tirsdag 22. mars 2022

Når Dagen tar "fascisten Putin" i bruk, skal man stusse litt ...

Johannes Morken kaller Putin for «fascisten». Putin bruker metoder og retorikk som vi kjenner fra Hitler, skriver han i Dagen tirsdag 22. mars. Og dette stiller altså den kristne avisen Dagen seg bak.

Den gjør felles sak med Morken. Og det slår meg: Å lese det Dagen for tiden skriver om Den russisk ortodoxe kirke, minner ikke lite om det Lenin skrev om religionen, (Forlaget Ny Dag 1976). 

Jeg tror Morken skal være litt mer forsiktig med hvem han kaller fascist. Han lar i litt for stor grad emosjoner og retorikk løpe av med seg, i «det godes tjeneste», og – antakelig – i den tro at han skal bli mer from og uangripelig av det. Han viser seg til og med som en svært hevngjerrig aktør med tendenser til intoleranse når det gjelder det frie ord, på hjemmebane, samtidig som han gjør seg til en frihetsforkjemper for «trusfridomen» i nær sagt alle utland (pluss innland): 

At Morken er en ivrig jakter på alt og alle som kan forbindes med nazisme og fascisme, her:

http://neitilislam.blogspot.com/2022/01/nar-frelsesarmeen-anklages-for.html

https://neitilislam.blogspot.com/2022/01/frelsesarmeen-ny-info-ny-vudrering.html

http://neitilislam.blogspot.com/2020/01/johannes-morken-og-morten-horn-revisited.html

Generelt, før vi gå videre: Det skal liksom ikke være nok å få Putin dømt for krigsforbryetelser nå, for ulovlig angrepskrig og ja - kanskje til og med folkemord, for konkrete og beviselige rettsbrudd. Han skal dessuten forhåndsdømmes på det kraftigste og i tillegg utsettes for "naming and shaming". Hvor langt ned skal man dømme en person, før det er nok, før lamper begynner å lyse, før domstolene har talt, før det moralske kompass begynner å svikte og tynetrangen for alvor begynner å overdøve den sunne dømmekraft? Er det ikke på tide å komme seg ut av sandkassen?

Det begynte med en leder i Dagen:

http://neitilislam.blogspot.com/2022/03/putin-og-russerne-den-emosjonelt.html

Putin og vår emosjonelle korrekthet:

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/vladimir-putin-og-var-emosjonelle.html

Se denne fyldige og for noen – bare noen ytterst få - litt for omstendelige, med en del "knas" om Morken:

https://neitilislam.blogspot.com/2022/01/vitne-til-vanvidd-vitne-til-skrudde-sinn.html

I virkeligheten har Morken i fantasien allerede «henrettet» Putin, fordi Putin ifølge ham, skal betraktes som en forræder, (akkurat som nazistene ble erklært forrædere under og etter krigen). Og ikke bare det: Han subsumerere faktisk veldig mange russisk-ortodoxe kristene under samme stempel og i samme kategori. Men her sier det seg selv at mye ligger bortefor Morkens horisont, noe vi skal undersøke nærmere i det følgende.

Kanskje Morken ser for seg en eksekusjonspelotong med ladede våpen. Her skal noen stilles til ansvar for forbrytelser mot menneskeheten. Fortjene ikke forrædere den strengeste straff?

Hvis vi ser bort fra fakta i denne saken, både historiske, faktuelle og aktuelle, og de er mange og vitner om stor brutalitet, i den pågående krigen i Ukraina, så må det her finnes en slags psykologisk forklaring, dvs en mer eller mindre populæroppfatning av psykologien i Morkens hat og torden-tale, se linkene. Vi har her å gjøre med en person som tydelig er veldig høy på seg selv – det hjelper ham lite at han kan satse på støtte fra likesinnede.

Morken har i tillegg en høyst overflatisk omgang med fakta og historiske forhold. Han griper til halmstrå. Han trekker ut ett eksempel på at Den russisk ortodoxe kirke har drevet diskriminering og utsatt et par mennesker som ville redde et kirkebygg i protest mot de russiske myndigheter og Den russisk ortodoxe kirke, uten å komme med detaljer og uten motforestillinger og relasjon til kanonisk retten. (Morken forlanger at kirken skal bryte sitt eget rettsgrunnlag, sin egen rett til å utøve skjønn – men ok, dette skjønnet kan utøves så dårlig at det strider mot internasjonal rett, det skal ikke underslås, men poenget er at dette ikke sannsynliggjøres av Morken). (Se vår kopi i utdrag av tidligere artikkel i Dagen om de diskriminerte kristne i Den russiskortodoxe kirke i Russland helt nederst på siden her).

Morkens artikkel og stempling av Putin er i seg selv er nok til karakterisere Morkens tilnærming – i konteksten - som umoralsk og faglig dårlig journalistikk, men Morken bruker eksempelet for alt det det er verdt i ren propagandahensikt, propaganda for ham selv som «uangripelig» aktør, (et heller dårlig utgangspunkt, se linkene under).

Han lukker øynene for, utelater, forbiser og unnlater i akkurat denne historien alle relevante rettslige eller juridisk funderte kilder, normer, lover og regler,  – og derfor det meste av all saklig eller sakssvarende kontekst.

Han spør ikke en eneste gang hvorfor Den russisk ortodoxe kirke handlet som den gjorde, hvilke interne og eksterne regelverk og gjeldende juss ledelsen i kirken hadde å forholde seg til. Hadde han gjort det, hadde han kanskje måtte skrive om fortellingen han kommer med; men dette unnlater han selvsagt behendig å gjøre.

Lesere sitter dermed igjen med en slags from historieforfalskning, en høyst selektiv faktamanipulering, by default, ikke minst, en for ham forhåpentlig nobel løgn, som om dette skulle gjøre tilnærming mer høyreist etisk, en tilnærming som da først og fremst skal tjene Morkens egne hensikter og styrke Morkens eget heroiske selvbilde, et selvbilde han former seg på andres vegne, på de bragder andre enn ham selv skal nyte fortjeneste av og cred på , en vinkel han underslår ved å sette seg selv i sentrum, hele veien.  

Morken gjør seg helt blind for det faktum at det ene eksempelen han trekker frem, på at russisk-ortodoxe kristne, to - eller noen få flere - i tallet, har protestert mot myndigheten ofte ublid og unødvendig strenge behandling, ett tilfelle av mange hundre tusen andre behandlinger eller rettstvister myndighetene og kirken der har hatt oppe til behandling. Morken tar mål av seg til å forandre kirkeretten utenfra. I seg selv kan ikke dette karakteriseres som yhyre arrogant. Man kan begynne å lure på om dette kan tilskrives Morkens personlighetstrekk. Se for «moroskyld» denne:

https://resett.no/2022/03/20/psykopaten-i-arbeidslivet/

Morken generaliserer med andre ord grovt og trekker vidtfavnende konklusjoner ut fra nokså isolerte tilfeller og på et etter min mening helt uforsvarlig og svært tynt grunnlag. Men dette affiserer ikke Morken det minste; han synes å leve etter maksimen «målet helliger midlet».  Jo mer fascistisk han kan beskrive kirken – og på hvilket grunnlag det nå enn måtte være -  og Putin selv, desto bedre for hans egen misjon på hans egen høy betalte person, tror han, eller innbiller han seg. . Ikke bare svikter han da sin misjon, men også leserne og de giverne han er avhengig av støtte fra, (pluss statsbidrag).

Morken dyr seg ikke akkurat for å diagnostisere Putin som fascist, og han er ikke alene om å gjøre akkurat det nå, (og jeg «skjønner» at det går an å falle for den fristelsen). Han går med andre ord på Putins personlighet, termen «fascisten» er selvsagt ment å ramme personen kanskje, saken kommer i bakgrunnen. Å kalle Putin fascist er faktisk et forsøk på karakterdrap, akkurat som det er et overgrep å kalle alle andre fascister som ikke er det. Hva er det Morken drive med? Konstruere ofre og produsere stråmenn – for egen åndelige vinning skyld?

https://neitilislam.blogspot.com/2022/02/per-haakonsen-et-forsk-pa-defamering-i.html

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/vladimir-putin-og-var-emosjonelle.html

http://neitilislam.blogspot.com/2022/03/essensialisering-av-vesten-og-putin-og.html

Morken og alle andre lesere oppfordres i denne sammenhengen til å ta en titt på følgende, et fenomen i seg selv, som i vitenskapens navn egentlig var en heksejakt på fascister, en heksejakt som viste at jægerne selv ikke var fremmed for den samme fascisme de selv bekjempet:

The personality type Adorno et al. identified can be defined by nine traits that were believed to cluster together as the result of childhood experiences. These traits include conventionalism, authoritarian submission, authoritarian aggression, anti-intraception, superstition and stereotypy, power and "toughness", destructiveness and cynicism, projectivity, and exaggerated concerns over sex.[2][3]

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/hadja-tajik-som-fremtidig-partileder-i.html

I en litt større sammenheng og med litt større viddeperpektiv:

Fascism is a form of far-right, authoritarian ultranationalism characterized by dictatorial power, forcible suppression of opposition, and strong regimentation of society and the economy that rose to prominence in early 20th-century Europe.

People also ask:

What defines someone as a fascist?

A fascist is someone who supports or promotes fascism—a system of government led by a dictator who typically rules by forcefully and often violently suppressing opposition and criticism, controlling all industry and commerce, and promoting nationalism and often racism.

https://www.google.no/search?q=fascist&client=firefox-b&dcr=0&ei=qMY5YrCQL4-RrwTt1Y3oCg&oq=fascist&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIFCAAQkQIyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCC4QgAQyBQgAEIAEMgUIABCRAjIFCAAQgAQ6BAgAEA06BggAEA0QHjoGCAAQBxAeOgQIABAeOggIABAHEAoQHkoFCDwSATFKBAhBGABKBAhGGABQ8AdY-SVgmj1oAXABeACAAW6IAdIIkgEEMTMuMZgBAKABAcABAQ&sclient=gws-wiz

Så, et lite a propos: Om den pussige demoniseringen av Russland:

https://www.youtube.com/watch?v=dAly5yhfkeA

En presisering: Definisjon:

Fascisme er en form for høyreekstrem, autoritær nasjonalisme,[1][2][3][4] i opposisjon til både marxisme, sosialisme og frimarkedskapitalisme.[5] Fascismen ble fremtredende i det tidlige 1900-tallets Europa. De første fascistbevegelsene oppstod i Italia under første verdenskrig før ideologien spredte seg til andre europeiske stater.

USA spurte Herbert Matthews fra New York Times i 1946, «bør vi nå plassere Stalinist-Russland i samme kategori som det hitlerske Tyskland? Bør vi nå si at landet er fascistisk?»[60] J. Edgar Hoover, langvarig FBI-sjef og kjent antikommunist, skrev omfattende om «rød fascisme».[61]

Professor Richard Griffiths hos Universitetet i Wales[62] skrev i 2005 at «fascisme» er det «mest misbrukte, og overbrukte ordet, av vår tid».[63] «Fascistisk» brukes av og til om etterkrigsorganisasjoner og -tenkemåter som akademikere oftere betegner som «nyfascistiske».[64]

https://no.wikipedia.org/wiki/Fascisme

I likhet med marxismen er fascismen preget av troen på historiske drivkrefter. I motsetning til marxistenes forestilling om at kampen mellom klassene ubønnhørlig fører til sosialisme og klassenes oppløsning, mener fascistene at historien drives frem av nasjoners kamp for sin egenart. Enkelt forklart er fascismen altså å finne i nasjonalismens ytterkanter. I den fascistiske staten ansees sosiale klasser å være naturgitte og nødvendige rangordninger.

https://civita.no/politisk-ordbok/fascisme/

Så til et lite utdrag fra Morkens artikkel i Dagen i dag:

https://www.dagen.no/meninger/fascisten-vladimir-putin/

Fascisten Vladimir Putin: Vladimir Putin som hevdar at han skal «avnazifisera» Ukraina, brukar metodar og retorikk som vi kjenner frå Adolf Hitler. Dette er i ferd med å bli eit fascistisk skrekkregime.

Russlands president Vladimir Putin stempla onsdag kritikarar av overfallet på Ukraina som «forrædarar», «femtekolonnistar» og «avskum». Putin tordna mot «insekt som det russiske folket vil spytta ut av munnen».

Det går iskaldt nedetter ryggane våre. No skal den desperate Putin gå knallhardt også etter «indre fiendar». For Hitler handla alt om å verna «det ariske folket». No viser Putin brutalitet for å verna den patriotiske delen av det russiske folket. Dette er moderne fascisme.

… Putin har teke til orde for ei nasjonal reinsing for å kvitta seg med dei «upatriotiske».

… Dei veit dei lever farleg: Vi i Stefanusalliansen sit i dagleg kontakt med folk som no veit at dei lever farleg. Dette gjeld folk som har offentleg protestert mot krigen i Ukraina. Fleire hundre ortodokse prestar har protestert i tydeleg opposisjon til både sin eigen patriark Kirill i Den russisk ortodokse kyrkja og til Putins meir og meir brutale regime. …

… frå leiinga i Den russisk-ortodokse kyrkja har dei kyrkjelege kritikarane av Putins brutalitet tydelegvis ingenting å henta. Patriark Kirill er blitt krigens velsignar.

(Kommentar: Og dermed likestilles patriarkens holdning og lære med Putins fascisme).

No er det i alle fall for seint å snu for Kirill. … Den ugudelege alliansen av statsmakt og kyrkjemakt må folket i Ukraina no døy for eller flykta frå.

… Kyrkjemakta har støtta krigar til vern om den russiske nasjonen og om ortodokse verdiar og den ortodokse kyrkja.

Den ugudelege alliansen av statsmakt og kyrkjemakt må folket i Ukraina no døy for eller flykta frå. … den tragiske, ugudelege og farlege alliansen mellom den meir og meir fascistiske Putin og kyrkjemakta er altså ikkje ny.

Krigens katedral

Det største monumentet over alliansen mellom kyrkje og krigersk statsmakt finn vi i ein ny katedral, innvigd i år 2020: Dei væpna styrkane sin eigen katedral ligg i «Patriotparken» like utanfor Moskva. Dette er eit stort militært anlegg med utstillingar av russiske militære sigrar og historiske og moderne våpen. Den militærgrøne katedralen er ikkje innvigd til Kristus, men til Russlands «heilage krigar».

… Bileta frå innviinga av katedralen i juni 2020 viser patriark Kirill saman med forsvarsminister Sergei Shoigu. … Patriarken forklarte at det er «harmoni mellom makta til dei væpna styrkane og den åndelege makta til kyrkja».

… Kirill : «Herren vernar folket vårt frå ytre og indre fiendar.»

«Indre fiendar»

https://www.dagen.no/meninger/fascisten-vladimir-putin/

Vel, dette høres ut som «Gott mit Uns», ikke sant. De tyske soldatene hadde dette slagordet skrevet inn på sine beltespenner, i seg selv et diabolsk påfunn fra nazistenes side. Men utsagnet kan faktisk tolkes på ulike måter. Det medførte ikke automatisk tilslutning til Hitlers person, politikk og virkelighetssyn eller ideologi. Og ikke alle soldatene var nazister. Å ta Gud i sinn munn innebærer ikke nødvendig vis at man er fascist. Også en antifascist kunne ta «Gott mit Uns» i sin munn. Og er det ikke dette de fleste kristne i dag – inkludert Morken - også sier: Måtte Gud være med oss – (arme syndere)?

Se vår egne artikkel om Putins «åndelige» krigføring her:

http://neitilislam.blogspot.com/2022/03/den-russisk-ortodokse-kirke-putin.html

 

Klipp:

 

Putin må gå

Av: Hans Rustad   21. mars 2022, 20:30

https://www.document.no/2022/03/21/putin-ma-ga/

 

Ukraina-krigen et vendepunkt – Huitfeldt tegner dystert bilde av fremtidens Europa

Av: NTB-Anne Marjatta Gøystdal   22. mars 2022, 12:05

https://www.document.no/2022/03/22/ukraina-krigen-et-vendepunkt-huitfeldt-tegner-dystert-bilde-av-fremtidens-europa/

 

Biden:

 

De globale katastrofene åpner for en «New World Order»

Av: Erling Marthinsen   22. mars 2022, 11:54

https://www.document.no/2022/03/22/biden-de-globale-katastrofene-apner-for-en-new-world-order/

 

Demokrati som i Ukraina?, Hans Rustad 

Zelenskyj har nylig forbudt 11 partier, hvorav det største fikk hele 13 prosent ved siste valg. Han har også lukket en rekke aviser og TV-kanaler. Hvis vi skal støtte Ukraina…

 

Demokrati som i Ukraina?

Av: Hans Rustad   22. mars 2022, 11:35

https://www.document.no/2022/03/22/demokrati-som-i-ukraina/

 

Invasjonen kan bli en katastrofe også for Russland (+), Hans Rustad 

Tapstallene over russiske soldater og behandlingen de døde og sårede får, er av et omfang og viser en slik brutalitet mot egne soldater at det må få konsekvenser for regimet.

 

Ukraina-Russland: Azovhavet blokkert, Ukraina oppgir Nato-medlemskap

Geir Furuseth 

Det ukrainske forsvarsdepartementet opplyser tirsdag morgen at Russland har klart å etablere en landkorridor mellom Krim og separatist-områdene lenger øst, og dermed blokkert tilgangen til Azovhavet. Til ukrainske medier sier…

Rasismen mot ukrainere

Det er en bred folkelig enighet om at vi i Norge og Vest-Europa skal hjelpe de ukrainske kvinnene og barna som nå flykter fra Putins bomber. Ikke minst er sympatien vår svært høy fordi mange av mennene er igjen for å kjempe for landet sitt og friheten. Men samtidig er det en gruppe i samfunnsdebatten som har reagert på en annen og mer merkelig måte. Det snakkes om rasisme mot andre flyktningegrupper, og misunnelse ytres fra ikke-vestlige asylsøkere og migranter som allerede har permanent opphold i et land som Sverige. Ville en ekte flyktning virkelig være sjalu på krigsherjede barn? Hege Storhaug, 22. mar 2022

https://www.rights.no/2022/03/rasismen-mot-ukrainere/

 

Fra bloggen:

 

Fra bloggen:

 

http://neitilislam.blogspot.com/2022/03/vladimir-putin-og-var-emosjonelle.html

 

http://neitilislam.blogspot.com/2022/03/essensialisering-av-vesten-og-putin-og.html

 

 

https://neitilislam.blogspot.com/2020/02/nar-redaktr-johannes-morken-lper-islams.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/den-russisk-ortodokse-kirke-putin.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/putin-kirill-dagen-og-en-grusom-fortid.html

 

https://neitilislam.blogspot.com/2022/03/putin-og-russerne-den-emosjonelt.html

 

Fra Dagen, 170322:

Ioann Burdin vart dømt etter den ferske lova som forbyr å setja den russiske hæren i miskreditt. Han vart kjent skuldig fordi han på offentleg stad hadde snakka om «angrep på Ukraina» og «drap på brør i Kristus». To vitne forklarte at Burdin hadde sagt at russiske troppar hadde starta «krig mot Ukraina».

Det var, som vi no veit, i strid med den ferske lova frå Vladimir Putin.

Ioann Burdin viste mot, saman med Georgi Edelstein, forgjengaren sin. 90-åringen Edelstein er ein helt innan Den russisk-ortodokse kyrkja. Edelstein var framståande språkforskar. Han var jøde som konverterte til kristen tru og blei ortodoks prest. Alt i 1965 protesterte Edelstein mot at Den russisk-ortodokse kyrkja let seg styra av Sovjet-regimet.

Stefanusalliansen som frå 1990 til 2012 heitte Norsk Misjon i Øst, støtta arbeid som Georgi Edelstein og kona Anita dreiv, mellom anna sosialt arbeid.

Edelstein var i ei gruppe ortodokse prestar som fekk betala prisen for at dei opponerte både mot ei politisert kyrkje og ein diktatorisk Sovjet-stat. Etter at Sovjet-staten fall, heldt Edelstein til i ein fjerntliggjande landsby der han restaurerte ei gammal kyrkje som var herja av forfall etter Sovjet-tida. Folk frå noverande Stefanusalliansen møtte han fleire gonger der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Edelstein veik ikkje i kampen mot misbruket av kyrkje og tru til støtte for regimet. Men han blei verande i kyrkja, som eit rop innanfrå. Der protesterer 90-åringen no mot Vladimir Putins krig og mot patriark Kirills støtte til makta og invasjonen av eit broderfolk.

I preika si søndag 6. mars la Ioann Burdin til noko han ikkje hadde skrive i krigsprotesten. Han sa at det verste er hatet. Han åtvara mot å hata ukrainarar, russarar eller amerikanarar. «Eg ser hat, og eg forstår kva som skaper det. Men hat (...) kan aldri gjera noko positivt. Hat øydelegg sjela til eit menneske, det pressar mennesket til umenneskelege handlingar, når mennesket byrjar å sjå på fienden ikkje som ein person, men som noko som raskt må øydeleggjast, eller endå betre, noko som må bli torturert lenge først. Hatet kan vi ikkje tillata.»

Då kom politiet.

https://www.dagen.no/meninger/atvara-mot-krig-og-hat-da-kom-politiet/

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar