tirsdag 28. mai 2024

Hurra! Hurra! for Hilde Sandvik

Hvem hører vel ikke på Svensken, Dansken og Norsken?

Denne helgen ble det sagt noen skammens viktig, om AI-stemmen, eller KI-stemmen, som brukes ved dubbing på NRK.

Sandvik beskrev denne dubbingen eller denne stemmen som ”evig-dum” dubbing. (Hun seier til NRK: Slutt med det!).

Jeg forsto med en gang hva hun mener; jeg har sogar skrevet om denne kalde, dumme og fullstendig forblåste stemmen tidligere, se linkene. Det er kanskje første gang noen i media har kommentert den; i hvert fall av det jeg kan se, eller høre. Og det er skremmende, at ingen har gjort det før, bortsett fra meg selv.

Det er ganske oppsiktsvekkende at ingen har funnet det bryet verdt å kommentere denne stemmen og den kyniske og hyperfrigide bruken av den. Det synes som om vi har mistet evnen til å verdsette den menneskelige stemme, i alle dens nydelig variasjoner med hele dens spekter av nyanser, mening, skjønnhet og – menneskelighet og medmenneskelighet.

Vi har visst forlengst blitt tilvant å nøye oss med det umenneskelige, i seg selv et dystert tegn i tiden og et symptom på at noe er virkelig galt fatt, ikke bare med oss, men også med media – NRK – som serveres oss dette halv-livet etter ordre ovenfra et sted i ørskan. Vi skal trøste oss med det totalt menneskelig reduksjonistiske, rduserte som vi blir, som en slags erstatning for vår mangel på melodiøs medmenneskelighet og tonerikdom, som aldri noen gang kan bli noe i nærheten av menneskelige. (For det passer «sentralkomiteen best»).

Har vi mistet «den menneskelige faktor" i oss og i og med andre for godt?

Ikke bare driver vi med selvsensurering, og lar robotstemmene bestemme og herse med oss, vi gjør vi oss selv til mekanismer uten sjel og ånd.

Hilde Sandvik: Vi mennesker befinner oss i den mørke middelalder når det gjelder å snakke sammen (2015). https://neitilislam.blogspot.com/2024/03/forrderi-eller-selvbedrag.html

https://neitilislam.blogspot.com/2023/02/noen-observasjoner-og-konklusjoner-om.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2020/01/den-kaldeste-av-alle-kalde-stemmer.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2022/04/robotstemmen-som-overstyrte-opprret-mot.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2022/09/iran-med-robotstemmen-direkte-fra-gud.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2024/02/og-fredsprisen-gar-til.html

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar