tirsdag 27. oktober 2020

Islamske angrep på Vesten? Fra 632 til 1917

Tørst på litt opplysning, litt sann historie? Lyst på en oppstilling som «ikke går an»? Å, joda, en advokat, som ikke har vært lite kjent i media, og som er en bekjent av noen andre bekjente av meg, sa at det var umulig å sette opp følgende historiske oppstilling. I tillegg til at han sa det, ristet han med lavt og alvorlig – eller sørgelig - blikk på hodet. Jeg forsto hva han mente, for fyren er ganske teit, men la gå, noe sant var det i det han sa.

Jeg legger derfor inn følgende historiske oversikt eller oppstilling: Den er svært selektiv, skal være selektiv og ensidig, for det er noe av poenget. Og det store poenget er at det ikke er mulig å være annet enn selektiv. Noe av poenget er at det er umulig å fri seg fra alle fordommer. Poenget er at det er et poeng å komme til poenget ved nettopp å erkjenne at man er fordoms-dømt, ikke at jeg blir forhåndsdømt. Vi trenger å bli mer fordomsdømte. Slike kan falske fordommer bekjempes og ny erkjennelse og innsikt erverves, og vi står mer på trygg grunn, på sikker grunn, på en mer «adekvat grunn», for vi vet at «den tiltaltes» advokat alltid skal ta den tiltaltes side, under rettssaken. Og i og for seg, trer jeg herved inn i rettsaken mot meg selv, som fordomsdømt.

Det kommer med andre ord an på hvordan man gjør det, og på hvorfor, uten at dette trenger å bli forklart til enhver tid, en tid brukt som svekker poengene, forkleiner verdiene og skodder for realitetene, som vi må anta foreligger, selv om få ser dem og klarer å forholde seg rasjonelt og nødvendig distansert til dem. Vi forutsetter her at de som forstår forstår umiddelbart; slike vidunderlige mennesker som ikke sier at det er umulig å sette «det» opp slik, og som ser at det nettopp er ikke bare mulig, men også nødvendig å sette «det» opp slik, i denne sammenheng.  For dette, denne tilnærmingen, kan med fordel lett forkorte ulidelig kjedsomhet i debatter både om saken selv og om hvilken mening og hvilket perspektiv og utkikkspost man legger seg på og serverer. Og jeg gjør dette i visshet om å bli forstått, av dem som forstår oss, kort og godt. Noe annet og høyere eller mer emosjonelt korrekt, er faktisk umulig – å vente seg og forvente i dagens metafysiske klima.   

Historien er en underlig, flyktig ting. Det nytter ikke å unnfly den, men den lat seg neppe noen gang beskrives i hele sin fylde.

Historien er og forblir bruddstykker vi forsøker å sette sammen til et hele, til summen av «bitene», hver på sitt felt, hver for seg innenfor sin egen horisont. Historie er historie, akkurat som tid er tid, de kan ikke fastholdes. Alt består i og flyter av nanosekundenes egne, små, knusende myriader av alltid dynamisk valsende joggernauter. Ingen unnslipper tiden, selv om sekunder av nytelse og ekstase kan vare inn i evigheten og selv om erkjennelsen av hva tid og stedt er for noe og oppdagelser av sannheter og selve Sannheten forteller oss at om vi skal statuere oss selv, så må vi- ja, må vi - fryse tiden og skape et univers der noe av historien opprettholdes og andre elementer av den med nødvendighet for oss selv må forkastes, drepes og glemmes, - for godt.

Å være i tiden er alltid å leve. Og tiden lever oss, på sin måte. Uten å være i tiden, fins ingen fortid, og heller ingen fremtid, ja, knapt noe samtid, eller noen form for coinsidencia oppositorum. Og da – tror vi – at Gud heller ikke eksisterer. I ateismen er vi sikre, og noe vil si: trygge på – at hele historien forkastes, at det kollektivt gode og hvor summum bonum er annihilismen, ikke bare nihilismen. Å dø og bli bort for all evighet, ses på som et demokratisk gode. Ja, at Gud er død, - ingenting mer befriende og til og med ingenting mer vakkert eller vakrere. Men dette siste er bare for de gudstomme. Det absurde som de fleste lever godt med, er at få er mer interessert i historie, at den skal bestå, at de skal få være en del av den, og på dens scene, helst i historiens hovedrolle. Og da betyr pust og fres ingenting. Har man bare pustet og frest på historiens scene, har man historien sin hånd. Momento mori sier ateismen. Påminnelsen kan oppfattes som den siste, store, endelige sannheten. Den vil glede både dem som ikke tar historien inn over seg så vel som dem som ser historien som det viktigste, selve fundamentet for alle eksistens, alle etikk og moral. 

For «de troende» er tiden en absolutt kategori og årsaksrekkene – tilsynelatende, og ikke helt usikkert - apodiktisk gyldige, evige sannheter. Vi leter etter fakta i virkeligheten og ser med store øyne og lutter øre store eller små og korte glimt og linjer i den.

Den virkelige historien må finnes i en bok – Livets Bok - som omfatter det hele uten at noe går tapt. Vi håper at historien skal bekrefte vårt eget «lille» univers. Vi vil gjerne være verdt noe, før nano-øyeblikkenes død destruerer alt i stedet for å bekrefte oss og klargjøre oss, renset – på en måte – og evig klare for-det-evige. Vi er som øyeblikks-fangere fanget, vi står på garn i livets grove malstrøm, vi trekkes ned i sluket. Men vi gir oss aldri. Og selv uten å vite det, er vi alle avhengig av håp, tro og kjærlighet. Og instansen over alle andre instanser: Vi kaller ham Gud og kaller på hans dom, selv om vi frykter den. Mens andre kaller ham Allah og forventer hans dom, fordi også dét er fromt. Hvilken Gud er hellig? Hvilken Gud er evig ett med de høyeste moralske standarder og den absolutt frieste fra all korruptiv frelseshøkring? (Jeg lurer i skrivende stund på om korruptiv er en neologisme, bare for å ha nevnt det).  

Vi ønsker å bli behandlet rettferdig og noen av oss snakker om historien og fortellingene om oss som om intet annet enn fordømmelse er mulig, om vi fordømmer eller fordømmes, kan da komme ut på ett. Vi er – som nevnt – alle fordomsdømt og noen vil finne stor lettelse i dette, for så å fortsette med å fordømme, som om det var umulig å være noe annet enn nettopp fordømt. Noen er absolutt ikke interessert i sin fortid, at den skal bli kjent, at den skal bli stående. De stoler på «tilgivelsen» for synder som strykes ut for all evighet ved at døden er kollektivt sikret og da perverst nok det eneste autentisk perverse håpet for alle, og hvor trossetningen at Gud skal bli ett i alt og alle, er totalt intet og fullstendig kaldt for dem.

Jeg lar det derfor stå til fullt klar over at «å fordomsdømme» og å bli «fordomsdømt» er neologismer, fra egen hånd, eller ånd, alt etter som. Som man vil se, har jeg pakket stoffet tett, med hensikt. Det gjelder om å sette pris på hele pakken, og så pakke opp pakken for å få med seg det som er inni. Enjoy!     

632 Muhammed dør og Ridda, kampen mot de frafalne, innledes, (Hurub al-Ridda). Samtidig angripes bysantinske og persiske tropper nord av Arabia. 633 De frafalne slås i slaget ved al-Aqaba. Innledende forsøk på å omvende arabere i Syria, Persia, Egypt og Irak. Noen kristne omvender seg og kirker i Alexandria, Jerusalem og Antiokia blir ombygget til moskéer.

634 25 000 muslimske tropper får de syriske araberne til å omvende seg og en bysantinsk hær blir slått ved Ajnadayn. En stor muslims styrke dukker opp utenfor Damaskus. 635 Byen faller etter slaget ved Marj al-Saffar, men 4000 muslimske krigere dør i et slag mot perserne ved al Jisr. Jøder og kristne blir utvist fra Arabia. 636 Nederlaget ved Jisr bli hevnet og muslimene slår perserne med hjelp fra nestorianske kristne. Muslimene utvider kontrollen over Irak, Jordan, Libanon og Palestina.

637 Bysantiske tropper lider nederlag ved Yarmuk og muslimene tar full kontroll over Palestina. 638 Jerusalem faller og kalifen Umar ber til Allah på Al-Haram al-Sharif, (Tempelberget), hvorfra Muhammed skal ha steget opp til Allah i 620.

639 Alexandria faller med hjelp av koptiske kristne, og Umar ødelegger biblioteket fordi alt som ikke følger av Koranen, er overflødig. Muslimske styrker trenger inn i Armenia. 640 Forbud mot bygging av nye kirker i muslimskokkuperte områder. 641 Ceacsarea og Tripoli faller. Den kristne guvernøren overgir betingelsesløst Egypt til det muslimske kalifatet.

644 Islamske styrker rykker frem i Nord-Afrika og Tripoli faller. Muslimene tar full kontroll i Armenia og fortsetter østover mot Khurasan og Afghanistan. 645 Alexandria gjør opprør støttet av en flåte fra Konstantinopel. 646 Opprøret mislykkes og muslimene tilbyr kopterne kompensasjon for ikke å ha klart å forsvare dem. 647 Tunis faller etter slaget ved Sheitla.

648 Muslimene bygger opp sin første flåte i palestinske og egyptiske havner og tar Kypros. 653 Full muslimsk kontroll over Armenia.  654 Rhodos blir plyndret. 655 En bysantinsk flåte blir beseiret ved kysten av Lycia.  656-61 FITNA, borgerkrig, i dar el salam, «fredens hus». 

660 Muawiyya leder en mislykket jihad mot Konstantinopel.

663 Sicilia blir angrepet for første gang. Constans den 2. forsøker gjenforening med Roma. Transoxania invaderes.

669 Nytt angrep på Konstantinopel.

670 Muslimene setter for første gang sin fot på Øst-Europeisk jord. Muawiyya trekker sin tropper tilbake fra Konstantinopel. Muslimene tar fotfeste i Tunis.

678 En arabisk flåte beleirer Konstantinopel, den blir slått ved Syllaeum. 

681 Uqba ibn Nafi leder en bande gjennom Algeri og Marokko og tar Allah som vitne på at han ikke kan fortsette lenger, pga  Atlanterhavet. Han blir drept av en berber.  691 Qubbat al Sakra, Dome of the Rock eller Klippemoskeen, står ferdig på Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskeen er også nesten ferdig. 697 Opprør pga høye skatter i Egypt. 700 Algeri helt under muslimsk kontroll. Berberne forsøkes omvendt. 701 Molukkene nås. Et muslimsk sultanat etableres i Malyasia og Indonesia. Muslimske forbindelser med Kina.  705 Flere berbere ”overbevises”. Turkestan inntas. 710 Muslimer rekognoserer for første gang på Den iberiske halvøy.711 Tarik ibn Ziyad leder 7000 arabere, syrere og berbere inn i Spania og dreper visigothen Roderik og hans adelsmenn i nærheten av Guadalquivir-elven. Ziyad tar Kordoba. Jebel Tarik= Gibraltar. 712 En muslimsk hær på 18000 mann inntar Sevilla og Toledo. Slavepiker i stort antall blir fra nå sendt til Bagdad. 713 Samarkand faller. Muslimsk ekspansjon i Indusdalen.

715 Suliman angriper Konstantinopel, men mislykkes.

Frankerne angripes og Narbonne faller. 719 Økt kristen motstand, men araberne fortsetter inn i Frankrike. 720 Araberne okkuperer Sardinia og begynner erobringen av Sicilia. 722 En muslimsk styrke blir slått av kristne tropper ved Covadonga. 725 Nytt koptisk opprør i Egypt pga høy skattlegging, jfr dhimmi-systemet. 732 Muslimene plyndrer Bordeaux etter å ha slått Eudo, hertugen av Aquitaine. De blir imidlertid stoppet og slått av Karl Martell ved Tour. 740 En muslimsk styrke blir slått i Anatolia ved Acrazas av keiser Leo den 2. 742 Berbersk opprør. 745 Konstantin den 5. forsøker å gjenerobre Syria, men bare Kypros reddes. 751 En kinesisk fange fra Samarkand lærer muslimene å lage papir. 756 Abd al-Rahman etablerer Andalusia som en selvstendig islamsk stat. 757 Opprør i Transoxania. 759 Opprør i Narbonne og Pipin klarer med støtte fra nord å holde områder i Nord-Spania. 768 Nytt berbersk opprør. 778 Karl den store forsøker å befri Spania, men blir slått ved Roncevalles. Keiser Leo den 4. slår en muslimsk hær ved Germanikeia i Anatolia.

782 Nytt angrep mot Konstaninopel blir stoppet av Konstantin den 4. og hans mor Irene.

786 Muslimene sender gaver både til det kinesiske hoff og til Karl den store. Mamelukker=slavesoldater.  801 Barcelona befris av frankisk styrke.  806 Harun ar-Rashid inn i Anatolia med 135 000 mann. 818 Et opprør i Cordoba slås hardt ned. 827 Sicilia erobres på 50 år. 829 Keiser Theophilus forbyr islamsk misjon på sine områder hvorpå muslimene slakter 30 000 innbyggere i Amorium. 850 ca 50 kristne blir henrettet i Cordoba for å ha vist ringeakt for profeten Muhammed. 858 Vikinger blir slått tilbake av muslimer i Spania.  867 Keiser Basil forsterker forsvaret av Konstantinopel. 904 Muslimske pirater plyndrer Thessalonika og tar 20 000 slaver. 905 Gjenerobringen av Spania begynner med Alfonso 9 av Leon.

915 Bysantiske og italienske tropper kaster ut muslimene fra Midt-Italia. 920 Hoder av drepte kristne motstandsfolk blir hengt opp i Kordobas gater etter at kongedømmene Asturias-Leon og Pamplona-Navarra har lidd nederlag mot abd al-Rahman. 969 Bysantisk flåte befrir Kreta. 985 al-Mansur plyndrer Barcelona .997 Santiago de Compostilla blir plyndret av den samme. 988 Væringer i Konstantinopel. 1002 Straffekampanjer mot Catalonia, Castilla, Leon og Aragon. 1009 Kristne begynner å kreve befrielse av Palestina.  1021-25 Nord-India erobres av Mahmud al Ganzi. 100 hinduistiske munker blir drept i Somnath i India. 1060 Normannere gjenerobrer Sicilia over 30 år. 1066 Muslimer massakrerer jøder i Granada. 1071 Keiser Romanus Diogenes den 4. lider et avgjørende nederlag ved Manzikurt. 1085 Toledo befris av Alfonso den 4.  1091 Alexius Comnenus ber paven i Roma om støtte mot seljuk-muslimene.  1095 Pave Urban den 2. oppfordrer til korstog mot muslimene i Det hellige landet. 1108 Alfonso den 6. av LeonCastilla blir slått, men muslimene tar likevel ikke Toledo tilbake. 1118 Zaragossa blir gjenerobret av kristne med pavens velsignelse.  1119 En normannerhær blir utslettet ved Aleppo. 1120-25 Alfonso av Aragon og Navarra beseirer muslimene ved Cutanda og Daroca og befrir mange mosarabere,(kristne), i Granada. 1145 Det andre korstog. 1148 Toledo blir gjenerobret av muslimene. Portugiserne tar Algarve.  1169 Saladin i Egypt.1171 Ferdinand den 2. etablerer Santiago-ordenen som blir viktig i motstandsarbeidet i Spania.  1187 Det 3. korstog . 1193-1202 Dehli blir muslimsk hovedstad i India. 1198 Det 4. korstog.

1212 Alfonso den 3. av Castille vinner et avgjørende slag ved Las Navas de Tolosa som varig svekker den muslimske dominans i Spania.   1228 Det 6. korstog. 1236 Cordoba faller permanent til de kristne. 1238 Jakob den 1. av Aragon tar Valencia.  1245 Det 7. korstog. 1270 Det 8. korstog. 1292-97 Muslimsk bosetting på Sumatra. Vest-India erobres.

1313 Sultanen i Dehli tar Sentral-India.  1321 Koptiske kristne blir massakrert i tusenvis uten særlig hjelp fra mamelukkene. Dante dømmer Muhammed til det 8. helvete. 1327 Dehlis innbyggere tvangsflyttes 80 mil til ny hovedstad. 1326 Bursa blir tatt. 1331 Nicea blir erobret. 1333 Planer om å gjenerobre Spania. 1340 Alfonso den 11. seirer i slaget ved elven Salado. 1341 Muslimene angriper Albania og den greske kysten.  1345 Det første angrep på Øst-europeisk jord. 1346 Uavhengig muslimsk dynasti Kashmir. 1351 Koptiske kirker ødelegges og mange koptere tvinges til å konvertere. 1359 –61 Trakia erobres og Timur tar Usbekistan. 1363 Muslimsk hær dukker opp i Bulgaria. 1366 Amadeo den 6. av Savoya klarer ikke å holde Gallipoli. Adrianopel gjøres til muslimsk hovedstad. 1367 Vijayanagar i India tas og 400 000 sivile blir henrettet.

1371 Murad slår en makedonsk, bulgarsk og bysantisk hær. 1375 Kristne som ikke vil konvertere i Armenia blir drept.

1380 Dmitri Donskoi, prins av Moskva, seirer ved Kulikovo. 1385 Muslimene tar Sofia. 1386 Timur lenk ødelegger Tiblisi i Georgia. 1387 Salonika blir erobret. 1388 Serbere, bulgarere og bosniere slår sultanens hær ved Plosnik.1389 Prins Lazar blir fanget og drept i slaget om Kosovo.

 1394 Bayazid begynner en 8 års beleiring av Konstantinopel.

1396 Johan den uredde av Burgund blir slått utenfor Konstantinopel av en overveldende styrke. 1398 Timur lenk  plyndrer Dehli og dreper 100 000 hinduer i en jihad mot «billeddyrkere».  1399 Keiser Manuel den 2. drar forgjeves til Paris og London etter hjelp.  1415 Gibraltar kommer under kristen kontroll. 1416 Venezianerne slår en tyrkisk flåte i Dardanellene.

1422 Murad den 2. beleirer Konstantinopel mellom juni og september.

1424 Kong Sigismund gjenerobrer Beograd.  1430 Muslimene tar Thessalonika fra venezianerne. 

1432 Murad  forsøker seg nok en gang på Konstantinopel men blir drevet tilbake av Johannes den 7. Paleologus. 

1434 Fullt opprør på Balkan.  1437 Portugiserne blir slått tilbake utenfor Tanger. 1439 Murad tar tilbake mye av Serbia.

Keiser Johannes den 8. drar til Firenze og legger Øst-kirken under Roma. 1440 Murad klarer ikke å ta tilbake Beograd.

1443 En stor kristen allianse blir slått av Murad ved Zlatica 1. juledag.  1444 Mehmet den 2. seirer ved Varna, Ladislaw av Polen blir drept og mange kristne tatt til fange. 1448 Murat den 2. vinner over ungarske og albanske tropper.

1451 Mehmed den 2. inntar Konstantinopel med ca 300 000 mann mot Konstantin den 9. ’s ca 9000.

1455 Moldavia blir annektert. Henrik 4. av Castille klarer ikke å ta Granada. 1456 Athen blir muslimsk.

1456 Mehmet gjenopptar beleiringen av Beograd med en hær på 60 000 mann, men blir slått av de kristne. 1459-62 Vlad 4. Tepes, Dracula, fyrste av Valikia, anlegger en festning på Donausletten og dreper 20 000 angripende muslimer. 1464 Morea blir muslimsk provins. 1475 Muslimene driver ut genovenserne fra Krim. 1477 Nord-Øst Italia invaderes og Venezia  trues. 1479 Krigen med Venezia tar slutt ved våpenhvile. Lemnos og Negroponte tilfaller muslimene. 1484 Ferdinand av Spania angriper Granada 1487 Han tar Malaga og selger muslimene som slaver. 1490 Han befrir Almeria. 1492 Granada overgir seg til Ferdinand 1497 En 3 års lang krig innledes mot Polen etter at Albert av Polen invaderer Moldavia. 1499 Muslimer i Granada tvinges til å ta kristne sakramenter. 1502 Den muslimske tro forbys i Spania. 1503 Muslimene befester sitt hegemoni i Hellas. 1510 Portugisere tar Goa utenfor India. 1511 De tar Mallakka 1512 Selim den 1. dreper 40 000 muslimske heretikere i Anatolia. 1521 Suleiman den 1. tar Beograd fra ungarerne og tar Rhodos fra Johannesridderne. 1526 Suleiman rir inn i Buda 10. september etter slaget i Mohacs. 1527 Den habsburgske erkehertug Ferdinand av Østerike gjeninntar Buda. 1529 Suleiman inntar igjen Buda og beleirer Wien, men overvintrer i Buda. 1532 Han marsjerer ut av Buda. 1535 Den romerske keiser Karl den 5. og kongen av Spania befrir Tunis. 1537 Muslimer beleirer Korfu. 1541 Suleiman den 1. konsoliderer sin stilling i Ungarn. 1545/1547 Fredsavtaler. 1550 Sterk muslimsk fremgang i Malaysia og Indonesia.  

1551 Muslimene klarer ikke å ta Malta, men beholder Tripoli. 1565 Muslimene beleirer Malta fra 20. mai til 11. september, men mislykkes. 1569 Russiske styrker forsvarer Kaukasus. 1570 Kypros blir tatt fra Venezia.  1571 Muslimene mister 300 skip i et slag ved Lepanto mot en katolsk allianse ledet av Don Juan av Østerrike. 1578 Venezia gir fra seg Kypros.

1609 Habsburgeren Fillip den 3. utviser 275 000 morisco, konvertitter, fra Spania. 1645 Muslimene begynner en 14 års kampanje for å ta Kreta fra Venezia.  1648 Arabere driver ut portugisere fra Oman. 1664 Keiser Leopold slutter fred med muslimer. 1668 Hindutempler ødelegges i India.  1669 Kreta erobres av muslimene. Forbud mot hinduistisk praksis i Mughalriket. 1681 Kiev tas tilbake av russerne.

1683 Vizier Kara Mustafa angriper Wien med 200 000 mann. Myrdes med ”Silketråden”.  1684 Den hellige allianse mellom Østerrike, Polen og Venezia støttes av pave Innocent den 2.. 1687 Alliansen slår muslimene i Mohacs.

1688 Østeriks-Ungarsk hær inntar Beograd.  1696 Peter den store tar Azov og Kamchatka. 1697 Prins Eugene av Savoya seirer ved Zenta. 1699 Fredsavtale i Carlowicz. Ungarn overlates  Habsburgerne.  Kang Xi i Kina angriper muslimer i Xianjiang.  1711 Muslimene slår Peter den store ved elven Pruth. 1715 Muslimene forsøker å gjenerobre Ungarn, men blir slått av en 100 000 mann stor arméved Peterwaradin. 1718 Muslimene avstår Valakia, Serbia og Bosnia.  1720 En russisk flåte slår en muslimsk ved Chesme utenfor Anatolia. 1722 Mir Mahmud erobrer Afghanistan og 800 000 sivile dør under beleiring. 1774 Russerne har nå kontrollen over Krim-halvøyen. 1780 Sikhene får permanent kontroll over Punjab. 1788 En allianse mellom Russland og Østerrike-Ungarn inngås mot muslimene. 1798 Napoleon tar Alexandria. 1815 Serberne gjør opprør mot muslimene.  1817-27 Jangir erklærer jihad mot Qing-dynastiet i Kina. Blir henrettet i Beijing. 1821 15 000 muslimer massakrert i Hellas, Morea. 1860 Tusenvis av maronittiske kristne blir drept av druziske jordeiere i Syria. 1871-73 Muslimsk opprør i Gansu, og i Yunnan-provinsen i Kina. Lederen blir hakket til døde. Opprøret fortsetter blant Uigurene som er et ikke-kinesisk folkeslag. 1873 Muslimene forsøker å undertrykke et opprør i Bulgaria og dreper mange kristne, noe som gir tyrkere generelt et dårlig rykte i Europa. 1875 Muslimer og kristne begynner å myrde hverandre i Bulgaria og Bosnia Herzegovinia. 1894 3000 armenere blir drept nær byen Sassun, beskyldt for kuppforsøk.  1895 Forfølgelse av armenske kristne. Rundt 20 000 blir massakrert. 1896 Kristne på Kreta gjør opprør. 1915 1, 75 mill. armenere blir drevet gjennom ørkenen av muslimer. 1 milion av dem dør. De beskyldes for å støtte Russland. 1917 Muslimer generelt reagerer negativt på Balfour-erklæringen, men arabere i Palestina jubler når en arabisk-britisk styrke under general Allenby inntar Jerusalem.

Islam utløste over en periode på 1284 år, fra 632 til 1917, jihad over hele verden ca hvert 4. år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar