helst slik at det er dem selv som er flinke, smarte og fulle av gode intensjoner og hjelpeiver, og ikke vi. Og folket, som Taliban nå betjener, ja, de må jo være enige i dette, for Taliban følger jo bare Allah. Så hva kan gå galt for Taliban?

I sitatene under ser vi hvor Taliban plasserer skylden. Hvis en taliban slår en kvinne på åpen gate, er det kvinnen som har provosert, og mannen som slår kan ikke være taliban. Også dette, disse påstandene, som slukes rått av våre samaritanere, viser våre hjelpere, vår elite, våre samaritanere, at Taliban er akkurat lik oss selv, at de tenker og ser det akkurat som oss, som medmennesker, som nester, skapt i Guds bilde, med de samme gode intensjoner, med de samme hellige må: Frihet, frihet, frihet; Taliban ønsker virkelig å hjelpe, akkurat som «vi» ønsker å hjelpe, tror vi. Hør bare på hva de sier. Vi skal ikke mistro folk, skal vi ikke ta folk på alvor? Har vi noen rett til å mistro dem? Hvilken rett har vi på å vite hva de egentlig tenker?

Og så er det da vi som må forstå at mange er ute etter å kritisere Taliban, på falskt grunnlag, og for ikke å ha gode hensikter, like gode og noble hensikter som vi har. Men da er tankegangen allerede korrupt: Det er ikke snakke om ville godt eller ondt, men om man følger Allah og hans profet, for bare det er godt, ja, det høyeste gode, ikke bare for Taliban, men for alle, inkludert samaritanene og de som hjelper talibanene!

Mens altså «vi» tenker som vi pleier; vi tenker moral uten Gud; vi tenker mennesker uten Gud; vi tenker moral ut fra menneskeskapte konsepter og positive, menneskeskapte lover. Vi ligger i synd, slik Taliban ser det. Mens vi ikke engang kan synde! for hvem kan synde uten en gud å synde mot?

Taliban skjønner dette, og flirer i skjegget eller hele veien til banken. Det er bare å ta det inn over seg, jo før jo heller. Noe som selvsagt ikke er aktuelt, for vår islamofobe elite, våre edle forhandlere, som altså vil forhandle på våre premisser, som vi tror er Talibans egne premisser.

Så hvorfor sender ikke araberstatene hjelp til Afghanistan? Jo, antakelig fordi de ikke ønsker å styrke Taliban. Et sterkt Taliban vil bli skadelig for araberstatene. «Vi samaritanere» tror derimot motsatt, kontrært, og at å hjelpe Taliban vil styrke nettopp vår posisjon. Araberstatene forstår imidlertid at Vesten – og vi som mer eller mindre skal tvinges til å være samaritan til evig tid – kommer til å tappe seg selv. At hjelpen på sikt med nødvendighet vil overstige kostnadene ved krigen nettopp mot Taliban.  Og har de ikke nok problemer som det er, hos sine egne? Pga islam?

Hvordan kan så Taliban begrunne at de nå søker hjelp fra kuffar, fra de vantro? Vel, svaret sier seg selv. Det er jo de vantro kuffar som kommer til dem, helt ensidig, helt frivillig, unilateralt, og ikke de som drar til kuffar for å ydmyke seg og tigge om hjelp. Hjelp og støtte fra kuffar må selvsagt tas imot med takk, så lenge dette tjener islam. Taliban trenger ikke skjule dette faktum, trenger ikke å ty til «det hellige bedraget», taqyia; man trenger altså ikke lyve engang; for kuffar bedrar seg selv, fordi de er hovmodige og selvrettferdige. De kan yte en viss materiell hjelp, og noe mer akademisk eller vitenskapelig ekspertise, men kuffar graver sin egen grav – og skulle Allah ha noe imot dette? Nei, selvsagt ikke.

At kuffar hjelper Taliban er et bevis på at Allah vil muslimene vel, ikke at kuffar vil talibanene vel. At de tror at de vil dem vel, er bare et bedrag. At kuffar hjelper, er rett og slett og helt enkelt Allah’s evige vilje.

Faktum er at Vesten har bundet seg. Vi har lagt oss frivillig i lenker. For når skal hjelpen endelig en gang opphøre? Hvor høyt ligger listen? Trekker vi oss ut for tidlig, er det allerede for seint og trekker vi det i langdrag, vil det alltid bli for tidlig. Tar vi den, tar vi den. Ingen har satt noe tak, ingen har satt noen objektive kriterier og grenser. Vi er blitt samaritanere uten grenser, på ubestemt tid. Vi vil aldri få nok av godhet og de servilt betingede korrekte emosjoner. Vi har sannelig gjort det lett og greit for oss. Det var Taliban som hadde rett og vi som tok feil, da vi gikk inn i Afghanistan for 20 år siden. Det vil kanskje ta flere hundre år før kan trekke oss ut, hvis vi skal slippe å bli fordømt, hvis den muligheten i det hele tatt eksisterer.   

Så til sitatene:

– Hvorfor er Taliban så redd for kvinner? NRKs afghanske Wolasmal svarer ikke

Muttaqi om overgrep mot kvinne­aktivister: – De krenker og provoserer våre soldater til å slå

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve.-

De økonomiske sanksjonene mot Afghanistan er like ødeleggende som Taliban-regimets framferd, mener Flyktninghjelpens Jan Egeland. De skader de samme menneskene som Nato brukte milliarder av dollar på å forsvare fram til august, sier Egeland til pressen utenfor Soria Moria. ..

-

Siden Talibans overtakelse i Afghanistan, har vestlige land skrudd igjen pengekrana.

– Sanksjonene holder oss tilbake. Vi kan ikke redde liv uten at sanksjonene oppheves. De skader de samme menneskene som Nato brukte milliarder av dollar på å forsvare fram til august, sier Egeland til pressen utenfor Soria Moria.

Flyktninghjelpen er blant flere hjelpeorganisasjoner som møtte Taliban til samtaler tirsdag.

– Det er de samme sivile lærerne og sykepleierne som nå ikke får lønn. I dag blir vi holdt like mye tilbake av sanksjonene som av Talibans lønnsproblemer, sier han.

Samtidig har han et klart budskap til de islamistiske makthaverne.

– Det viktigste nå er at de som er høyt oppe i Taliban-hierarkiet, gir klare instrukser på provinsnivå, sier Egeland til NTB.

– Problemene vi møter i dag, er som regel i provinsene, der det fortsatt ikke praktiseres likestilling mellom kjønnene, og hvor vi er veldig langt fra å få gitt undervisning til jenter, sier Egeland.

- Vi må jo snakke med dem som har kontrollen i de landene der folk lider nød. Vi snakker med dem som gjør det mulig for oss å redde liv, det gjør vi alle steder, sier han.

Egeland kaller samtalene «et skritt på veien».

– Kan man stole på Taliban?

– De er jo de faktiske myndighetene i landet. Og de ser hvordan økonomien nå er i ferd med å kollapse, og det enorme behovet for å inn bistand fra vestlige land, svarer Egeland.

Undervisning for jenter i Afghanistan er noe av det som må komme på plass etter Taliban-møtene, mener Egeland.

– Det er en av de tingene vi bare må servere dem rett i fleisen: For oss er det et helt fundamentalt prinsipp at jenter skal ha akkurat samme tilgang til undervisning, til jobb, til samfunnsengasjement som gutter, sier han.

Egeland understreker at Flyktninghjelpen ikke kan drive undervisning for gutter i Afghanistan dersom de ikke får undervise jentene også.

https://www.tv2.no/a/14520405/

aliban i Norge for å forhandleAfghanistan , 25. januar 2022 kl. 14:37

Egeland: Sanksjonene mot Taliban må opphøre

De økonomiske sanksjonene mot Afghanistan er like ødeleggende som Taliban-regimets framferd, mener Flyktninghjelpens Jan Egeland.

– Sanksjonene holder oss tilbake. Vi kan ikke redde liv uten at sanksjonene oppheves. De skader de samme menneskene som Nato brukte milliarder av dollar på å forsvare fram til august, sier Egeland til pressen utenfor Soria Moria.

Flyktninghjelpen er blant flere hjelpeorganisasjoner som møter Taliban til samtaler tirsdag.

(NTB)

Shafi Azam, som er er visedirektør for økonomisk samarbeid i Talibans utenriksdepartement,

… fortsetter med å omtale anklager om menneskerettighetsbrudd som propaganda – og hevder aktivister fremmer disse sakene på grunn asylsaker.

– Nylig brant de hijaber og burkaer som mange afghanske kvinner bruker. Ytringsfrihet og frihet til å protestere betyr ikke at man kan vise manglende respekt overfor andre verdier. Taliban har ikke tvunget noen til å bruke burka eller hijab, hevder han.

https://www.vg.no/nyheter/i/oWPGzR/taliban-i-intervju-med-vg-advarer-europa-om-migrasjonsboelge

… – Jeg har snakket med familier som forteller at de har overlevd på te og små rester med gammelt brød, sa Egeland.

– Landene som har vært direkte involvert i krigen, må ikke vende ryggen til de sivile som har betalt den høyeste prisen for 40 år med vold, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er på besøk i Afghanistan.

… Rundt 6,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og 60 prosent av dem er barn. 1,5 millioner mennesker er internt fordrevne og 2,6 millioner er på randen av sult.

I løpet av 2018 ble 1.150 skoler angrepet eller okkupert, og dermed mistet ytterligere en halv million barn mulighet til å gå på skole, ifølge Flyktninghjelpen.

Hjelpeorganisasjonen mener krigens ofre i løpet av fjoråret ble stadig mer neglisjert og påpeker at mange av dem befinner seg i områder som er vanskelig å nå. Egeland oppfordrer landene som har deltatt i krigen til å øke støtten til de sivile.

– Afghanerne på landsbygda har levd med skiftende frontlinjer i årtier og lengter etter sikkerhet, en mulighet til å vende tilbake til sine hjemsteder og til å skaffe seg et levebrød igjen, sier Egeland.

https://www.smp.no/ntb/utenriks/2019/02/13/Egeland-med-appell-Vi-m%C3%A5-ikke-svikte-afghanerne-18460090.ece

Harpviken:

Taliban skal på sitt første offisielle møte med vesten siden de tok over makten. Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken sier det er attraktivt for Taliban å bli tatt på alvor på denne måten.

– Jeg er litt overrasket. Det er mer fremoverlent av regjeringen enn jeg hadde ventet, sier Kristian Berg Harpviken, forsker ved PRIO, til TV 2.

– Jeg tror at det har vært et sterkt ønske fra mange. Vi har sett at EU og særlig Tyskland har vært veldig opptatt av å gjenopprette representasjonen i Afghanistan, sier Harpviken.

Tyskland er ett av landene som vil sende representanter til forhandlingene i Norge, skriver NTB.

– Men, hva tror du Taliban ønsker å oppnå med dette?

– De har hatt møter med land i regioner som Pakistan, Iran, Kina og Russland, men det er jo vestlige land, som har vært de store bistands donorene.

– Den humanitære krisen bekymrer også Taliban. Det er en trussel mot deres legitimitet, sier Harpviken.

Den humanitære krisen i landet er blant hovedtemaene, som skal diskuteres på møtene i Norge.

– Humanitær bistand er helt nødvendig, men det er ikke nok. Vi må unngå at grunnleggende tjenester som helse og utdanning kollapser, sier utenriksminister, Anniken Huitfeldt, i en uttalelse fra UD. Hun sier i uttalelsen fra UD at Norges invitasjon ikke er en anerkjennelse av Taliban.

Afghanistan-ekspert, Harpviken sier imidlertid at møtet uansett er attraktivt for Taliban.

– For Taliban er dette en indirekte anerkjennelse. Det i seg selv er jo attraktivt for Taliban å bli tatt på alvor på denne måten.

– Å forhandle med dem er å anerkjenne at de er legitime styresmakter på lik linje med siviliserte land, sa Tybring-Gjedde.  https://www.tv2.no/a/14510649/

Huitfeldt bekrefter:

– Vi er ekstremt bekymret for den alvorlige situasjonen i Afghanistan. Det er en fullskala humanitær katastrofe for millioner av mennesker. For å hjelpe de sivile i Afghanistan må det internasjonale samfunn, så vel som afghanere fra ulike deler av samfunnet ha dialog med Taliban. Vi vil være tydelige i våre forventninger til Taliban, særlig når det gjelder jenters skolegang og menneskerettigheter som kvinners deltagelse i samfunnet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/y4yGAE/taliban-kommer-til-norge-for-aa-forhandle

– Det er smakløst. De har ingenting her å gjøre, sier Selbekk.

– Dette er en terrororganisasjon norske soldater har vært med og kjempet imot. Ti norske soldater har dødd i den kampen. Dette må føles veldig spesielt for de etterlatte, sier Selbekk.

Les også: Taliban kommer til Norge for å forhandle

– Endrer ikke Talibans holdninger

Han har ingen tro på at norgesbesøket vil endre Taliban-ledernes holdninger.

– Vi vet hva de står for overfor kvinner og annerledestenkende. Det vil ikke komme noe godt ut av dette. Dette er å søle bort skattebetalernes penger, samtidig som man tramper på de som har ofret livet i kampen mot Taliban, sier Selbekk.

– De er hentet hit fordi man prøver å finne løsninger for millioner afghanere som står overfor hungersnød. Hva skal man gjøre for å hjelpe dem?

– Man skal i hvert fall ikke hente Taliban-lederne i privatfly og gi dem en internasjonal anerkjennelse som terroristene virkelig ønsker seg. Vesten har virkelig prøvd i Afghanistan, amerikanerne har ofret langt flere enn Norge. Vi har prøvd å gjøre noe godt i landet. Det eneste vi sitter igjen med er mange tapte liv og store kostnader. Nå tar vi lederne til Norge. Det er helt forferdelig, sier Selbekk.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/ALWW8q/selbekk-om-taliban-til-norge-i-privatfly-smakloest

Taliban i Norge for å forhandleAfghanistan

25. januar 2022 kl. 14:37 : Egeland: Sanksjonene mot Taliban må opphøre

De økonomiske sanksjonene mot Afghanistan er like ødeleggende som Taliban-regimets framferd, mener Flyktninghjelpens Jan Egeland.

– Sanksjonene holder oss tilbake. Vi kan ikke redde liv uten at sanksjonene oppheves. De skader de samme menneskene som Nato brukte milliarder av dollar på å forsvare fram til august, sier Egeland til pressen utenfor Soria Moria.

Flyktninghjelpen er blant flere hjelpeorganisasjoner som møter Taliban til samtaler tirsdag.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/egeland_-sanksjonene-mot-taliban-ma-opphore-1.15826843

Taliban advarer om migrasjonsbølge

I et intervju med VG advarer Talibans talsmann Shafi Azam Europa om at det kan komme en migrasjonsbølge fra landet hvis de ikke får økonomisk støtte.

– Nå jobber de (Taliban, journ anm.) med et stort økonomisk prosjekt for å få økonomisk stabilitet til landet. Om ikke det internasjonale samfunnet støtter det eller kommer med økonomisk press mot landet, vil vi få en ny bølge med migrasjon. Ikke på grunn av politiske disputter, men på grunn av økonomiske problem.

Huitfeldt sier hun skjønte at de kom til å gjøre det. Hun mener mediedekningen i Norge og alle andre vestlige land viser et annet bilde.

– Jeg mener det de har fått til, er å vise for hele det internasjonale samfunnet at de ikke bare kan komme på et møte og love noe. De må også gjennomføre det de sier i praksis. Jo flere lovnader de kommer med her, jo mer står de til ansvar for når de kommer hjem.

Fellesuttalelse etter afghansk møte:

Etter møtet mellom afghanere fra ulike deler av samfunnet og Taliban, som ble holdt i Oslo 23. januar, har deltakerne kommet med en felles uttalelse.

I uttalelsen heter det blant annet at alle afghanere må jobbe sammen for å bedre politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige resultater i landet.

Det står at deltakerne på møtet erkjente at forståelse og samarbeid er den eneste løsningen på problemene i Afghanistan.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener møtene i Taliban i Oslo ikke er noe skritt i retning av anerkjennelse.

– Helt klart nei, sier Støre til NTB.

– Anerkjennelse har vi vært tydelige på at besøket i Norge ikke er uttrykk for.

Han forsvarer at verdenssamfunnet nå går i dialog med Taliban.

– Alternativet til å snakke med dem er at Afghanistan seiler inn i en katastrofe med en million barn som kan sulte i hjel. En stor andel av befolkningen er avhengig av nødhjelp for å overleve. Det kan vi ikke bare stå og se på, sier Støre.

(©NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/taliban-i-norge-for-a-forhandle-1.15823793

I sine uttalelser sår Taliban-utsendingene tvil om rapportene om at kvinnesaksaktivister utsettes for vold og arrestasjoner.

– Demonstrasjoner, skriking og kamera og slikt er plantet på forhånd, hevder Muttaqi i et intervju med NRK, etter å ha blitt vist en video der en Taliban-soldat slår kvinner som demonstrerer i Kabul.

– I Kabul har kvinner skjelt ut våre soldater. De krenker dem for å provosere dem til å reagere slik at de kan filme opptrinnet, sier Muttaqi.

– Når jeg ser bilder av min soldat går løs på kvinner på denne måten, tviler jeg på at det er en av våre. Eller om det er noen som later som. Våre soldater har fått ordre om å ikke slå noen uten rettergang, fortsetter han.

Taliban-talsmann Shafi Azam mener europeiske land og journalister bør undersøke anklager om menneskerettsbrudd før de godtar dem. Han omtaler slike anklager for propaganda.

– Mange aktivister sier dette på grunn av sine asylsøknader til andre land, hevder Azam overfor VG.

– Nylig var det noen som brant hijaber og burkaer, som millioner av afghanske kvinner bruker. Ytringsfrihet og frihet til å protestere betyr ikke at man kan vise manglende respekt for andres verdier, sier han videre.

Han hevder Taliban ikke tvinger noen til å bære slike plagg, og at det derfor ikke er noe behov for å brenne dem.

Inviterer diplomater og journalister
Talsmannen ber europeiske land om å åpne ambassadene sine igjen slik at de kan overvåke situasjonen på nært hold. Han inviterer også journalister til landet, ifølge TV 2.

Situasjonen for kvinner i Afghanistan står høyt på agendaen under samtalene mellom Taliban og vestlige utsendinger, afghanske sivile representanter samt hjelpeorganisasjoner.

Blant annet har skjebnen til de to kvinneaktivistene Zaryabi Paryani og Parwana Ibrahimkhel, som ble pågrepet etter en demonstrasjon i forrige uke, vært tema i samtalene. Etter først å ha avvist å ha noe med saken å gjøre, ville Taliban mandag verken bekrefte eller avkrefte at de to er i deres varetekt.

 

https://www.document.no/2022/01/25/taliban-talsmann-anklager-om-menneskerettsbrudd-er-propaganda/

 

https://www.rights.no/2022/01/hvorfor-er-taliban-sa-redd-for-kvinner-nrks-afghanske-wolasmal-svarer-ikke/ :

 

– Hvorfor er Taliban så redd for kvinner? NRKs afghanske Wolasmal svarer ikke …

 

Hege Storhaug : Publisert: 24.01.2022 - 20:14

«Taliban har en veldig ekstrem tolkning av islam som de faktisk nesten er helt alene om. Og i henhold til denne tolkningen, så ønsker de rett og slett at kvinner skal holde seg hjemme. De skal være gode husmødre og oppdra barna til Taliban. Det er enkelt sagt det synet de har på kvinner. Derfor er de ikke interessert i at kvinner skal ta utdanning eller at de skal ta del i samfunnet eller ha ledende stillinger.»

… At Taliban skal være nesten alene om sitt syn på kvinner, er så langt fra sannheten som overhodet mulig. Dette synet er utbredt i hele den islamdominerte verden, og lever i høyst velgående i et land som jeg kjenner godt, Pakistan. Dette synet lever også i beste velgående i moské-miljøene i Norge. Hvorfor?

Fordi islam i sin grunnkjerne er dypt antifeministisk, og mye verre enn det Wolasmal formidler.

… «Deres kvinner er en åker for dere, så gå til deres åker som dere ønsker. … » (koranen 2:223). Når man eier en åker, har man således full bestemmelse og herredømme over den. Man dyrker den som man vil, og oppsøker den når behovene er der, derav at kvinner som nekter mannen sex ikke kommer til paradis, men tvert om til helvete.

… «Menn er kvinners formyndere på grunn av det som Gud har utstyrt dere med fremfor andre, og på grunn av de utgifter de bærer. Derfor skal rettskafne kvinner være lydige og bevare det som er hemmelig, fordi Gud ønsker det bevart. Dem som dere frykter oppsetsighet fra, skal dere formane, gå ikke til sengs med dem og gi dem stryk. Hvis de så er lydige, så forfølg ikke saken.» (4:34).

… «To bønner som aldri kommer opp til himmelen, er bønnen til en rømt slave og til en motvillig kvinne som skuffer mannen sin om natten.»

«En dydig kvinne er en som er en kilde til glede hver gang mannen hennes ser på henne, som adlyder han så snart han gir henne en ordre, og som tar vare på sin kyskhet og hans eiendeler når han er bortreist.»

«Hadde det stått til meg å beordre noen til å kaste seg til marken for noen andre enn Gud, ville jeg sannelig ha beordret kvinnen til å kaste seg til marken for mennene sine. … En kvinne kan ikke oppfylle sine plikter mot Gud uten først å ha oppfylt dem som hun skylder mannen sin.»

«En kvinne som dør, og som mannen hennes er fornøyd med, kommer til paradis.»

… «Det er bedre for en mann at en gris skiter på ham enn at han kommer borti albuen til en kvinne som ikke er tillatt for ham.»

«Den som berører hånden til en kvinne som ikke er lovlig for ham, vil få lagt glødende kull i hånden på dommedag.»

Her er vi ved kjernen i islams kvinnesyn.

-

https://www.rights.no/2022/01/taliban-skal-ikke-ha-en-eneste-krone-med-seg-fra-oslo/

http://aamund.dk/?p=608

– Taliban skal ikke ha en eneste krone med seg fra Oslo. …

Taliban lover at de vil se på borgernes og kvinners rettigheter dersom de får fylt bankkontoen med norske kroner. Den utspekulerte Taliban-delegasjonen benytter seg av "hellig bedrag", det vil si taqiyya, som profeten Muhammed var en mester i. Det betyr at muslimer ikke må lure andre muslimer, men veldig gjerne de vantro, hvis dette kan tjene islams sak. De naive og dumsnille norske og vestlige forhandlerne vil, som vanlig, sluke bedraget rått og donere massivt med økonomisk hjelp, ikke til Afghanistan, men til Talibans skattkiste. Når skal Norges og vestlige lands politiske ledere forstå at det å forhandle med terrorister fører dem ut i en råtten hengemyr?

Hege Storhaug Publisert: 25.01.2022 - 12:29:

Talibans kvinnesyn er på linje med Den islamske staten. En kvinne har ingen egenverdi, hun er et sexobjekt for ektemannen og en som skal føde ham sønner. Ja, og så skal hun selvsagt være hans hus- og kokkeslave. Det er alt, men dette vil ikke norske journalister ta til seg, som vi skrev i går om NRKs Yama Wolasmal. Tvert om skal islams kvinnesyn heller skjønnmales, og Taliban skal defineres som noe helt særegent, frakoblet islams tekster.

… Hvorfor ikke hente penger i de rike islamske Gulf-statene? Aamund starter med en leksjon voksenopplæring, og er det noe vi har forstått, som at Huitfeldt ikke engang vet hva islams fem søyler er (de nederst i artikkelen som er lenket til), så er det akkurat helt elementær kunnskap om islam Huitfeldt-ene trenger.

Sivilsamfunnet har stoppet opp. Man skulle da anta at Taliban-ledere ville sale kamelene og ri en tur ned til de rike sunnimuslimske brødrene i Saudi-Arabia som svømmer i penger. Her er det imidlertid ingen zakat å hente. Saudi-Arabia har akkumulert en stor statsgjeld og grubler nå desperat på hva landet må leve av når olje og gass går tom eller erstattes av andre energiformer.

Norges regjering er en «galning»

Derfor går Talibans jakt på penger til kafir i Norge, bistått også av blant andre EU og USA i Oslo-forhandlingene. Aamund gir disse forhandlingene det glatte lag, og definerer den norske regjeringen som «galningen»: …

Akk, hva gjør du når de islamske brødrene ikke vil hjelpe? Da må man henvende seg til vestlige samfunn og påta seg den tradisjonelle muslimske offerrollen som alltid har en tendens til å lønne seg i form av penger og innflytelse. 

Den første galningen som blir lokket i fellen er den norske regjeringen, som er «ekstremt bekymret for den humanitære situasjonen i Afghanistan», sier utenriksminister Huitfeldt. Hun har nå fraktet Taliban-terrorlederne til Norge i et privat luksusjetfly og installert dem på et femstjerners hotell. Høytstående representanter fra USA, Storbritannia og EU er invitert til forhandlinger med røverbaronene fra Taliban, som inkluderer en beryktet terrorist ved navn Anas Haqqani, som blant mange ugjerninger også er skyld i drapet på en norsk journalist.

Taliban er nå klare med sin offerlegende, som beskriver Afghanistan som en ødelagt nasjon på grunn av de vestlige alliertes krig mot det afghanske folket og mot islam. Derfor er det vestlige demokratiers ansvar å gjøre bistand og investeringer tilgjengelig for Taliban slik at landet kan gjenoppbygges. …

Hykleriet har ingen endestasjon. Aamund mener Taliban begår taqiyya i Oslo, altså den islamske formen for løgn overfor ikke-muslimer for å fremme islamsk sak.

Den utspekulerte delegasjonen har allerede varslet at den til gjengjeld for økonomisk bistand er klar til å se på borgerrettigheter og en forbedring av kvinners stilling i samfunnet. Dette løftet kalles i islam taqiyya og betyr ‘hellig bedrag’, som profeten var en mester i. …

… Ingen andre enn Taliban har ansvaret for å rydde opp i den afghanske tragedien, mener Aamund, som sier rett ut at Taliban ikke skal reise hjem på det innleide finske luksusflyet med en eneste krone.

Tragedien er ikke så mye den vestlige dumheten, men mangelen på moral og anstendighet. Ifølge Global Watch List, er 340 millioner kristne utsatt for undertrykkelse og forfølgelse, spesielt i islamske samfunn, uten at prester, media og politikere rører en finger for å hjelpe dem. Men vi er villige til å sende milliarder av dollar til et kynisk terrorregime som ikke har annet å tilby enn tortur, vold og drap. …

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar