søndag 1. september 2024

Halvor Fosli: En betimelig paradigmeknuser?

 

Halvor Fosli er tydeligvis en fleksibel mann som tar til seg kunnskap og får nye erkjennelser, til og med som sosiolog.  

Om han er på vei ut av det jeg kaller SAP, er en annen, og litt mer komplisert sak, men jeg sakser her (under) noe fra ham som kan tyde på at han er kommet på «bedre taker, eller i hvert fall «andre tanker», hvis mulig.

Jeg tar utgangspunkt i noe jeg skrev for rundt 10 år siden og i fortsettelsen:

https://neitilislam.blogspot.com/2015/01/om-hvorfor-det-gar-sa-galt-om-islam-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2018/09/tankeforutsetninger-og-det-juridico.html

https://neitilislam.blogspot.com/2015/02/solberg-og-storhaug-what-match.html

http://neitilislam.blogspot.com/2020/01/avradikalisere-radikaliserte-om-vestlig.html

http://neitilislam.blogspot.com/2019/02/det-nye-viet-et-vi-av-tilskuere-og.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/05/kan-de-korrekte-vinne-en-krig.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/07/lotusen-jussen-troen-og-det.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/07/om-hvordan-vi-fler-og-mulig-tenker.html

https://neitilislam.blogspot.com/2021/10/nar-en-ordfer-gar-helt-sap-blir.html

Jeg tillater meg å sakse fra Fosli, fordi dette burde gi mang’en nye innsikter, nye holdninger, (hvis mulig), og nytt håp, nytt mot og ny tro (hvis umulig):

https://www.facebook.com/share/HEP5EiH6JCXhFUcp/

Henrik Dahl rydder i boksamlingen, og legger merke til at bøker om store teorier fascinerer ham ikke lenger, og han konstaterer at samfunnsvitenskapen er i krise og i lomma på venstreside-ideologi (han selv er sosiolog, som meg).

Han påker også, som meg, at FN og akademiske miljøer på folkerett har forfalt til å bli et redskap for ikke-demokratiske stater, som "man lige nu ser det ske i Hamas’ konflikt med Israel":

"Jeg kommer ikke til at bruge nogen tid overhovedet på spekulative analyser af den sociale verden.

Samfundsvidenskaben i vore dage er i dybt forfald. Store dele er metodemæssigt elendig, eller konklusionerne er politiske (og skrevet som det første), eller begge dele på samme tid.

Det betyder, at alt for mange tekster, der udgiver sig for at være en slags videnskab, i virkeligheden er politiske indlæg i forklædning.

Jeg ved ikke, om universiteterne nogensinde kan korrigere sig selv på disse punkter. Meget taler for, at hvis det overhovedet er tilfældet, kommer det først til at ske mange år ude i fremtiden. Men min generelle tillid til, at tekster, der kalder sig selv samfundsvidenskab, rent faktisk er båret af normer om sandhed og redelighed, er meget alvorligt svækket på grund af den venstreorienterede magtovertagelse og udrensning af anderledes tænkende, der på universiteterne har stået på i mange år.

Endelig tror jeg ikke, at det længere er samfundsvidenskaberne, der har særlig godt fat i, hvad der rent faktisk foregår her i verden.

 

Det, jeg mener, er: Hvem af de populære samfundsforskere, man bruger som standardpensum rundtomkring på gymnasier og videregående uddannelser, har forudsagt noget som helst om, hvordan verden ville komme til at se ud en fjerdedel inde i det 21. århundrede?

Det kan være, jeg er uretfærdig. Men ser man på standardpensum (for eksempel Anthony Giddens, Ulrich Beck, Hartmut Rosa), er der ikke én forfatter, der har fanget, at Vestens fjender – for eksempel Rusland, Kina, Iran – ville slå sig sammen og gøre hård modstand imod den internationale orden, der opstod efter Anden verdenskrig og Den Kolde Krig.

Der er ikke én forfatter, der har fanget, at det politisk liberale samfund har ekstremt stærke modstandere, og at demokrati på verdensplan er blevet trængt voldsomt tilbage de seneste årtier.

Ligesom der ikke er én forfatter, der har fanget, at en international organisation som FN eller de internationale domstole ville blive ”våbengjort” – weaponized – af udemokratiske lande. Som man lige nu ser det ske i Hamas’ konflikt med Israel.

Her negligerer man systematisk Hamas’ ansvar og Hamas’ massive krigsforbrydelser, samtidig med at man anlægger politiske sager med vilde påstande om israelsk folkemord og andet ved de internationale domstole.

Jeg følger langtfra med i alt, hvad der rører sig. Selvom jeg gør en vis indsats og i al beskedenhed har et godt netværk i kraft af mit job. Men jeg har virkelig svært – i mit nyhedsfeed – ved at se, at der er nogen store og i Danmark eller Europa bredt anerkendte samfundsforskere, der er bare i nærheden af at have fat i, hvad der foregår i verden i vore dage.

Det er trist at erkende. Selvom det glæder mig, at jeg efterhånden er færdig med at alfabetisere mine litterære mindestuer."

https://jyllands-posten.dk/.../det-laerte-jeg-ved-at.../...

jyllands-posten.dk

Det lærte jeg ved at rydde op i mine bøger: Storslåede teorier er næsten aldrig noget værd

 

https://www.facebook.com/share/jP48NBXKbznrwRUq/

 

We cannot IGNORE the rise of sectarian Islamic politics in Britain

What the recent election reveals about a very worrying trend

Jul 30, 2024

https://www.mattgoodwin.org/p/we-cannot-ignore-the-rise-of-sectarian?utm_campaign=email-half-post&r=1g3trv&utm_source=substack&utm_medium=email&fbclid=IwY2xjawEXjyxleHRuA2FlbQIxMQABHdRtATIDpmZD2yDoAT3y6rLTomomB8gbWlPl8JRDI4TVkTjEENSebRKBWw_aem_zSYQ5jFNuzekz3SW0kPU5Q

 

Matt Goodwin har jeg fulgt en stund, helt siden jeg leste boka "National populism" som han skrev sammen med professor Eatwell; han er en modig, sannferdig statsviter og fri intellektuell.

Her skriver han presist om noe jeg har vært opptatt av, at med stor muslimsk innvandring fører det med seg et særlig problem – islam er en juridisk-teologisk tradisjon som utgjør en politisk konkurrent til det vestlige og sekulære demokratiet.

Det nylige parlamentsvalget i UK presenterte et tydelig eksempel på hva som skjer i områder med stor muslimsk populasjon:

"Here’s a shocking story you might have missed. During the UK’s recent election a man named Iqbal Mohamed, who would later be elected as an independent Member of Parliament, called on local Muslims to “follow the teachings of the Prophet” by voting for him.

Standing on a prayer mat, flanked by a local imam and wearing religious dress, Mohamed, The Times just revealed, said this to the male-only event:

“Mohamed warned voters that, if they failed to vote, Allah would ask them: “I gave you this [blessing], what did you do with it?” He said Muslims had a “duty” to vote for “just representatives” and gestured to an imam next to him before saying “with the ulema [a collective term for Islamic clerics] as my witness I promise to try and be that just representative” … One form of worship, he continued, was selecting appropriate political representatives.”

Why does this matter?

Why does it matter that a Muslim candidate, now sitting in the House of Commons, said: “If we do not use our vote, Allah Subhanahu Wa Ta’ala [may Allah be praised and exalted] will ask us: ‘I gave you this ni’mah [blessing], what did you do with it?’” And why does it matter that he urged voters to “follow your conscience, follow the teachings of the Prophet sallallahu alayhi wa sallam [peace be upon him] and vote for a just leader, a just representative”?

It matters because of what it reveals about a shocking new turn in British politics —the creeping and now unavoidable rise of a sectarian, Islamic politics in our country.

You won’t hear much about this from the two big parties, both of which have enabled the rise of this dark force. But the blunt reality, today, as I warned months ago, is that British politics is now giving rise to a politics that is no longer organised around the national interest but, instead, religious and tribal lines."

-

Relevante linker:

https://neitilislam.blogspot.com/2020/07/preses-i-den-norske-kirke-olav-fykse.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2020/07/hagia-sofia-med-h-eller-sett-fra-islams.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2024/05/vil-hamas-og-terror-ta-over-hele.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2023/07/terror-statistikk-og-kommandolinjer.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2021/06/antirasisten-kommer-na-endelig-pa-skyen.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2024/03/statsstttede-stefanusalliansen-mot.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2022/09/statsstttet-islmoservilt-kristent.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2021/06/martyren-stefanus-pluss-morken-na-pa.html

 

 

 

 

https://neitilislam.blogspot.com/2020/07/foslis-sosiologiske-klagesang-over-sine.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2016/11/hodne-saken-er-islam-et-politisk-parti.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/she-is-in-danger-she-is-not-dangerous.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2016/12/bertrand-russel-m-fl-parafrase-fiksjon.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2016/11/hodne-saken-er-islam-et-politisk-parti.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2019/11/islamsk-folkeparti-eller-kristelig.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2021/11/mot-en-hardere-hverdag-i-weekendavisen.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2021/08/islam-er-virkelig-et-politisk-parti-og.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/nar-muslimer-skal-velge-parti-hva.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2021/11/politisk-parti-vil-overta-makten-i.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2024/04/katie-hopkins-islam-party.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar