tirsdag 26. juni 2018

Kommentarfelt og katastrofe

Kommentarfeltene i ny-media flommer over av ordgyteri og synsing, bare ord, ord og atter ord. De aller fleste kommentatoren triver til tastaturet med de aller beste intensjoner og de fleste ordgytere har ett eller annet å fare med, det er ikke tvil om akkurat det, de vil ha et ord med i laget fordi de har noe å si og folk og verdier å forsvare. De kan med rette roses for å vill bidra med noe, de lever ut demokratiet, så å si, og demokrati fungere jo ikke uten at demokrater deltar i demokratiet, at man ikke er passiv. Aktivitet beviser engasjement og engasjement er verdifullt, man kritiserer alt som kan tenkes å true demokratiet. Man står på den rette side mot undertrykking, ensretting og diktatoriske tendenser, hvor nå disse måtte komme fra, venstre eller høyre. Demokratiet forutsettes å skulle overleve, om man forsvarer det med luft og høy stemme-føring, det får nå være så.
Men oppi alle disse gode intensjonene og alle disse velformulert og spretne språklige demokratismene, finner vi en generell tendens til å vike, når det kommer til vesentligheter, når det altså kommer til spørsmålet om hva det er som virkelig skjer. Og da gjelder det ikke bare å føle seg in med idoler, det gjelder om å stille ærlige spørsmål. Det går for vidt og nærmere seg vanvidd hvis et helt kommentarkorps som dyrker spesielle artikkelforfattere – deres idoler - ikke finner det fornuftig eller likandes å supplere teksten til idolet med vesentlig informasjon og vesentlige problemstillinger. Det ser ut for at kommentatorene frykter at idolet blir tilsølt kun ved at en kommentator bringer inn en problemstilling i kommentarfeltet som kun har til hensikt å gjøre idolets artikkel mer interessant og mer viktig, enn det motsatte. Kommentatorene tåler ikke den minste «kritikk» av idolet og det hjelper ikke at denne kommentatoren her står trutt på artikkelforfatterens og altså idolets side i debatten. Denne kommentatoren blir tiet i hjel eller frosset ut ved da å gi ham færrest mulig likes!
Hva kan det komme av? Vel, grunnen kan fremstå som lite flatterende for de andre kommentatorene, hvem det nå måtte være. De kan med en viss rett kalles sabotører, men de vet ikke dette selv, de vil ikke innrømme det og de fleste går fri fra en slik anklage, men at det fins virkelige sabotører som utnytter kommentarfeltene bevisst for å undergrave nettstedets troverdighet, etterrettelighet, respekt og gode formål, derom hersker det ingen tvil hos meg, tendensene er klare, men å påpeke dette, er som å kaste vann på gåsa. Sabotørene finnes, men det er nesten umulg å få has på dem, de smykker sine kommentrer i ufarlige ord, de fremtrer eller opptrer som uskylden selv, de følger reglene, de holder seg innafor, men det er nettopp slik de klarer å sabotere stedene. Og de gjør det grundig, systematisk, vil jeg tro, vel vitende at stedets eiere eller moderatorer aldri vil klare å gjennomskue disse angrepene.

Vi har skrevet litt om kommentarfeltene på diverse nymedia tidligere her på bloggen:

Vi skrev:
Men hva har skjedd? Jo, det har utkrystallisert seg et mønster. Stedene har fått sine fans, grupper av mennesker som som regel kommenterer anonymt, men som ser ut til å kjenne hverandre personlig fra før, eller som personer – fiktive eller reelle - de vil bli kjent med eller holde seg inne med av en eller annen grunn, utenfor kommentarfeltene.
Disse har etter hvert klart å danne en mer eller mindre «hard» kjerne. Dette bærer så bud om kameraderi, for ikke å si «groopies-tendenser». Man heier på, ved å like, de man på denne måten enten reelt eller innbilt kjenner, for å få tilbakebetalt i form av styrkede vennskapsbekreftelser i form av «likes» tilbake.  Likes’ene er følehorn, signaler, bønn om oppmerksomhet, forsøk på å få bekreftet et større ego. De vitner i seg selv om stor ensomhetsfølelse, mulig dypere, eksistensiell frustrasjon, scratch you, you scratch me-tendenser, som i og for seg er helt greit og forståelig, hadde det bare ikke vært for at det det kan påvirke kvaliteten på kommentarer fra andre som for alt i verden ikke vil bli med på gamet og hvordan stedet i kraft av disse tendensene for øvrig fremtrer for det brede publikum. (Les mer på linken ovenfor).

Så blir det lagt ut en spennende artikkel for en ukes siden av Shurika Hansen på Resett. Artikkelen får ikke den oppmerksomheten den trenger, synes vi,  og artikkelen blir i kommentarfelt så å si dratt ned i søla av «kostbare» uvesenligheter og utsagn som bare kan fremsies av harde nevrotikere eller grove narsissister som ikke dyr seg, men må uttrykke seg for å uttrykke seg, og for å få en viss følelse av å tilhøre en mer snever, men mer høyverdig omgangskrets. Det får ikke hjelpe at disse kommentatorene befinner seg i en stakkarslig situasjon. De står utenfor med fyrstikker i hendene og burde tilbys hjelp, men tvi våre, den får de ikke av oss.  De bør henvende seg der de hører hjemme …

Shurika skriver bl a:

Integreringen vil jeg påstå går dårlig på mange måter, og den vil fortsette å være en utfordring uansett hvor mange integreringspaneler man lager, så lenge tiltakene er de samme som har blitt brukt tidligere. Vi trenger å ansvarliggjøre innvandrere på et mye større plan enn nå. Vi trenger også mye mer realisme og mer ærlighet i innvandringspolitikken. Islam er ikke forenelig med vestlige verdier, og så lenge man slipper inn islamske verdier, vil integreringen feile. Uavhengig av hvor mange milliarder man spytter inn i arbeidet for å inkludere innvandrere.


En kommentator kommer med følgende lille innlegg:

Shurika skriver altså: "Islam er ikke forenelig med vestlige verdier, og så lenge man slipper inn islamske verdier, vil integreringen feile. Uavhengig av hvor mange milliarder man spytter inn i arbeidet for å inkludere innvandrere".

Til denne teksten fra Shuirka blir det så lagt inn en kommentar med følgende ordlyd, som fikk 4 likes:

Jeg tror det store flertallet i den europeiske befolkning vil være enig i det Shurika her skriver.
Det mange nok ikke er helt oppdatert på er, at det som påstås, faktisk kan gi grunn for politiet til å tiltale Shurika og Resett for islamofobi. I hvert fall hvis de var hjemmehørende i f eks London.

Politiet i UK bruker Runnymede-definisjonen når det går på besøk til folk eller arresterer folk pga islamofobi. Shurikas implisitte påstand ville sannsynligvis falle inn under definsjonen og Shrurika ville sannsynligvis ha blitt tiltalt for islamofobi i og med at definisjonen politiet legger til grunn nå, bl a at det er uttryk for - forbudt og straffbar - islamofobi å betrakte og gi uttrykk for at islam i seg selv ikke kan forandres. 4 likes

Kommentar:
Hva skal min si til at denne kommentaren på Resett ikke få fler enn 4 likes?
En liten sammenligning med andre kommentarer og deres likes, kan ikke være av veien, før vi forsøker å gi et svar:

«Hvorfor skal vi ha integrering? Det er repatriering man skal ha». Denne kommentaren fikk 49 likes.
Det er da godt att såpass mange er skeptisk til ondskapen islam, det gir meg ett ørlite håp om att det faktisk finnes våkne mennesker i landet fremdeles.
«Selvfølgelig går denne "integreringen" tregt når gjestene ikke vil la seg bli en av oss og vårt samfunn. Det kommer ikke til å bli noe bedre heller så lenge islam er tillat i landet». Denne fikk 62.
«Det å integrere er kun noe man forsøker og lure befolkningen med. Det nytter ikke og integrere noe som har kommet. Og som igjen fungerer som en bro med uendelig mengder som skal integreres.
Si det som det er: Man snakker om integrering fordi man ønker ansvarsfraskrivelse i og gi bort vårt land og rikdommer. Det nytter heller ikke og tømme flere pepper glass i en bolle med vaniliesaus. Og tror at dette skal bli godt etter hvert». Denne fikk 32 likes.
Islam og vestlige samfunn som Norge er som olje og vann. Og det fins ingen emulgator. Denne fikk 14.
Norske myndigheter må slutte å fremstå om verdens menneskerettighetspoliti, og i tillegg slutte å gi penger til NGO'er. Norge er et lite land med en liten befolkning, det er vanvittig at politikerne ødelegger Norge for noen usle stillinger i FN til seg selv. Denne fikk 25
«Islam er ikke forenelig med vestlige verdier, og ... » Ja, fordi islam er ikke forenelig med søken etter kunnskap.Islam gjør krav på å være den siste (og der ved ureformerbare) åpenbaringen til hele menneskeheten.«Uavhengig av hvor mange milliarder man spytter inn ... » 25 likes
Velkomstkomiteen har sørget for at selv ID løse møtes i låvedøren med egen nøkkel til pengebingen. De selvutnevnte nærmest slåss om å få dele ut flest mulig nøkler i kampen om toppvervene utenfor landegrensene. Folket er i ferd med å bli slaver i eget land for denne umettelige fremmede elefanten.
25 likes
Passer meg utmerket at de ikke integrerer seg. Jeg vil ikke assimimilleres med islams tilhengere.
17 likes
Islam er en facistideologi. Grovt undertrykkende overfor barn og kvinner. Rasistisk overfor jøder. Krenkende overfor ikke troende. På alle måter uforenlig med demokrati. Burde vært forbudt i vårt samfunn, da den i alt sitt vesen søker å undergrave frihet og toleranse. 24 likes
Etter svensker er nordmenn de mest naive folkeslag i verden, lite å være stolt over. 14 likes.

Følgende informative kommentar fikk bare 1 likes, (tro det eller ei, og det er en disgrace for hvordan Resett behandler sine vennligsinnede kommentatorer og støttepartnere):

Canada har implementert blasfemi lov. Her kan du se tilfellet for mange land: https://en.wikipedia.org/wi...
Ett skritt på veien til implementering i lov, var denne: https://en.wikipedia.org/wi...
Dette er igjen basert på FN, UN Human Rights Council Resolution 16/18: https://www.article19.org/r...
Dette er en retning FN vil, og 56 stater pluss Palestina (OIC-Organisation of Islamic Cooperation) er en sterkt blokk i FN. Sjekk navnene på de som har initiativ på dette. Det er ikke tilfeldig. Mens Europa sine politikere og byråkrater jatter med..

Her er også Rabat-planen nevnt. Det er nødvendig for å nå målsettingene iht Rabat prosessen: https://www.rabat-process.o...
Disse som styrer i denne retningen vet at OIC har egne menneskerettigheter som inkluderer sharia: https://www.oic-iphrc.org/e...
Dette er hvorfor jeg støtter USA sin utmeldelse av Menneskerettsrådet. De kan ikke støtte den bevisste sharia-innføringen som skjer i vestlige samfunn.
Dette er en islamsk NGO som rådgir:
I Norge utnevner Regjeringen et utvalg med islamtroende som skal rådgi dem mhp bedre integrering.
Det er islamtroende, islamlydige som hele tiden har og tar initiativet.
De styrende i vestlige land har sin egne isme: DEFAITISME.
-
Som vi ser av kopiene av kommentarene over, får de som bare synser forholdsvis mange likes, mens de som forsøker å bringe noe nytt og noe informativt som bygger på fakta og som bærer i seg viktige elementer som kan bidra til å supplere Shurikas artikkel, vel, de får færrest likes. De som bidrar med minst innsikt og færrest faktakunnskaper og kognitive- analytiske evner vinner.

Vi bare spør: Drives det her en form for sabotasje av selve forumet? Noen vil svare benektende, de ser ikke problemet, de ser ikke tendensen. De kan ikke tenke seg at noen vil drive med sabotasje overfor mitt sted, min nettavis. Det virker utenkelig, ikke minst fordi man driver moderasjon, man siler ut kommentarer man ikke liker, - så problem solved? Nei, problemet er ikke løst. Det vedvarer og det vil forsterke seg. Man lar seg lure: Det er nettopp de uskyldige kommentarene som saboterer nettstedet, det gjelder f eks like mye Resett som document.no.

Hvorfor sabotere? Vel, de nevnte steder har mange fiender, fiender som gir seg ut for å være venn, for å ville støtte stedet og ideologien bak og protestene mot politikerne og utvikling for øvrig.
Det man ikke ser at uskylden her forblinder redaksjonene på de nevnte stedet. Man ser ikke at de flinkeste blant kommentatorene faktisk er de som får færrest likes, i hvert fall mange ganger, vi kunne trekke frem mange eksempler. De flinkeste og beste kommentatorene tvinge nedover i rullefeltet eller kommentarfeltet. Sabotørene – og de begynner det å bli mange av - legger seg inn øverst like under hovedartiklene og presser de beste nedover på side, og det er ikke da rart de beste får færrest likes. Det viser seg gang på gang. Det ulykkeligste her er at moderatorene på stedene faktisk bidrar aktiv og med liv og lyst til å ødelegge sine egne steder på denne måten. De ser ikke poenget når du peker på problemet for dem, de vil simpelthen ikke se at de er utsatt og at noen benytter anledning, og da på en sublim eller slu måte, ved altså å legge inn i og for seg plettfrie kommentarer, men da kommentarer som ikke har noe å bidra med annet enn simpel synsing, og synsing er, som de fleste vil være enig i, bare kjedelig. Ren synsing er for lett og useriøst, besøkende lærer ingenting, man går fort lei.
Det verste er at de flinkeste blir fratatt den oppmerksomhet de fortjener. Det er mange virkelig gode kommentatorer som har mye interessant å fare med, som formulerer seg elegant og bringe inn nye vinkler og perspektiver på tingene, sett i relasjon til hovedartikkelen og forfatteren av den. Det rare er at redaksjonene selv ikke ser at de undergraver seg selv ved å legge de dummeste kommentarene øverst. Slik inviterer man altså de dumme, de som vil sabotere. Redaksjonen elv bidrar altså til at det er disse dumme som er med på å forme publikums bilde av hva nettstedet er, hvem de er, hva de står for. De tror kanskje at folk er dumme, men det de ikke ser, og det er kanskje det viktigste å se i dette bildet, er at de flinkeste og utvilsomt mest positive til stedet, de som virkelig ønsker å fremme stedets formål og image, ikke akkurat blir stimulert til å bidra i form av ny gode kommentarer. Og dette er ikke det minste rart, når de ser at sabotørene får flere likes enn dem og at de selv blir skjøvet stadig nedover i kommentarfeltet etter hvert som sabotørene stadig legger inn nye og uvesentlige «bidrag». Alle vet jo at de kommentarer som legges inn først blir liggende der og de som legger inn først, får flest likes, uansett innhold, form og informativt innhold. Det er bare blitt sånn, får slik er publikum, man tror at de første er de beste og man trykker derfor like nærmest automatisk. Og det er dette sabotørene vet å utnytte, de legger inn sin sabotasje så fort som mulig etter at artikkelen blir publisert. Jo flere sabotører som lykkes, jo lenge nedover blir de beste og de som autentisk ønsker å bidra med noe faktisk bra og lesverdig, de blir skjøvet nedover, (fordi systemet er sånn).

Gir dette de gode kommentatorene noen stimuli til å fortsette å kommentere? Selvsagt ikke. De gjøres i stedet mer mismodige og mindre interessert i å bidra på en positiv måte. De går rett og slett lei, fordi de andre dårlige kommentatorene får færre likes, det er nå en ting, men man blir også lei av sabotørene som faktisk belønnes for sin sabotasje. De gode vil før eller senere trekke seg tilbake også av en annen grunn: De vil før eller siden forstå at det ikke nytter å bidra noe når de ser at de som «liker» faktisk like det dårligere mer enn det gode. Slik kan man lett danne seg det inntrykk at «liker-korpset» faktisk består av mindre begavede personer, personer som ikke klarer å skille klinten fra hveten, personer med store personlige problemer og vanvittig behov for «selskap» og for å kunne bekrefte sin aggresjon eller frustrasjon. Personer som da i praksis blir premiert foran de gode, de saklige og de som bidrar med fakta og informasjon, pluss gode kommentarer basert på fruktbare verdisyn eller anskuelser generelt.

Det er disse siste nettstedene trenger, men i stedet for å påskjønne dem, blir de skjøvet nedover og ut og faktisk straffet, i stedet for å bli belønnet eller oppmuntret. For det er jo et faktum at man liker bedre å få noen liker enn ikke å få noen i det hele tatt, det gjelder ung som gammel, det gjelder universelt. Så hvorfor satser ikke nettstedene – nymedia, som de kalles    mer på de seriøse på enn på de som bare kommer med oppgulp og som synes å sky enhver dypere innsikt?

Man kan spørre om nettstedene virkelig foretrekker korte, kjappe og synsete kommentarer fremfor de som forsøker å lodde litt dypere. Man kan spørre om det ligger en bevisst strategi bak, at man tror at det er mer å hente på kvantitet enn på kvalitet. Jeg ønsker at det ikke var tilfelle, men jeg tror dessverre at redaksjonene tror at det overflatiske vinner og det er dette som lønner seg både image-messig og økonomisk for nettstedene. Man tror man vil oppnå mer popularitet jo dårligere kvaliteten blir i kommentarfeltene.

Jeg håper de får tro om igjen. Dee kan komme med mange unnskyldninger og bortforklaringer, de kan hevde at å sile det kvalitativt bedre fra det mindre gode vil kreve ressurser og ta altfor lang tid. Javel, men slike forklaringer vil ikke komme som noen trøst for de serøse, snarere tvert imot. Det vil skremme seriøse aktører bort fra disse nettstedene og resultatet blir at det blir mindre av den saklige , nyttige og nødvendige islamkritikken samfunnet trenger fremover.

Og det er trist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar